Af Malthe Graungaard Bech
Frederikke Lind Bjørns mor fik i en meget tidlig alder konstateret Alzheimers sygdom. Allerede som 49-årig fik hun diagnosen, som ændrede Frederikkes, hendes søster og hendes mors liv markant.
Frederikkes mor er sidenhen flyttet på plejehjem, hvor hun to gange er stukket af. Senest forsvandt hun for nogle uger siden fra plejehjemmet uden GPS. Frederikke lavede derfor en efterlysning på de lokale Facebook-sider, som fik stor opmærksomhed.
- Den her gang kunne jeg ikke vente på, at politiet sendte et opslag ud på Facebook og Instagram. Så jeg sendte med det samme selv noget ud til de lokale Facebook-grupper, og det blev delt omkring 1500 gange. Jeg fik så mange beskeder fra folk, så vi kørte ligesom rundt og ledte.
- Min mor forsvandt omkring klokken 14, og klokken 20 ringede en medarbejder fra et plejehjem 20 kilometer derfra. De havde set mit opslag og havde fundet min mor i deres have. Der stod hun med stor oppakning, og man kunne se, at hun havde fået en del sår på armene, da hun havde gået langt og med mange kilos bagage, siger hun om oplevelsen.
Moren var heldigvis uskadt.
Selvom moren havde sår på armene, så var hun overordnet helt okay. Frederikke var efterfølgende glad for hjælpen, som hun modtog i forbindelse med morens forsvinden. Hun fortæller, at hun fik spandevis af henvendelser fra folk, som ville hjælpe eller troede, at de havde spottet moren.
Alligevel mener hun, at det er langt fra alle, der har en stor nok kendskab til demenssygdomme. Det er én af de ting, der godt kan bekymre hende, hvis moren igen en dag bliver væk.
- Jeg bliver bekymret for, hvis hun er bange. Eller kommer til at gå over til de forkerte mennesker. Ofte er mennesker hjælpsomme, men hun kan jo godt sige nogle mærkelige ting, hvor folk kan føle sig stødt. Det ser jo voldsomt ud, hvis hun for eksempel kommer gående med blod på armene.
- Folk tænker ikke, at en, der er så ung, kan have demens. Jeg tror, det bliver svært at forklare det i forhold til min mor, men jo mere viden og information omkring demens vi har, jo mere er man jo også opmærksom på det, fortæller hun afslutningsvist.
Frederikke vil hjælpe med at udbrede viden - specielt hos unge.
Frederikke har siden demensdiagnosen brugt kræfter på at være med til at udbrede viden om sygdommen. Hun har blandt andet brugt kræfter på at stifte Alzheimer Galla, som har til formål at støtte indsatsen mod demenssygdomme og skabe en positiv forskel både for de sygdomsramte og de pårørende.
Det handler blandt andet om at sprede mere viden om demens.
- Jeg tror, der er en kæmpe forskel på andre dødelige sygdomme og demens. Ofte har folk en idé om, at det kun er ældre mennesker, der får demens. Jeg synes generelt, at der skal være en bedre forståelse for det, og jeg synes, at vi skal uddanne og informere mere, fortæller hun.
- Jeg har brugt meget energi på at fortælle om yngre og demens. Jeg er stifter af Alzheimer Galla. Der har jeg et behov for at sætte fokus på, at der er mange børn, der er i nogle hjem, hvor det kan være svært for deres kammerater at forstå, at det ikke er en brækket arm, mor har. Det er fordi, hun blandt andet ikke husker så godt. Den slags information mangler der, fortæller hun.
Hvis du vil bakke op om Frederikke og de mange andre, der lever med demens tæt inde på livet, så kan du få mere viden om om demens ved at tilmelde dig som Demensven >>
Så modtager du en hjertepin og en miniguide med viden om demens og om, hvordan du kan række en hjælpende hånd til mennesker med demens.