Menu

Sarahs mor har frontotemporal demens: ”Det er hårdt at acceptere, at den mor, jeg kendte, er forsvundet”

Sarah Møllers mor har frontotemporal demens. Sygdommen har ændret på hendes personlighed. Specielt en episode på ArOS kunstmuseum sidder dybt i Sarah. Hun håber nu, at hun kan være med til at udbrede viden om sygdommen ved at dele sin historie.

Af Malthe Graungaard Bech

- Det er super mærkeligt at have haft én mor og nu have en anden. Jeg ved jo, at den mor jeg havde før, aldrig kommer tilbage.

Sådan siger Sarah Møller om sin mor, der fik konstateret frontotemporal demens tilbage i 2019. I årene op til diagnosen oplevede Sarah og resten af hendes familie, at morens personlighed havde ændret sig.

I starten blev hendes personlighedsændring forklaret med en stressdiagnose, men hendes familie syntes stadig, at moderens opførsel blev mere og mere uforklarlig. Den person, som de altid havde kendt, ændrede sig hele tiden. Sarah troede selv, at hendes mor var maniodepressiv eller bipolar.

Sarahs mor var gået fra at være meget åben og kærlig til at være indelukket og sur. I takt med sygdommen blev værre, så opstod der også flere sure opstød fra moren, hvor hun skældte sin nærmeste ud i en grad, de aldrig havde oplevet før. Sarah havde også altid kunne komme til moren med sine problemer, men til sidst kunne hun slet ikke forholde sig til det, Sarah sagde til hende på en empatisk måde.

Men det var først, da hun startede på en arbejdsplads, hvor hun tidligere havde været ansat, at det gik op for nogle, at der kunne være tale om en demenssygdom. En af hendes gamle kollegaer lagde nemlig mærke til, at hendes opførsel havde ændret sig, mens en sygeplejerske fortalte familien, at hun mente, der kunne være tale om en demenssygdom.

Derfra gik det stærkt. Hun fik en tid ved lægen, hvorefter hun blev sendt videre til Herlev Hospital, hvor de konstaterede, at hun led af frontotemporal demens.

Dårlig samvittighed og ubehagelige episoder.

Da Sarahs mor først fik demensdiagnosen, så blev Sarah ramt af en følelse af dårlig samvittighed. Hun havde nemlig længe gået og syntes, at hendes mor havde været en dårlig forælder.

- I starten syntes jeg, at hun var super irriterende. Jeg syntes godt nok, at den stress havde sat sig hårdt på hende, når hun ikke en gang kunne lytte til sin datters problemer. Og så fik jeg så dårlig samvittighed, da jeg fandt ud af, at hun havde en demenssygdom.

- Jeg følte mig som verdens dårligste datter, fordi jeg syntes, at hun havde været irriterende og en dårlig mor i lang tid. Men jeg fik den også ret hurtigt vendt, fordi jeg fortalte mig selv, at jeg ikke vidste bedre, fortæller Sarah om forløbet op til demensdiagnosen.

Sarahs mors tilstand blev efter diagnosen værre. Men hun og familien forsøgte, og gør det stadigvæk, at få det bedste ud af livet med demens. På et tidspunkt tog familien til Aarhus, hvor de blandt andet ville besøge ARoS kunstmuseum.

Men turen på museet blev alt andet end hyggelig. Stemningen var okay i starten af besøget, selvom Sarahs mor kom med lidt sure opstød undervejs. Men det var ikke noget, som familien ikke kunne håndtere. Det hele ændrede sig dog, da de kom til en udstilling, hvor man skulle have headset på.

- Hun tager så det her headset på og begynder at knipse og råbe meget højt. Min far og jeg tysser lidt på hende, men så bliver han skubbet, hvorefter hun siger, at han skal pisse af. Jeg prøver at gå derhen, og jeg prøver at være pædagogisk. Jeg bliver også skubbet, og vi får at vide, at vi fandeme ikke skal røre hende, fordi ellers begår hun selvmord, forklarer Sarah om oplevelsen på museet

Vil gerne udbrede viden om frontotemporal demens.

Det lykkedes efter lidt tid for Sarah at få talt sin mor ned, men i takt med at hendes tilstand blev værre og værre, så kom der også flere og flere oplevelser som den på ARoS Kunstmuseum.

Moren bor stadigvæk hjemme sammen med Sarahs far, men den mor som Sarah altid har kendt, er væk. Hun er her stadigvæk fysisk, men den kvinde, som Sarah voksede op med, er, ifølge Sarah, væk for evigt. Et faktum som folk omkring hende har svært ved at forstå.

Hun håber derfor, at hun kan være med til at udbrede viden om sygdommen ved at fortælle sin historie.

- Det har været en hård kamel at sluge, at den mor, som altid har givet kram, pludselig står og råber ad én, mens hun siger, at hun hader én, fortæller hun.

- Frontotemporal demens er meget voldsomt at gå i gennem, fordi min mor ikke selv ser, at hun har ændret personlighed. Hun mener, at hun bare er sig selv. Hun mener, at hun altid har været typen, der har kaldt sin datter en kælling på et museum. Så jeg håber, at der kan komme bedre forståelse af, at der findes mange forskellige grader af demens derude, siger Sarah Møller afslutningsvist.

Senest opdateret d. 20. december 2022
Fakta

Råd til pårørende til mennesker med frontotemporal demens.

  • Viden om sygdommens symptomer er med til at skabe større forståelse og tolerance for den ændrede adfærd.

  • Tal med andre om de udfordringer, der er. Du kan blandt andet tage fat i: Demenslinjen, demenskoordinatoren, andre pårørende og Facebook-siden ”pårørende til personer med frontaldemens”.

  • Tag udgangspunkt i de ressourcer, som personen med frontotemporal demens har – og hjælp med at skabe overblik. Struktur, rutiner og vaner er vigtigt.

Kilde: Lone Rehder, demensfaglig rådgiver på Demenslinjen.

Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
24. april 2025
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
Mette Raun Fjordside og Jesper Fisker er nye medlemmer af forretningsudvalget i DP
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 25. april
Kl. 10:00
Sansestund, gåture og aktivitet.
4230 Skælskør
Aktivitets medarbejder i Skælskør opretter et nyt hold for personer der vil træne hjernen. Indholdet er gåture, sanseaktiviteter, socialt samvær og musik.
Fredag d. 25. april
Kl. 12:00
Fredagsfrokost på Folkestedet
8000 Aarhus C
Vi spiser frokost sammen og hyggesnakker. Maden købes i Caféen - Café Gadeliv.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt