Menu

Når ordene forsvinder

Henning lever med en semantisk demens, der er en underform af frontaldemens og, som i første omgang, rammer forståelsen for ord og begreber, men ikke hukommelsen. Derfor var sygdommen også svær at diagnosticere i begyndelsen.

Af Vita Stengård

 

 

Henning og Annegrete bor i Søften lidt uden for Århus og har været gift i 46 år. For godt seks år siden begyndte Annegrete at registrere små ændringer hos Henning, men ændringerne var diffuse og svære at placere som symptomer på de sygdomme, Annegrete havde kendskab til. Henning begyndte eksempelvis at trække sig fra deres venskaber, sit nye job kunne han pludselig ikke finde ud af, og han kunne til tider virke helt uforstående over for helt almindelige ord.

 

Svært at få diagnosen

Den fornemmelse af at noget var galt, som Annegrete gik rundt med, var svær at få konkretiseret. Derfor kom der til at gå to år, før Henning fik den rigtige diagnose.

- Der var flere forskellige tegn på, at noget var galt. Han begyndte at afskære sig fra vores venskaber, og ville ikke med nogen steder mere. Der var nogen ting, han simpelthen ikke forstod. Hvis jeg sagde ”Giv mig lige hammeren”, så vidste han tydeligvis ikke, hvad det var, jeg spurgte efter – han vidste simpelthen ikke, hvad ordet hammer betød længere. Og han kunne heller ikke finde ord for tingene,” fortæller Annegrete.

- Henning begyndte at kalde alle dyr for piphans. En dag mødte vi en mand, der var ude og lufte sin hund, hvor Henning sagde til hundeejeren: ”Nå, du er ude at lufte piphans i dag”, husker Annegrete tilbage. Og hun tilføjer: Så jeg var længe klar over, at der var noget galt.

Men hos familiens egen læge var meldingen, at det ikke var tilfældet. Lægen havde nemlig gennemført en helt almindelig demens-test, som man benytter for at udrede en Alzheimers sygdom. Og den test viste ikke noget unormalt.

Efterhånden ændrede Henning også adfærd og kunne blive meget opfarende. Der var særligt én episode som betød, at Annegrete for alvor blev klar over, at hun måtte gå videre med sin mistanke:

- En dag stod Henning uden for med en kost og fejede ned i jorden. Da jeg gik ud for at spørge hvad han lavede, slog han mig helt umotiveret hårdt på armen, husker Annegrete.
Den episode blev anledningen til, at Annegrete med råd fra blandt andre Alzheimerforeningens Demenslinie tog kontakt til kommunens demenskonsulent, som efter et besøg i hjemmet henviste dem til demensklinikken i Århus.

-Her blev Henning præsenteret for en helt anden test, og så faldt han totalt igennem, fortæller Annegrete.
Lægen var slet ikke i tvivl – Henning havde en semantisk demens. Den diagnose blev ved den efterfølgende skanning bekræftet; det var den venstre side i frontallapperne, der var ramt.

 

Mit bedste råd til andre, der kommer i den situation, er at benytte sig af de sociale medier der er. Her kan man møde andre. som man kan dele erfaringer med.

Henning ved ikke, at han er syg

For Hennings vedkommende har sygdommen også forårsaget en form for vrangforestillinger. I perioder har Henning haft en oplevelse af, at hans tunge var helt sort eller brændende og gik derfor i perioder og rakte den ud af munden. På et tidspunkt var han sikker på, at dem der stod bag ham, når han var ude at handle, skubbede til ham med vilje. Han har også haft en mani med at skulle klippe sine kønshår af, som han begrundede i, at andre jo heller ikke har nogen.

- Så han har helt klart oplevet eller set noget, andre ikke ser, forklarer Annegrete.

I dag er Hennings hukommelse totalt væk, og hans ordforråd er stærk begrænset. Han bruger de samme 20 sætninger hele tiden.

- Han kan ingenting – så han laver intet derhjemme. Jeg skal vise ham, hvordan han skyller sæben af, når han er i bad. Jeg skal putte tandpasta på tandbørsten og fortælle ham, at han skal spytte det ud igen. Ellers ved han ikke, hvad han skal gøre, fortæller Annegrete.

Men det allersværeste ved den her sygdom er, at han ikke ved, at han er syg. Og så er det hårdt at møde den manglende forståelse fra omverdenen.

- Jeg vil så gerne forklare ham, at han er syg, så han også er forberedt på, at han på et tidspunkt skal på plejehjem – men det kan jeg ikke. Så jeg frygter, at det bliver et overgreb uden lige, fortæller Annegrete.

Den største hjælp har været de grupper, Annegrete har fundet frem til på www.demensnet.dk, hvor hun har fundet sammen med andre ægtefæller og pårørende til frontallapsdemensramte.

- Det er nogen store hurdler, man skal igennem. Og det kan være svært for andre at forstå, hvad det vil sige at leve med denne sygdom. Men ved at give noget videre i grupperne, får man også meget igen, fortæller Annegrete. Og hun tilføjer:

I dag bliver jeg ikke længere beklemt ved de pinlige situationer. I dag siger jeg rask væk, at min mand er dement. Men selvfølgelig er der situationer, hvor man tænker ”åh nej” – men heldigvis er vi blevet gode til at grine af dem. For mig handler hver dag bare om at få den til at gå bedst muligt, og så tænker jeg, at der på et tidspunkt kommer en tid for mig igen.

Læs også: Temadag om frontaldemens

 

Semantisk demens

Semantisk demens er en relativ sjælden demensform, som er i familie med frontotemporal demens, der er en fællesbetegnelse for demenssygdomme, der på¬virker pandelapperne (frontallapperne) og den forreste del af tindinge-lapperne. Sygdommen betyder i første omgang, at det er forståelsen og viden, der svigter. Sygdommen adskiller sig fra Alzheimers Sygdom ved at hukommelsen i begyndelsen af sygdomsforløbet kan være intakt, og derfor kan sygdommen også være svær at diagnosticere tidligt i forløbet. 

Senest opdateret d. 16. oktober 2020
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
24. april 2025
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
Mette Raun Fjordside og Jesper Fisker er nye medlemmer af forretningsudvalget i DP
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 25. april
Kl. 10:00
Sansestund, gåture og aktivitet.
4230 Skælskør
Aktivitets medarbejder i Skælskør opretter et nyt hold for personer der vil træne hjernen. Indholdet er gåture, sanseaktiviteter, socialt samvær og musik.
Fredag d. 25. april
Kl. 12:00
Fredagsfrokost på Folkestedet
8000 Aarhus C
Vi spiser frokost sammen og hyggesnakker. Maden købes i Caféen - Café Gadeliv.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt