Menu
22. juni 2023

Alzheimerforeningen med i stor indsats mod ensomhed

Det nationale partnerskab mod ensomhed, som Alzheimerforeningen er en del af, præsenterede i går sin strategi og handlingsplan mod ensomhed til et stort event på Christiansborg. Her blev der også afsløret fire initiativer for i alt 20,8 millioner kroner, som skal være med til at aftabuisere ensomhed samt fremme lokale initiativer, der gavner mennesker, der oplever svær ensomhed - herunder mennesker med demens og deres pårørende.

Mange med demens oplever svær ensomhed. Foto Alzheimerforeningen.

Alt for mange i Danmark føler sig ensomme, og det kan få store konsekvenser både for den enkelte, men også for samfundet som helhed. Derfor har partierne bag en aftale om udmøntning af reserven til foranstaltninger på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet for 2022- 2025 (SSA-aftalen), afsat 25,5 mio. kr. til en national strategi og handleplan mod ensomhed. I den forbindelse blev der nedsat et nationalt partnerskab mod ensomhed, som Alzheimerforeningen er en del af, sammen med mere end 100 aktører fra civilsamfund, kommuner, virksomheder m.fl.. Alle har bidraget til arbejdet og partnerskabets ambitiøse og omfattende strategi, som blev lanceret på Christiansborg i går.

I den forbindelse blev følgende fire initiativer præsenteret:

  • Landsindsats til afstigmatisering af ensomhed (9,4 mio. kr.)
  • Fællesskaber og støtte til unge, der oplever ensomhed (3,8 mio. kr.)
  • Fællesskabsguides for ældre borgere (3,8 mio. kr.)
  • Fællesskabsguides for sårbare og socialt udsatte borgere (3,8 mio. kr.)

LÆS HANDLINGSPLANEN OG STRATEGIEN 

Demens fører ofte til ensomhed

I både handlingsplanen og strategien er demens nævnt flere gange. Både i forhold til forebyggelse, da ensomhed og social isolation er med til at øge risikoen for at udvikle demens, men også i forhold til den høje risiko der er for at blive ensom, hvis man har demens eller er nær pårørende til en med demens.

Hvis man har en demenssygdom, eller er pårørende til én med demens, så har man fem til seks gange så stor risiko for at blive ensom sammenlignet med resten af befolkningen. Det viser en undersøgelse, som Alzheimerforeningen foretog i samarbejde med Diabetesforeningen, Frivilligcentre & Selvhjælp Danmark (FriSe), Kræftens Bekæmpelse og Pårørende i Danmark tilbage i 2016. Og hvor det er otte procent af den generelle befolkning, der kan klassificeres som ensomme – så øges ensomheden blandt demenspatienter og pårørende markant til henholdsvis 23 procent og 24 procent. For sygdomsramte og pårørende generelt er tallene 18 procent og 19 procent.

- Mennesker med demens og deres pårørende rammes ofte rigtigt hårdt, da sygdommen i mange tilfælde også leder til isolation og ensomhed. Faktisk er demenssygdom blandt de diagnoser, hvor risikoen for at opleve svær ensomhed er allerstørst. Derfor er vi glade for, at vi som en del af Det Nationale Partnerskab mod Ensomhed, kan være med til at skabe den første nationale strategi mod ensomhed. For det er et område, vi er nødt til at have ekstra fokus på – både forebyggende og afhjælpende. Det handler om at bryde med tabuer om både ensomhed og demens, og om at skabe flere målrettede aktiviteter for mennesker med demens og de pårørende. Og det er noget af det, vi håber at initiativerne i strategien, kan være med til at afhjælpe, forklarer direktør i Alzheimerforeningen, Mette Raun Fjordside.

Mange af aktørene i Det Nationale Partnerskab mod Ensomhed deltog i lanceringen af strategien på Christiansborg d. 21. juni 2023 - #sammenmodensomhed.

Flere initiativer med demensfokus

I beskrivelsen af handleplanens initiativer nævnes demens i flere sammenhænge. Der etableres blandt andet en pulje til at igangsætte flere forsøg med fællesskabsguides, som matcher borgere henvist fra fagprofessionelle på tværs af sektorer (f.eks. læger, sygeplejersker, forebyggelseskonsulenter, demenskoordinatorer eller pædagoger) med relevante tilbud og aktiviteter. Der igangsættes også pilotforsøg, som afprøver forebyggende hjemmebesøg målrettet grupper af borgere, som er i høj risiko for ensomhed, men som ikke tilhører de i dag lovbestemte ældregrupper. Det er fx pårørende til mennesker med demens. Derudover afsættes der midler til at styrke, aflaste og skabe netværk blandt pårørende til alvorlig og langvarigt syge, med et særligt fokus på nære pårørende til mennesker med demens.

I strategien fremhæves civilsamfundets indsats også. Mange af Alzheimerforeningens eksisterende tilbud fremhæves som medvirkende til at bryde med ensomheden for mennesker med demens og deres pårørende – herunder Aktivitetsvenner, Aktiv Højskole, Feriekurser, Demenslinien og foreningens lokale fællesskaber og aktiviteter.

Det glæder især ældreminister Mette Kierkgaard, at handleplanen skal være med til at understøtte ældre borgeres (herunder mennesker med demens) muligheder for at deltage i fællesskaber, for eksempel gennem lokale partnerskaber om fællesskabsguides:

- Vi skal tage hånd om vores ældre medborgere, hvis omstændigheder i livet kan betyde, at de er i en særlig risiko for at opleve ensomhed. Det gælder især de medborgere, der af forskellige grunde kan have sværere ved at tage del i fællesskaber, selvom de gerne vil. Civilsamfundet spiller en stor rolle i at skabe gode fællesskaber, og jeg er glad for, at vi med dette initiativ kan bidrage til de lokale aktiviteter og fællesskaber til gavn for de ældre borgere, siger hun.

Læs mere om ensomhed og demens her. Her finder du også gode råd til at undgå ensomhed, samt links til Alzheimerforeningens aktiviteter.

Senest opdateret d. 22. juni 2023
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
24. april 2025
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
Mette Raun Fjordside og Jesper Fisker er nye medlemmer af forretningsudvalget i DP
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 25. april
Kl. 10:00
Sansestund, gåture og aktivitet.
4230 Skælskør
Aktivitets medarbejder i Skælskør opretter et nyt hold for personer der vil træne hjernen. Indholdet er gåture, sanseaktiviteter, socialt samvær og musik.
Fredag d. 25. april
Kl. 12:00
Fredagsfrokost på Folkestedet
8000 Aarhus C
Vi spiser frokost sammen og hyggesnakker. Maden købes i Caféen - Café Gadeliv.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt