Af Jung Heidi Moeslund
2009 er året, hvor Kaj Nielsens kone, Ulla, får diagnosen Alzheimers sygdom. På trods af diagnosen beslutter Kaj og Ulla, at de fortsat vil leve deres liv, som de plejer. I årenes løb har de levet et aktivt liv med rejser, folkedans og ferieture. De kan se tilbage på et liv fyldt med dejlige og berigende oplevelser.
Man kæmper mod uvidenhed, når man har demens. Problemet er, at folk mangler viden om sygdommen.
Ulla er flyttet fra ægteparrets fælles hjem og bor nu på et plejehjem, hvor Kaj besøger hende næsten dagligt. Beslutningen om at flytte Ulla på plejehjem var ikke svær, for Kaj var godt klædt på til beslutningen. Hun trives på plejehjemmet, og personalet tager sig godt af hende.
Med Ulla på plejehjem, har Kaj fået mere tid til sig selv. Det har været sundt og tiltrængt for ham også at kunne fokusere på sig selv, for det har ikke været helt let at leve med Ullas demenssygdom efterhånden, som den skred frem.
- Jeg har det bedre nu, tidligere hang jeg lidt ude i tovene. Nu har jeg meget mere frirum og skal ikke spekulere på, at jeg skal passe på hende, fortæller Kaj.
Kaj går til koncerter og bruger sin tid på at male og passe sin have. Han sidder også i Alzheimerforeningens bestyrelse og er aktiv i lokalforening Østsjælland, og så er han igen begyndt at vandre en del med rygsæk og telt.
Der skal så lidt til
Selvom Kaj og Ulla har holdt fast i deres aktive liv og har fået nye venner efter Ullas diagnose, har de også måttet se gamle venner forsvinde. Venner, der ikke kunne håndtere Ullas demens.
- Man kæmper mod uvidenhed, når man har demens. Problemet er, at folk mangler viden om sygdommen, siger Kaj om de venner, der trak sig.
Kaj ønsker, at flere danskere får viden om demens. Venner, familie og kolleger skal vide, hvad de skal gøre, hvis et menneske, de kender får demens, og endnu bedre, hvordan de kan tilbyde deres hjælp i det daglige. Enhver form for hjælp betyder et tiltrængt pusterum for de pårørende.
- Der skal så lidt til – man kan hjælpe i supermarkedet eller bare komme forbi til en kop kaffe, lyder det fra Kaj.
Kaj støtter Alzheimerforeningens Demens-kampagne, der skal udbrede viden om demens og gerne resultere i 100.000 Demensvenner i Danmark.
Du kan få mere viden om demens og blive Demensven på demensven.dk.
Fra 22. marts til 24. april var Kaj Nielsen på Demensvandring fra Padborg til Roskilde. Under turen holdt Kaj foredrag om at være pårørende til et menneske med demens i mere end ti byer på ruten. Under vandringen samlede han også penge ind til Alzheimerforeningens indsats overfor børn og børnebørn til mennesker med demens.