Menu

Søskendepar vil starte en demensgruppe for tyrkere: ”Vi vil gerne gøre noget godt for nogle af dem, vi skylder en tak”

Esma Birdi og Elmiye Kolukisa vil starte en demensgruppe for tyrkiske borgere, der er ramt af demens, fordi gruppen kan stå over for nogle andre problemer end etniske danskere. Gruppen bliver den første af sin slags i Danmark. For søskendeparret handler det om at give noget tilbage til deres forældre, som har skabt et godt liv for dem.

Af Malthe Graungaard Bech


- Vores mors adfærd har ændret sig drastisk. Hun er ikke længere den mor, vi kender.

Sådan siger Esma Birdi og Elmiye Kolukisa om deres mor, der for nylig har fået konstateret Alzheimers sygdom. Og som i alle andre familier har demenssygdommen ændret familiens dynamik.

Deres mor har altid været den, der har stået for at samle familien, og den rolle kan hun nu ikke længere varetage.

- Vi er en stor familie, og vores mor har altid stået for at samle os en gang om måneden. For hende er det en kæmpe stor ting, fordi som etnisk kvinde, tror jeg, det har været en stor del af hendes identitet. Hun har været hjemmegående, og min far har været den, der har været ude og arbejde. Hun mister sin identitet sammen med sin sygdom, siger Elmiye.

Derfor fik Elmiye en idé om at samle alle morens veninder og pårørende en aften hjemme hos hende. Aftenen blev en kæmpe succes, hvor der var plads til grin og gode historier fra gamle dage. En aften, som alle efterfølgende tænker tilbage på med stor glæde.

 

VIL STARTE DEMENSGRUPPE FOR TYRKERE – FØRSTE AF SIN SLAGS I DANMARK

Den føromtalte aften var så god en oplevelse, at Elmiye og Esma efterfølgende fik idéen til at lave en gruppe for tyrkiske borgere med demens. Formålet er at give mulighed for at udveksle erfaringer og tilbyde forskellige aktiviteter, som kan give en forøget livskvalitet.

Søskendeparret opdagede nemlig, at varme, omsorg og kærlighed var med til at give deres mor og dem selv en fantastisk oplevelse. Derfor gik Esma videre med idéen om at starte demensgruppen efter en samtale med Alzheimerforeningens formand, Birgitte Vølund, som er en gammel bekendt af Esma.

- Jeg synes, at idéen var så exceptionel god. At vi kunne gøre noget for vores mor, samtidig med at vi også kunne tilbyde andre det, fordi vi ved, at der er flere, der sidder i samme situation som os. For mange kan det være et tabu, at man har en demenssygdom, fordi folk tror, at man er blevet skør i hovedet, og folk ved ikke, hvad man skal gøre som pårørende, fortæller Esma om idéen med gruppen, som stadigvæk er i idéfasen.

Og gruppen bliver faktisk den første af sin slags i Danmark. Det fortæller Rune Nielsen, der er neuropsykolog og seniorforsker ved Nationalt Videnscenter for Demens, som har forsket i problemstillinger relateret til demens blandt etniske minoriteter.

- Gruppen bliver den første af sin art i Danmark. Og det er vigtigt, at det er nogen med tyrkisk baggrund, der selv starter det. Jeg tror, at det er den eneste måde, det kan lade sig gøre sig på. Mange af vores indvandrere i Danmark kommer fra en mere familieorienteret kultur, og det gør, at ens rolle i familien er anderledes. Som jeg ser det, er der nogle meget grundlæggende kulturelle værdier, der er anderledes i forhold til familiens rolle i omsorgen for ældre familiemedlemmer. Der er en helt anden plejekultur, og der kan man sige, at det danske samfund ikke rigtigt er indstillet på at støtte den omsorgsmodel, fortæller han.

Og begge søskende mener, at der i brug for en etnisk demensgruppe, fordi mange af de problemer, man kan støde ind i forbindelse med en sygdom som tyrker, er anderledes end nogle af de problemer, man som dansker støder ind i forbindelse med sygdommen - blandt andet hvilke forventninger der er til én som pårørende.

 

GRUPPEN ER OGSÅ EN HYLDEST TIL DERES FORÆLDRE


Esma og Elmiye fortæller, at de er vokset op i en familie, hvor faren har været overhovedet, mens moren har været den mere samlende kraft. Og de to søskende har ikke andet end respekt og taknemmelighed over for deres forældre, som immigrerede til Danmark i starten af 70’erne.

- Vi ved, at vi ikke ville have haft det liv, vi har nu, hvis det ikke havde været for vores mor og far, der har ofret meget for os og vores søskende, siger Elmiye om deres forældre.

Derfor er det også vigtigt for dem at kunne give noget tilbage til deres forældre, som nu står i en situation, der er svær at håndtere. Blandt andet står forældrene over for nogle sproglige udfordringer i forbindelse med morens Alzheimers sygdom. Og ifølge Rune Nielsen er det ofte en af de største problematikker, når en person med etnisk baggrund får konstateret en demenssygdom.

På grund af de sproglige udfordringer kan søskendeparret ikke se for dem, at deres mor skal ende på et plejehjem. Derfor er de også i gang med at undersøge og tilegne sig viden om demens, så de i fremtiden kan give noget tilbage til deres forældre, som har givet dem så meget.

- I stedet for at vente på, at det bliver værre, så undersøger vi, om der er nogle muligheder, der kan være med til at hjælpe og støtte vores forældre. Vi vil gerne gøre noget godt for nogle af dem, vi skylder en tak, fortæller Elmiye afslutningsvist.

Den endelige struktur for gruppen er ikke på plads endnu, men Esma og Emiye fortæller, at de håber, at gruppen bliver søsat en gang efter sommeren.

Senest opdateret d. 20. december 2022
Fakta

Du er altid velkommen til at kontakte Demenslinien på 5850 5850 for at høre mere om, hvilke relevante støttetilbud der findes for dig.

Hjernesund-kampagne
Vil du teste din hjernesundhed?

Ved du, hvad der skal til for at holde din hjerne sund? Du kan tage testen og få råd og vejledning til hvor du kan sætte ind for at leve hjernesundt.

Mindeindsamling
En god sag i stedet for blomster

Vil du gerne samle penge ind til en bisættelse. Læs mere

Har vi ringet til dig?
Er du i tvivl om det er os der har ringet til dig?

Er du i tvivl om det er Alzheimerforeningen der har kontaktet dig, eller har du spørgsmål eller kommentarer til vores opkald eller sms, er du velkommen til at henvende dig på 39 40 04 88 eller sende os en mail: post@alzheimer.dk

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Ny rapport: Aldrig er færre blevet udredt for demens til tiden
28. juni 2024
Ny rapport: Aldrig er færre blevet udredt for demens til tiden
I Alzheimerforeningen frygter man for udviklingen i kølvandet på ny høje ventetidstal.
Danmark bliver snart klogere på demens
26. juni 2024
Danmark bliver snart klogere på demens
Partnerskab med DR sætter fokus på demens fra sensommeren
Demens og type 2-diabetes øger dødelighed
14. juni 2024
Demens og type 2-diabetes øger dødelighed
Nyt studie viser sammenhæng mellem demens og type 2-diabetes.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Mandag d. 01. juli
Kl. 00:00
Gå med Helsingør Motionsklub
3000 Helsingør
Nyd motion og naturen i vores fællesskab
Tirsdag d. 16. juli
Kl. 14:00
Demensvenlige gåfællesskaber i Bjerringbro
8850 Bjerringbro
Det blomstrende fællesskab er et gå fællesskab for borgere, der er ramt af en demens sygdom, og deres pårørende/ledsager
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt