Menu

At indrette sig med musik

Musik har en positiv effekt og kan skabe ro og velvære i både krop og sind - især hvis man har en demenssygdom. Men hvordan indretter man sig, så man bevidst og aktivt bruger musikken? Det talte musikterapeut Hugo Jensen og en gruppe mennesker med demens om på Alzheimerforeningens Familiecamp i juni.

Af Jon Fiala Bjerre

 

- Der skal ikke ret meget til, at man genkender musikken og ved præcis, hvad det er for et nummer. Det overrasker mig egentligt, og det giver en dejlig følelse i kroppen.

Ordene er Erling Mouritzens. Han er i dag samlet med fem andre men­nesker med demens på Alzheimer­foreningens årlige Familiecamp lidt uden for Middelfart, hvor de sam­men med musikterapeuten, Hugo Jensen, dykker ned i musikkens forunderlige univers og dens effekt på os mennesker.

- Jeg lyttede meget mere til musik, da jeg var ung, og dyrkede det indgående. Men så kom arbejds- og familielivet snigende, og jeg havde ikke rigtigt tid til at følge med længere. Så det er først nu, at jeg er ved at genopdage musikken fra min ungdom, siger Erling.

- Bare rolig, musikken er alligevel meget dårligere i dag, så du er ikke gået glip af meget, siger Jens Frederik Skovsgaard Kragholm, og alle omkring bordet griner.

- Men der jo noget rigtigt i det, siger Hugo Jensen og smiler:

- Den tryghed, der ligger i at høre noget genkendeligt musik, den er meget værdi­fuld. Hvis man bliver stresset mentalt eller i kroppen, så kan det give én ro - både fysisk og psykisk - at lytte til musik, man kender. Det ligger så dybt i os. Og så er der sam­tidig en masse identitet i, hvad for noget musik, man har dyrket. Det siger noget om, hvem man er.

- Jeg var vild med ABBA og Beatles. Vi gik på diskotek og dansede rundt om på stederne i København, bryder Freddy Lerche ind.

- Jeg kan huske, at vi sjippede til Waterloo, griner Lone Hartz.

Hugo afspiller Waterloo på en medbragt højtaler, og for en stund sidder gruppen og nikker i takt til popklassikeren og synger med på det velkendte omkvæd.

- Man bliver jo glad, siger Jens.

- Lige nøjagtigt, siger Hugo:

- Det er faktisk derfor, jeg har lavet det her skema, siger han, og deler et stykke papir rundt til gruppen:

- Formålet er at inspirere til at bruge musik mere målrettet i familier, hvor der også er en demenssygdom. Hvis man for eksempel ved, at der er noget musik, man bliver i bedre humør af, så kan man bruge det til at løfte stemningen eller sætte det på for at skabe en god morgen eller en rar pause om eftermiddagen. Og det er jo noget andet end bare at tænde for radioen, og så kører der et eller andet. Man bliver mere bevidst om, at musikken gør noget godt for én, forklarer Hugo, mens de andre rundt om bordet kigger på papiret.

- Skemaet er bygget op om, at der er noget musik, som er godt at høre, hvis man ople­ver en bestemt følelse - eller det kan bringe én i en bestemt følelse. For eksempel kan der være musik, man gerne vil høre, når man er glad, mens andet musik kan gøre én glad, hvis man er nedtrykt. Så musik kan enten være et spejl af, hvordan man har det, eller det kan bringe én i en anden stemning. Og så ved vi desuden, at musik direkte påvirker vores nervesystem, så eksempelvis rolig musik får os ned i gear.

- Hvad gør man så hvis man ikke har nogen musikafspiller?, siger Freddy.

- Så vil jeg foreslå, at du får hjælp til at få en afspiller sat op. Der er efterhånden man­ge muligheder, og det kan godt være kom­pliceret at få musikken sat på og komme i gang med at lytte til det, man gerne vil. Så derfor er det vigtigt, at man har nogen om­kring sig til at vide, hvad for noget musik, man holder af, og som kan hjælpe én med at sætte det på, hvis man selv får svært ved det. For ellers glider musikken jo bare ud af ens liv, og det ville være trist. Jeg kan jo se, hvordan jeres øjne lyser, bare ved at høre de her gamle numre, siger Hugo og kigger ud på gruppen.

- Hvad for noget musik, jeg slapper af med? Hmm, U2 med ’With or without you’, siger Flemming Krogsgaard, mens han kigger på skemaet.

Et øjeblik efter har Hugo fundet musikken på sin iPad, og den pulse­rende rytme og flydende guitarlyd fra U2’s drømmende rock-klassiker vibrerer ud i lokalet.

- Jeg slapper fuldstændigt af nu, siger Flem­ming et minuts tid inde i sangen.

- Også mig, stemmer Erling i, mens flere af de andre deltagere for længst har lænet sig tilbage i sædet og luk­ket øjnene.

Du kan finde Hugo Jensens skema til indsamling af musikpræferencer her >>

Læs Musikbiografien udviklet af Aase Marie Ottesen på Aalborg Universitet >>

Senest opdateret d. 03. maj 2023
Fakta

Her får du Hugos guide, som er målrettet mennesker med demens:

  • Skriv ned, hvad for noget musik, du godt kan lide. Og gerne lidt nuan­ceret - hvad for noget musik slapper du af med, hvad gør dig glad og hvad er rart at danse til?
  • Del listen med din omgangskreds og nærmeste, så de kender din smag og kan hjælpe med at sætte musikken på.
  • Anskaf en musikafspiller, som er let og overskuelig at gå til. Lav evt. forskellige spillelister på forhånd, der understøtter dit humør.
  • Vær bevidst om, hvilke situationer musikken kan gøre en forskel i - fx for at komme godt i gang med dagen, til at tage en pause om efter­middagen eller falde i søvn om aftenen. Undgå at musikken bliver til baggrundsstøj, og husk at man kan opleve det samme stykke musik forskelligt, alt efter hvordan man lige har det den dag.

Du kan læse mere om, hvordan du indretter dig og bruger musik i livet med demens i Musikbiografien udviklet af Aase Marie Ottesen på Aalborg Universitet. Den kan findes på Internettet her >>

Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
24. april 2025
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
Mette Raun Fjordside og Jesper Fisker er nye medlemmer af forretningsudvalget i DP
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 25. april
Kl. 10:00
Sansestund, gåture og aktivitet.
4230 Skælskør
Aktivitets medarbejder i Skælskør opretter et nyt hold for personer der vil træne hjernen. Indholdet er gåture, sanseaktiviteter, socialt samvær og musik.
Fredag d. 25. april
Kl. 12:00
Fredagsfrokost på Folkestedet
8000 Aarhus C
Vi spiser frokost sammen og hyggesnakker. Maden købes i Caféen - Café Gadeliv.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt