Menu

"Jeg skal selv rumme den store sorg og angst"

Ditte og Michaels liv blev radikalt ændret, da hun fik diagnosen Alzheimers sygdom i en alder af 48 år. Ditte fortæller her sin historie. Det gør hun for at skabe større forståelse for demenssygdomme - og for at være med til at samle penge ind til forskningen.

Jeg skal selv rumme den store sorg og angst
Foto: Henriette Dan Bonde

Uden forskning - ingen kur. Støt forskning her >> 

Jeg har min familie. Og nogle rigtig gode venner. De er der, og bakker mig op. Men jeg skal selv rumme den store sorg og angst.

Pludselig begyndte jeg at få sorte huller i min hukommelse. I begyndelsen troede jeg, at det var stress. Det samme mente min læge. Så hun sørgede for, at jeg blev sygemeldt. Men selv om jeg var sygemeldt, blev min hukommelse ikke bedre. Det gjorde mig bange. Hvad var det her for noget?

En dag fandt jeg et link til en husketest, som man kunne tage. Jeg prøvede den. Flere gange... Og hver gang fortalte den mig, at der var noget galt. Jeg fandt på alle mulige forklaringer, fordi jeg ikke ville acceptere resultatet. Det var jo nok bare fordi... Jeg fik også min mand til at tage testen. Og han havde ingen problemer med den.

Så jeg besluttede at gå til lægen igen. Hun tog det alvorligt og sendte mig videre til Hukommelsesklinikken på Rigshospitalet.

Efter måneders undersøgelse konkluderede Hukommelsesklinikken, at det nok var stress og depression. De anbefalede, at jeg sygemeldte mig tre måneder. Men det betød, at jeg kom over 180-dages grænsen for tilladte sygedage på mit arbejde. Så jeg blev fyret. Det var et forfærdeligt slag. Jeg var lærer og elskede mit arbejde.

De næste tre måneder gik jeg hjemme og prøvede at tage det med ro. Efter de tre måneder skulle jeg til kontrol på Hukommelsesklinikken. Min mand Michael tog med mig. Vi var slet ikke nervøse. De havde jo sagt, at det nok var stress og en depression.

Da vi kom derind, lavede de en ny test. Det gik enormt dårligt. Så de sagde, at de hellere måtte scanne mig igen. Kort efter blev jeg haste indkaldt til en samtale. Vi var begge afslappede og slet ikke forberedt på det, der ventede os.

Da lægen fortalte mig, at jeg havde Alzheimers sygdom, brød hele min verden sammen. Jeg gik bogstaveligt talt i chok. Det var en rystende oplevelse. Her kunne jeg godt have brugt en samtale med en krisepsykolog, der kunne ’yde førstehjælp’ ved at fortælle os, hvordan vi kunne komme igennem de første dage, og hvordan vi skulle fortælle vores børn det.

Senere har jeg tænkt på, at jeg kunne have ringet til Demenslinien og talt med dem om min angst og mine tanker om fremtiden.

Det har været utroligt svært og meget hårdt at fortælle vores børn, at jeg har Alzheimers sygdom. Det er jo noget nær det værste for børn, at deres forælder rammes af en sygdom, der er uhelbredelig. Jeg var bange for at se dem så ulykkelige og kede af det og vide, at det er mig, der nu skal ændre deres liv for evigt.

Vi prøver at leve i nu’et

Michael og jeg har altid elsket at rejse. Helst med rygsæk til eksotiske steder. For eksempel tog vi på en 8 måneders tur til New Zealand i en camper. Vi var også i Thailand i et par måneder, da den yngste var helt lille. Og så lejede vi et hus på Tobago i Caribien i 8 mdr. Det ligger i mit dna, at livet er at rejse. Derfor har vi besluttet, at vi vil blive ved med at rejse, så længe vi kan. Måske til Bali og til Vietnam.

Ditte

Hvorfor fortæller jeg dette? Det gør jeg, fordi jeg gerne vil være med til at sætte fokus på, at Alzheimers sygdom er en forfærdelig sygdom. Den rammer alt for mange mennesker - også yngre mennesker som mig selv, der kun er 48 år og altid har levet et sundt liv.

Jeg håber, at min historie vil give dig lyst til at give et bidrag, som går til forskning i Alzheimers sygdom. Måske når den ikke at hjælpe mig. Men mine børn skal ikke lide på samme måde som jeg. Tak, fordi du tog dig tid til at læse om mig og min sygdom." Ditte Sigsgaard

Som direktør for Alzheimerforeningen vil jeg gerne knytte en kommentar til Dittes bevægende historie:

"Det skærer mig i hjertet at høre Dittes historie – og samtidig vide, at der stadig ikke er en behandling, der effektivt kan helbrede eller stoppe demenssygdomme. Det vil Alzheimerforeningen gerne ændre.
Der er mange andre sygdomme, hvor forskerne for ikke så mange år siden var på bar bund, og hvor de nu har fundet en kur. Det giver håb. Derfor er jeg overbevist om, at forskerne også vil finde en kur mod Alzheimers sygdom og de andre demenssygdomme.

Men det kræver penge. Mange penge til forskning. Derfor opfordrer jeg dig til
give et bidrag her >>. For hver en krone tæller!

Støt forskningen i dag >>

 

 

Senest opdateret d. 16. oktober 2020
Fakta
  • I Danmark lever omkring 85.000 mennesker med en demenssygdom.
  • Heraf har ca. 50.000 Alzheimers sygdom.
  • Ved siden står omtrent 400.000 pårørende.
  • Ca. 1.500 af dem, der har en demenssygdom, er under 65 år.
  • Det skønnes, at 8000 danskere får demens hvert år.
  • Demens er den femtestørste dødsårsag i Danmark.
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
24. april 2025
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
Mette Raun Fjordside og Jesper Fisker er nye medlemmer af forretningsudvalget i DP
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Onsdag d. 02. april
Kl. 00:00
SAMKLANG Online kursus - skab kontakt til mennesket med demens via musik
På online-kurset SAMKLANG, guides du i tre korte videoer til, hvordan du som pårørende eller fagperson kan opsætte nærende musikalske stunder med mennesker ramt af demens, således så mennesket bag demensen træder tydeligere frem, og I kan få øjeblikke sammen præget samhørighed og nærvær. Kurset kræver ingen musikalske forudsætninger, men et mod på at synge med den demensramte er klart en fordel.
Onsdag d. 02. april
Kl. 09:30
Demenskor
2970 Hørsholm
Korsang tilpasset mennesker med demens.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt