
Materialer til dig, som er frivillig samtalemakker
Klik nedenfor på ikonerne for at hente materialerne
Cases
Få inspiration til at håndtere konkrete situationer
Klik på + for at folde et emne ud
Du skal ringe op til dit match for første gang
+ −Måske er du lidt usikker på, hvordan du skal begynde samtalen, og hvad du skal have ud af samtalen.
Det kan gøre det mere konkret og mindske usikkerheden, hvis du gør dig nogle tanker på forhånd. Notér evt. de emner ned, som du gerne vil have, at samtalen skal omhandle, inden du ringer op. Det kan også hjælpe til, at du husker at komme omkring de ting, du gerne ville have ud af opringningen.
Forslag til, hvad indholdet kan være:
- Forbered dig på, hvordan du vil præsentere dig selv
- Spørg ind til den pårørende, og hvorfor han/hun ønsker samtaler
- På hvilket tidspunkt af dagen er det bedst, at I taler sammen?
- Hvor ofte skal I tale sammen?
- Hvor lang tid skal den enkelte samtale max. vare?
- Aftal dato og tidspunkt for næste samtale.
Du skal afslutte et forløb med en pårørende
+ −Hvor lang tid eller hvor mange gange, du har kontakt med den pårørende, vil være meget forskelligt.
Måske er det kun nogle få gange, I har kontakt, inden den pårørende ønsker at stoppe.
Husk, at det ikke behøver betyde, at den pårørende ikke har haft glæde af jeres kontakt, men nok nærmere, at han/hun har fået den støtte, som var gavnlig for vedkommende.
Når I aftaler at afslutte forløbet, må du gerne fortælle den pårørende, at Alzheimerforeningen løbende evaluerer projektet og derfor vil kontakte ham/hende med nogle spørgsmål.
Samtidig må du også gerne fortælle, at han/hun altid er velkommen til at tilmelde sig igen, hvis der opstår behov.
Når forløbet er afsluttet, er det vigtigt, at du ringer eller sender en mail til os i Alzheimerforeningen. Her må du også meget gerne give os besked om, hvorvidt du er interesseret i at blive matchet med en ny pårørende.
Du får faglige spørgsmål, som du ikke kan svare på
+ −I dine samtaler med den pårørende kan der komme nogle faglige spørgsmål, som du enten ikke kan svare på, eller hvor du er usikker på, om det, du viderebringer, er rigtigt.
Møder du sådan en situation, så vær ærlig og fortæl den pårørende, at du ikke ved det, eller at det, du har erfaring med, måske ikke gør sig gældende i vedkommendes tilfælde.
Du kan altid anbefale at tage kontakt til demenskoordinatoren i kommunen, som kender den pårørende og den situation, han/hun står i.
Du kan også henvise dem til Demenslinien på tlf. 5850 5850, hvor Alzheimerforeningens rådgivere sidder klar til at hjælpe og yde demensfaglig rådgivning.
Forløbet som samtalemakker
-
Når du har tilmeldt dig som samtalemakker, skal du igennem vores online videokursus, som klæder dig på til dine samtaler med de pårørende.
-
Der indgår forskellige øvelser i kurset, hvor vi vil bede dig sende dine refleksioner tilbage til os. Herefter er du klar til at blive matchet.
-
Når vi matcher dig med en pårørende, kigger vi blandt andet efter jeres pårørenderolle, alder, samt hvilket stadie jeres kære med demens er på.
-
Når vi har fundet et match, får du den pårørendes kontaktinformationer, så du kan kontakte vedkommende og aftale en tid for første samtale.
-
Vi beder dig give os besked, når du har haft din første samtale, da vi så vil kontakte dig for at evaluere på samtalen og sikre, at du får en god opstart.
-
Antallet af samtaler afhænger af den pårørendes behov. Når/hvis I afslutter forløbet, beder vi dig give os besked, så vi kan sende dig et nyt match, hvis du ønsker det.
Kontaktinformationer

Demenslinien
tlf. 5850 5850
Mail: demenslinien@alzheimer.dk
Åbningstider: Mandag-tirsdag kl. 9-15 og torsdag kl. 9-19.
Jean Vennestrøm, ph.d.
Projektleder, Alzheimerforeningen
Tlf. 52109373/21280551
Mail: paaroerende@alzheimer.dk