Hvorfor dør man af demens?
Demens er den fjerde hyppigste dødsårsag i Danmark. Men hvorfor dør man af demens?
Demenssygdomme som Alzheimers er såkaldte neurodegenerative sygdomme, hvilket betyder, at der sker en gradvis, ofte langsom nedbrydning af hjernen og dens funktioner. I sidste ende er sygdommen derfor dødelig.
En demenssygdom påvirker blandt andet de kognitive funktioner som hukommelse, sprog og evnen til at udføre daglige aktiviteter, der gradvist bliver svækket.
I sygdommens allersidste fase påvirkes også de hjerneområder, der er ansvarlige for fx bevægelse og vejrtrækning. Dette er ofte årsagen til, at man til slut dør af sygdommen.
Komplikationer relateret til demenssygdommen
Personer med demens kan dog også dø af komplikationer, der er relateret til demenssygdommen. Det kan være en lungebetændelse grundet fejlsynkninger, dehydrering eller underernæring.
Sygdommen kan gøre det svært for personen at mærke og kommunikere sine behov. Ligeledes bliver det sværere at tage vare på sig selv, efterhånden som demenssygdommen udvikler sig.
Situationen kan derfor blive meget kompleks og sammensat, og der kan være flere årsager til, hvorfor man dør af eller med en demenssygdom.
Demens er betegnelsen for en tilstand, man kommer i, når mentale færdigheder bliver svækket på grund af sygdom i hjernen. Demens er altså ikke en specifik sygdom, men er et tegn på sygdom i hjernen, som viser sig ved svækkede kognitive funktioner.
Hvor længe kan man leve med demens?
Der er stor variation i, hvor længe man lever efter at have fået en demensdiagnose.
Blandt andet har det en betydning, hvilken demenssygdom der er tale om, hvor hurtigt den udvikler sig, ens alder på diagnosetidspunktet samt ens øvrige helbred.
Selvom demenssygdomme er uhelbredelige, findes der medicin, som i nogle tilfælde kan lindre eller forsinke sygdommens udvikling.
Det er dog vigtigt at understrege, at det er muligt at have et godt liv med demens, hvis man får den rette hjælp og støtte.