PODCAST: Hvad gør man, når holdninger, ønsker og viden om livet med demens kolliderer?
Arkivfoto - Alzheimerforeningen
Tre podcast-afsnit giver indblik i et nyt etik-projekt, som skal hjælpe til at mestre de svære situationer, der opstår i livet med demens – både for de pårørende, de sundhedsprofessionelle og dem, der selv lider af demens. Forskningsprojektet er iværksat af forskere fra Statens Institut for Folkesundhed og Dansk Humanistisk Demensforskning med midler fra VELUX FONDEN og i samarbejde med Rudersdal Kommune og Alzheimerforeningen. Håbet er at kunne skabe en større fælles forståelse for livet med demens på tværs af interesser.
Af Jon Fiala Bjerre
Hvad gør man, når ens ægtefælle med demens ikke vil være på plejecenteret og trygler om at komme hjem? Hvordan giver man livsvigtig medicin som social- og sundhedsassistent, hvis borgeren ikke forstår, hvad det skal gøre godt for? Og hvordan sikrer man sig, at ens ønsker og behov bliver opfyldt, når man har demens, og ikke kan udtrykke sig så godt som tidligere?
Det er nogle af de spørgsmål, som kan lede til etiske dilemmaer i livet med demens. Ofte tager udfordringerne udgangspunkt i, at der er hensyn der strider mod hinanden – fx det personen med demens gerne vil, og det omsorgspersonen mener, er i vedkommendes bedste interesse. Og det er i høj grad noget, der kan lede til konflikter. Derfor er der brug for nogle nye redskaber, mener Sigurd Lauridsen, der er forskningsleder på forskningsprojektet DEMENS ID, som skal hjælpe til at støtte mennesker med demens, deres familie og sundhedsprofessionelle i at træffe velovervejede og værdige valg om pleje og behandling.
- Formålet er helt overordnet at skabe et rum for at tale om de etiske dilemmaer, man nødvendigvis vil støde på, når man er påvirket af demens i sin hverdag – enten som pårørende, plejepersonale eller fordi man selv har sygdommen. Vores fokus er at prøve at få en bedre forståelse for, hvad dilemmaerne består af og hvornår de opstår. Men vi prøver også at udvikle nogle værktøjer til at hjælpe – både sundhedsprofessionelle, pårørende og borgere med demens – med at mestre de her dilemmaer, fortæller Sigurd Lauridsen, der udfører projektet sammen med forskerne Sofie Smedegaard Skov og Frederik Schou-Juul.
Helt konkret har projektet kredset om en interventionsindsats kaldet OMTANKE, hvor man har sat henholdsvis sundhedsprofessionelle, pårørende og mennesker med demens sammen i forskellige konstellationer, for at tale åbent om de etiske dilemmaer, man kan støde på. For at skabe indblik og afmystificere de fælles møder, er der blevet produceret tre podcast-afsnit, der tager lytteren med ind i det åbne og meget ærlige rum, der opstår mellem deltagerne fra forskellige plejecentre og familier i Rudersdal Kommune.
Udgangspunkt i litteratur
Det kan være sårbart, og der kan være meget på spil, når man skal tale om nogle af de allersværeste dilemmaer i livet med demens. Samtidig kan det virke lidt abstrakt at skulle forholde til noget rent hypotetisk. Derfor har forskerne bag projektet valgt at tilrettelægge det på en ganske særlig måde:
- Nogle af de her problemstillinger kan fremstå lidt sterile og akademiske – fx selvbestemmelse sat over for borgerens bedste interesse. Så vi har forsøgt at indarbejde det, man kalder narrativ medicin, hvor man bruger skønlitteratur til at diskutere problemstillingerne. Derfor har vi samlet forskellige tekstuddrag fra skønlitterære værker om demens – typisk skrevet af pårørende. Eksempelvis Frederik Lindhardt, der har skrevet om sin fars demens. Vi bruger det til at diskutere dilemmaerne, fordi vi tror, vi kommer tættere på og får åbnet op for nogle perspektiver, som ellers ikke ville være kommet på banen, hvis vi havde talt om det rent akademisk og hypotetisk – eller omvendt havde spurgt direkte ind til konkrete og sårbare eksempler, fortæller Sigurd Lauridsen.
Dialog skaber tryghed og tillid
Noget af det vigtigste i projektet har været at skabe en god dialog mellem deltagerne og få dem til at forstå hinandens perspektiver på en bedre og mere nuanceret måde. Og det er en vigtig tilgang, lyder det fra en deltager på workshoppen for plejepersonale:
- Man får en fælles forståelse og bliver mindet om, at det er vigtigt at tale om. Både for vores beboeres skyld men også for vores egen […]. Man har talt meget om den der forråelse blandt personalet. Man ser måske ikke selv, at ens grænser skrider, når man har været inden for faget i mange år, fordi der er jo ikke nogen, der går på arbejde for at være et dårligt menneske. Så derfor synes jeg, det er vigtigt og godt, at man har fokus på det, så man kan lade det smitte i personalegruppen og få nogle bedre løsninger for vores beboere, som er så skrøbelige, fortæller Heidi Jensen, der er social- og sundhedsassistent, og har arbejdet på plejehjem i 36 år.
Dialogen er også et helt afgørende udgangspunkt for de pårørende til beboere med demens på plejehjem:
- Det er simpelthen så vigtigt, at vi kan snakke åbent om de udfordringer, der er, og at der er tillid. Det er jo min mor [plejepersonalet har ansvar for red.], og jeg skal have tillid til, at der er nogen, der tager sig af hende, så godt de kan og med de rammer, de har. Det er lige så vigtigt, som hvis man havde børn i børnehave eller skole, fortæller Pernille Nørby, der datter til en mor med demens, og har deltaget i en workshop mellem plejepersonale og pårørende til mennesker med demens på plejehjem.
For de workshops, der har været målrettet mennesker med demens og deres pårørende, har det vigtigste været at føle sig trygge i mødet med udenforstående:
- Vi genkender os selv i de oplæste cases og i de andre deltageres erfaringer. Det er enormt trygt, fortæller Kate, som er pårørende hustru til Peter, der lider af Lewy body demens. Hendes mand stemmer i:
- Det var ikke uden tøven, at vi meldte os, for man har ikke lyst til at udstille sig selv og konsekvenserne af ens demenssygdom. På den anden side kan det jo være, at der er nogen, der kan få noget ud af ens erfaringer – og hvordan vi i denne fase af sygdommen lever med den. Det er nok ikke så dumt, fortæller han.
Forskerne bag projektet er nu i fuld gang med at analysere den viden, der kommet ud af de forskellige workshops. Håbet er at kunne videreudvikle konceptet og lade det brede sig ud over landets grænser.
Du kan finde podcasten, der hvor du plejer at lytte til podcasts, ved at søge på ’Alzheimerforeningen’ eller ’demens-dilemmaer’.