Menu

”Når jeg glemmer, så husk min taknemmelighed”

En tætpakket kalender og gode mennesker omkring sig er opskriften på ro og overskud for Lone Hartz. Hun mener, at det vigtigste i et demensforløb som hendes, er at have tætte relationer og være taknemmelig for dem.

Af Joachim Werner

 

Lone Hartz på 52 hiver sin notesblok frem, hvor hun har noteret ugens forskellige aktiviteter. Der er nedskrevet aftaler med veninder, hendes børn og et frivilligt arbejde. Kalenderens punkter er det, Lone snakker mest om, og hun stråler, når hun kigger i kalenderen og finder et punkt, hun ikke har fortalt om endnu. Det er ud fra de punkter, at Lone bliver mindet om den værdi, hun har for andre til trods for sygdommen. Det er ikke bare en kalender. Det er én lang liste over de ting, Lone er taknemmelig for.

- Jeg er meget taknemmelig for, at jeg har folk omkring mig, som hjælper mig, ser mig og gider mig på trods af, at jeg har Alzheimers sygdom. Det bekræfter mig i, at jeg ikke er alene, fortæller Lone.

Hun peger ivrigt på morgendagens begivenhed. Der står: ’Frivillig på centret – første dag’, der henviser til Aktivitets- og Frivilligcenteret i Solrød for alle borgere med bopæl i Solrød Kommune, hvor Lone har tilmeldt sig som frivillig arbejdskraft.

 

Ingen af dem skal bære rundt på min sorg

 

Fra uro til ro

Der ligger en ro i den udfyldte kalender, siger Lone. Det er ikke lang tid siden, at hun ikke havde noget overskud og en søndag sad og kiggede en uge frem i sin kalender, hvor der kun var blanke sider. På det tidspunkt skulle hun forlade sit arbejde hos Novo Nordisk, skilles og flytte fra hus til lejlighed.

I det hele taget har det, ifølge Lone, været en såkaldt sort periode fra hun fik diagnosen i 2019 til nu, fordi hun har svært ved at huske, hvad der skete imellem de livsændrende situationer. Hvis ikke det var for hendes veninder, der hjalp hende igennem perioden, er hun sikker på, at uroen var fortsat med at gøre livet svært for hende. Den hjælp vil hun altid være dem taknemmelig for.

- Jeg ville ikke være foruden mine veninder og deres hjælp i den tid. Heldigvis er det noget andet nu, og der er mere ro på, fortæller hun og fortsætter:

- Så længe tilbage jeg kan huske, har jeg altid haft det godt med travlhed og en pakket uge, og min hukommelse har altid kunnet følge med. Jeg plejede aldrig at glemme noget, så det er underligt pludselig ikke at kunne huske så godt længere. Det er også derfor, jeg bruger min kalender meget aktivt. Den husker mig på, hvem jeg er. Når jeg slår op i den hver søndag aften og kan se en kommende pakket uge, kan jeg mærke, at jeg er taknemlig for de oplevelser, jeg har fået, og dem jeg stadig får af både mine venner, min familie og mine børn, siger Lone.

 

Læs også: Hvordan Lone Hartz traf den svære beslutning om at sige op på sit job i Novo Nordisk

 

 

Den normale hverdag er vigtig

Lone kigger op fra kalenderen, og ser rundt i sin nye lejlighed. Hun har taget hul på en ny fase i livet, men meget er også ved det gamle. Familiens hund, Maggie, kommer logrende hen til Lone og modtager klap og kærlighed. Lejligheden ligger lige ved siden af Solrød Gymnasium, hvor datteren Augusta går. Hun har også en søn, Bertram, der går på efterskole. Lone fortæller, at Augusta lige har været forbi i sin frokostpause og spist frokost med hende. Det er på sådan nogle tidspunkter, at hun husker på alt det gode, hun har i sit liv, siger hun:

- Børnene og jeg snakker ikke om sygdommen, men jeg kan mærke, at Augusta nogle gange er lidt mere beskyttende overfor mig. Det synes jeg er svært, for selvom det er mig, der bærer sygdommen, så er det alle andre, der mærker den. Bertram skal bare have lov til at være teenager. Ingen af dem skal bære rundt på min sorg, siger Lone.

Som det er lige nu, kan Lone og børnene have en normal hverdag sammen, og det fylder meget i hende for tiden. Hun er glad for stadig at kunne tage initiativet til at lave ting sammen med børnene – om det så er biografture eller shoppeture. Selvom initiativerne til tider bliver mødt med en afvisning fra ungerne i teenageårene, ser Lone afvisningen som et godt tegn.

-For så har de travlt med vennerne og hænger ikke på mig og min sygdom, griner hun, mens hun tager et sidste kig i sin kalender.

 

Stærke bånd og nye venskaber

Senere i dag skal hun ud på en gåtur med en af veninderne. Siden hun fik diagnosen, er der faktisk kommet flere venner til.

- Jeg ser stadig meget mine veninder. Både nye og gamle. Det giver mig en følelse af, at jeg ikke er alene. Jeg er meget bevidst om at foreslå ting og lave aftaler – både med mig selv og med andre. Biografture, kunstudstillinger og gåture, siger Lone.

Lones kodeord, som hun selv beskriver det, er at opleve. Der skal ske noget og det skal være med både nye og gamle relationer. Og det har ikke været svært at fylde kalenderen ud, når man har så mange gode mennesker omkring sig med så gode hjerter, fortæller hun.

 

Læs også: Styrk hjerne og velvære med socialt samvær

 

Læs mere om demenslinien her

 

Ring til Demenslinien på 5850 5850 

 

Telefonerne er åbne mandag og torsdag klokken 9.00-19.00 og alle øvrige hverdage klokken 9.00-15.00.

 

Senest opdateret d. 19. august 2021
Fakta

Demenslinien hjælper med spørgsmål om alt inden for demens

Vores rådgivere sidder klar på demenslinien.dk

Man kan være anonym, hvis man ønsker det, og rådgiveren har tavshedspligt. Demensliniens rådgivere er kompetente fagpersoner med stor erfaring inden for demensområdet.

 

Vi rådgiver, lytter, informerer og hjælper dig med at se nye muligheder. Vi kan tale med dig om blandt andet:


• Demenssygdomme

• Hvor du kan få hjælp

• Svære situationer i hverdagen

• Sorg og andre følelser

• Behandling, pleje, omsorg og aflastning

• Jura og rettigheder

 

Ring på 5850 5850 - vi svarer telefonerne mandag og torsdag klokken 9.00-19.00 og alle øvrige hverdage klokken 9.00-15.00.

Se mere på demenslinien.dk

Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
24. april 2025
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
Mette Raun Fjordside og Jesper Fisker er nye medlemmer af forretningsudvalget i DP
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 25. april
Kl. 10:00
Sansestund, gåture og aktivitet.
4230 Skælskør
Aktivitets medarbejder i Skælskør opretter et nyt hold for personer der vil træne hjernen. Indholdet er gåture, sanseaktiviteter, socialt samvær og musik.
Fredag d. 25. april
Kl. 12:00
Fredagsfrokost på Folkestedet
8000 Aarhus C
Vi spiser frokost sammen og hyggesnakker. Maden købes i Caféen - Café Gadeliv.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt