Menu

Vibekes vigtigste råd: ”Hold det simpelt og overskueligt”

Siden Vibeke Sonnes mand, Christian, i 2013 fik stillet en demensdiagnose, har Vibeke løbende tilpasset måden parret indretter sig på i hjemmet på Bornholm. Det har givet anledning til mere overskud, og glæde, i hverdagen for Vibeke og mere frihed til Christian.

Af Jon Fiala Bjerre

- Det handler om at skabe succesoplevelser. Simpelthen stille og roligt at overveje, hvad der skal til for at gøre hverdagens situationer mere overskuelige og enkle for Christian. Og selvom det både kan betyde, at man i situationer skal være domineren­de eller gå på kompromis, så er det i sidste ende det, der får det hele til at glide og gør hverdagen rarere for os begge.

Sådan lyder konklusionen på de erfaringer 63-årige Vibeke Sonne har gjort sig de sidste otte år, hvor hendes mand, Christian, har været diagnosti­ceret med Lewy Body demens. Parret var netop flyttet fra Sjælland til Svaneke på Bornholm, da Christian i 2013, i en alder af 65, fik demensdiag­nosen, og for Vibeke blev det tidligt klart, at parret var nødt til at indrette deres liv og hjem efter Christians sygdom.

- Jeg kunne jo godt mærke på Christian, når tingene blev uoverskuelige og han blev forvirret. Så ret tidligt blev vi gode til at tilpasse os og justere tingene hen ad vejen. Det har handlet om at få vores hjem til at fungere for Christian. Og når det fungerer godt for ham, så fungerer det også godt for mig, fortæller Vibeke.

Helt konkret har Vibeke fjernet de fleste af de ting i hjemmet, der ikke havde en funktion, for at gøre det overskueligt for Christian at navigere i hjemmet og være selvhjulpen.

- Noget af det værste, når man har demens, er at have 10.000 mærkelige nipsting. Enten bliver de pillet ned eller flyttet, eller så ved man ikke, hvad det er. Så det er en god idé stille og roligt at fjerne overflødige gen­stande lidt efter lidt - men i et roligt tempo, for hvis det går for hurtigt, kan personen med demens opleve det som om, at tingene bliver væk, hvilket kan lede til urolighed, forklarer Vibeke.

Ud over indretningen i hjemmet er Vibeke også meget opmærksom på farvevalg:

- Farver kan give ro og harmoni, så hele soveværelset er for eksempel lavet i et grønt tema med en skov på sengetøjet. Det har både en afslappende funktion, men gør også, at Christian lettere kan genkende, at det er hans seng og dyne. Og med hans tøj har jeg fundet nogle farver, der passer sam­men, lige meget hvilken skjorte eller bukser han vælger, så er han altid pæn i tøjet.

 

LØBENDE TILPASNING

Vibeke oplever hvordan Christians behov hele tiden ændrer sig, og det samme gør behovet for hjælpemidler og overskuelighed:

- Vi havde for eksempel på badeværelset fle­re typer tandbørster og tandpasta stående fremme. Jamen så satte jeg min tandbørste ned i skabet, så det kun var hans der stod fremme, og så blev det mere overskueligt. Så ved at fjerne nogle af forhindringerne, giver det faktisk ham mere frihed og selv­stændighed.

Vibeke opfordrer til, at man er så meget på forkant med brugen af hjælpemidler som muligt, så perso­nen med demens allerede er tryg og bekendt med hjælpemidlerne, når de er længere i deres sygdomsforløb.

- Mit råd til andre er, at lige så snart der opstår noget, som for eksempel dårlig nat­tesøvn, så lad være med at slå det hen eller gå direkte til medicin, men undersøg om der ikke er noget, der fungerer. Nu har jeg eksempelvis lige købt sådan en beroligende gyngestol til mennesker med demens, og havde jeg vidst at den eksisterede, så havde jeg anskaffet sådan en for flere år siden. Og det kan da godt være, at sådan en stor klodset stol ikke passer ind i éns interiør, men det handler jo først og fremmest om, at det er rart at være i ens hjem, når man samtidig har andre ting at bokse med, fortæller Vibeke, der ligeledes har haft succes med at introducere en beroligende tyngdedyne og en GPS for Christian tidligt i forløbet.

 

STRUKTUR PÅ PLEJEHJEMMET

Christian står nu overfor at skulle flytte på plejehjem, hvilket har givet anledning til nye tanker om indret­ningen.

- Det er vigtigt, at de her helt lavpraktiske ting, som lys og gardiner, fungerer. Møbler og pynt er nok mere individuelt, men at der er et godt lys, det er det samme behov hos alle mennesker. Derfor har jeg aftalt med plejehjemmet, at vi i Christians lejlighed opsætter de her terapilamper, som sørger for, at man har en ens døgnrytme hele året. Lamperne har seks simple funkti­oner, fra meget klart lys, blødt morgenlys, til let orange natlys. Derved øges melato­ninproduktionen i hjernen naturligt, som regulerer døgnrytmen og gør, at personen med demens ikke "bare" falder i søvn, fortæller Vibeke.

Hun har desuden haft fokus på ikke at genskabe familiens hjem på pleje­hjemmet, men i stedet gå strukture­ret til værks og vælge nogle få ting ud, som hun ved, betyder noget for Christian.

- I sidste ende handler det jo om at prøve sig frem, og finde ud af hvad der fungerer og hvad der ikke gør, forklarer Vibeke Sonne.

Senest opdateret d. 20. december 2022
Fakta

TRE TIP FRA VIBEKE TIL AT INTRODUCERE NYE TING FOR MENNESKER MED DEMENS

  • Aflæs din pårørende (via tale, kropssprog etc.) og se hvad de reagerer positivt og negativt på.
  • Gør det overskueligt. I stedet for at præsentere en masse ting samtidigt, så fokuser på at introducere en ting ad gangen (fx en ny trøje).
  • Præsenter tingene på en positiv og engagerende måde. Tag din pårørende i hånden og guide vedkom­mende, så han/hun føler sig inkluderet og hørt.
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
24. april 2025
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
Mette Raun Fjordside og Jesper Fisker er nye medlemmer af forretningsudvalget i DP
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 25. april
Kl. 10:00
Sansestund, gåture og aktivitet.
4230 Skælskør
Aktivitets medarbejder i Skælskør opretter et nyt hold for personer der vil træne hjernen. Indholdet er gåture, sanseaktiviteter, socialt samvær og musik.
Fredag d. 25. april
Kl. 12:00
Fredagsfrokost på Folkestedet
8000 Aarhus C
Vi spiser frokost sammen og hyggesnakker. Maden købes i Caféen - Café Gadeliv.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt