Kommunalvalg 2021
Lokalpolitikerne holder fremtidens plejehjem i deres hænder - hvor sætter du dit kryds?
Hvordan er forholdene på de kommunale plejehjem? Læs input fra over 100 borgere og find faktaoplysninger om plejehjem i din kommune. Brug oplysningerne, når du vælger de politikere, der skal tegne fremtiden på området.
Den 16. november skal danskerne til stemmeurnerne for at stemme på de politikere, som skal tegne fremtiden i kommunerne og regionerne.
Da plejehjemmene er en af de helt tunge og vigtige poster, som ofte bliver overset i valgkampen, stiller Alzheimerforeningen skarpt på forholdene på plejehjem.
I den forbindelse har vi bedt om danskernes input til, hvordan det står til på plejehjemmene i lige netop deres kommune. Nedenfor kan du læse, hvad der er kommet af input til politikerne i kommunerne, samt finde generelle informationer om plejehjem i din kommune.
Se hvilke input der er kommet fra din kommune
Mere end 100 danskere har givet deres besyv med om forholdene på plejehjem i deres kommune. Læs dem i menuen nedenfor eller få overblik over temaerne i alle de input, der er kommet, samt hvad Alzheimerforeningen agter at gøre med dem her:
Få overblik over temaerne i de mere end 100 input til lokalpolitikerne, Alzheimerforeningen har modtaget
Hvordan er forholdene i min kommune?
Find info om plejehjem i din kommune i menuen nedenfor. Du kan blandt andet se fakta om antallet af mennesker med demens på plejehjem, bemandingen på plejehjem og omkostninger til demenspatienter på plejehjem i din kommune.
Alzheimerforeningen opfordrer til, at du forholder politikerne til de lokale faktaoplysninger - fx til vælgermøder, i debatindlæg eller på de sociale medier.
Bag om kampagnen
Der bor pt. knap 40.000 personer på plejehjem i Danmark. Af dem vurderes 60-80% at lide af en demenssygdom. Det betyder, at kommunerne har hovedansvaret for behandlingen af de allermest sårbare mennesker i Danmark. Et ansvar der ofte ikke leves op til. For mens der igennem årene er blevet postet milliarder i værdig ældrepleje, er kvaliteten af behandling, pleje og omsorg på plejeboligområdet desværre gået den anden vej. Antallet af uddannet og kvalificeret personale på plejehjem er ikke fulgt med det markant stigende antal stærkt behandlings- og plejekrævende beboere - især ikke om natten, hvor normeringen mange steder er urimeligt lav. Og udfordringerne vokser kun de kommende år, hvor antallet af demenspatienter, som følge af demografien, kommer til at vokse markant og rekrutteringsgrundlaget for faglært personale går den modsatte vej.
Denne kampagne er ikke en kritik af det dedikerede plejepersonale, der hver dag går på arbejde med intentionen om at hjælpe plejehjemsbeboere med demens og andre diagnoser. Det er derimod en kritik af et system, der i effektivitetens tegn har mistet fokus på kerneplejeopgaven og den personcentrerede omsorg og behandling.
Så i stedet for at angribe plejehjemmene, vil Alzheimerforeningen tage udgangspunkt i de bekymringer om forholdene på plejehjem, som plejehjemsbeboere, ansatte og pårørende dagligt beretter om til bl.a. Demenslinien og medierne, og tage de bekymringer med videre til de ansvarlige - nemlig politikerne.
Målet er at forholde politikerne til så mange personlige beretninger som muligt. For lige så let det kan være at affeje centrale fakta om forholdene på plejehjemmene anno 2021, lige så svært er det at affeje de personlige oplevelser, som patienter, pårørende, ansatte og ikke mindst vælgere i landets 98 kommuner har i mødet med plejeboligområdet hver eneste dag.