Menu

Rock og rul og Flemming

Musik kan ses som summen af en masse forskellige frekvenser, der udgør en bestemt melodi. Det kan også ses som et bånd, der knytter os til hinanden. Det var tilfældet for Flemming, der lider af Alzheimers sygdom, og hans datter Majbritt, som efter tre måneder uden fysisk kontakt under Coronakrisen, genfandt hinanden i Kim Larsens sange.

Af Joachim Werner


Jeg kan mærke han bliver varm om hjertet, og så bliver jeg selv varm indeni.

Queen. Blues Brothers. Gasolin. Listen af Flemming Schiøttes yndlingsbands er lang og rocket. Han har altid været lidt af en hippie, fortæller Flemmings datter Majbritt Schiøtte. Altid klædt i farverigt tøj og en attitude, der udstråler at han er ligeglad med, hvad andre tænker om ham. Måske er det faktisk det, der gør ham til den vellidte mand han er.

En uddannet civilingeniør, der mens han arbejdede aldrig tog jakkesættet på ligesom hans kollegaer. En festglad mand, der mens han kunne altid dansede så vildt til familiefesterne, at hans kone himlede med øjnene af ham. Familiens dansetrold. Og man kan godt se, at der er noget om snakken. Med sin nyfriserede lange grå manke og et skæg, der er lige så vildt som Flemmings musiksmag, sidder han i sin sofa på Bakkegården Plejehjem med en kold øl og følger med i noget sport på sit TV.


Headbang og larm

Flemming er 82 år og fik konstateret Alzheimers sygdom for fem år siden. Det var også deromkring, at Flemming mistede sin kone, og Majbritt blev den tætteste på Flemming. Han har svært ved at tale, men det er tydeligt, at han observerer alt, hvad der sker omkring ham.

Majbritt selv bor i Smørum sammen med sin mand, Jimmy, og de besøger ofte Flemming og laver forskellige ting sammen. Én ting laver de dog så ofte, at det nærmest er blevet et ritual for Majbritt og Flemming. Når Majbritt kommer på besøg, har hun nemlig altid en lille højtaler med som hun afspiller rockmusik fra. Og så skråler de så højt med på musikken fra den lille medbragte højtaler, at deres skønsang, efter Majbritts eget udsagn, kan høres på hele Bakkegården. Det er der, de for alvor kan mærke hinanden. Musikken har altid været en ting, de to havde sammen.

- Da jeg var en lille pige, kan jeg huske, at min far og mor lyttede meget til The Les Humphries Singers. Dem skulle vi altid høre på deres pladespiller. Jeg har nok været omkring en ti år og min far i fyrrene, og jeg havde langt hår ligesom min far. Så lyttede vi til The Les Humphries Singers og gav den gas. Min far sagde ”kom så lille skat!”, og så stod vi der og headbangede for fuld skrue. Dét tror jeg han mindes, når vi lytter til musik sammen. Så kan jeg nå ham. Og han kan nå mig.

 

Coronakrisen gjorde det svært

Coronakrisen har ikke gjort det nemt for Majbritt og Flemmings tætte bånd. I næsten tre måneder kunne Majbritt og Jimmy ikke besøge Flemming. De snakkede i telefon sammen hver dag, men det var selvfølgelig ikke det samme som at ses. Da Flemming og Majbritt endelig kunne se hinanden igen, kunne Flemming ikke genkende Majbritt.

Men igennem musikken fandt de sammen tonen igen. Da de endelig måtte se hinanden, havde Majbritt tasken pakket med det sædvanlige. Fra ostebolle til højtaler. Højtaleren spillede ’This is my life’ med Gasolin tre gange i træk og den tredje gang nummeret spillede, lyste Flemming op. Hans tale blev skarp og han kunne tydeligt udtale og huske ordene i sangen. Lige siden den oplevelse, har de lyttet til ’This is my life’ næsten uafbrudt.

- Når vi sidder i bilen og skråler med på ’This is my life’, griner Flemming af mig. Han siger ’åh’ og ryster på hovedet fordi jeg synger så grimt. Men han bliver så glad. Jeg kan mærke han bliver varm om hjertet, og så bliver jeg selv varm indeni, fortæller Majbritt.


Musik som kognitivt redskab

Det er ikke noget nyt, at musikken bliver brugt som redskab inden for behandling af demenssygdomme. En forklaring på Flemmings styrkede tale og skarphed kan forklares ud fra begrebet reminiscens. Reminiscens handler om at stimulere og aktivere minderne hos mennesker med demens for at genfinde personen bag sygdommen. Reminiscensmetoden er en udbredt metode, der handler om at dele livserfaringer, og det kan blandt andet ske gennem musik, deling af billeder og lydoptagelser. Selve metoden kan altså forstås ved et forsøg på at finde frem til en ’genklang’ eller et ’minde’. Den ’genklang’ eller det ’minde’, er også det, Majbritt kan se og mærke i Flemmings møde med musikken.

Nationalt Videnscenter for Demens oplyser, at der i 2016 fandtes 20 studier vedrørende effekten af musikterapi på demens. Forskningen antyder at musikken kan have en effekt på den demensramtes stemning og motorik, men der mangler stadig flere beviser og mere forskning. Forskning eller ej, så har musikken en stor betydning for samværet mellem Flemming og Majbritt, der bliver ved med at skråle med på Kim Larsen, så længe de kan.

 

Se Majbritt og Flemming nyde musikken sammen i videoen herunder.

Senest opdateret d. 16. oktober 2020
Fakta

Nationalt Videnscenter for Demens oplyser, at der i 2016 fandtes 20 studier vedrørende effekten af musikterapi på demens. Forskningen antyder at musikken kan have en effekt på den demensramtes stemning og motorik, men der mangler stadig flere beviser og mere forskning.

Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
24. april 2025
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
Mette Raun Fjordside og Jesper Fisker er nye medlemmer af forretningsudvalget i DP
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 25. april
Kl. 10:00
Sansestund, gåture og aktivitet.
4230 Skælskør
Aktivitets medarbejder i Skælskør opretter et nyt hold for personer der vil træne hjernen. Indholdet er gåture, sanseaktiviteter, socialt samvær og musik.
Fredag d. 25. april
Kl. 12:00
Fredagsfrokost på Folkestedet
8000 Aarhus C
Vi spiser frokost sammen og hyggesnakker. Maden købes i Caféen - Café Gadeliv.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt