Menu

Frederikkes mor forsvandt fra plejehjem: ”Vi skal have bedre forståelse af demens”

Frederikke Lind Bjørns mor fik Alzheimers sygdom som 49-årig. Siden har hun flere gange forvildet sig væk fra sit plejehjem. Frederikke vil derfor gerne have, at folk får bedre forståelse af, hvad en diagnose indebærer for både den sygdomsramte og de pårørende. Derfor har hun blandt andet stiftet Alzheimer Galla.

Af Malthe Graungaard Bech

Frederikke Lind Bjørns mor fik i en meget tidlig alder konstateret Alzheimers sygdom. Allerede som 49-årig fik hun diagnosen, som ændrede Frederikkes, hendes søster og hendes mors liv markant.

Frederikkes mor er sidenhen flyttet på plejehjem, hvor hun to gange er stukket af. Senest forsvandt hun for nogle uger siden fra plejehjemmet uden GPS. Frederikke lavede derfor en efterlysning på de lokale Facebook-sider, som fik stor opmærksomhed.

- Den her gang kunne jeg ikke vente på, at politiet sendte et opslag ud på Facebook og Instagram. Så jeg sendte med det samme selv noget ud til de lokale Facebook-grupper, og det blev delt omkring 1500 gange. Jeg fik så mange beskeder fra folk, så vi kørte ligesom rundt og ledte.

- Min mor forsvandt omkring klokken 14, og klokken 20 ringede en medarbejder fra et plejehjem 20 kilometer derfra. De havde set mit opslag og havde fundet min mor i deres have. Der stod hun med stor oppakning, og man kunne se, at hun havde fået en del sår på armene, da hun havde gået langt og med mange kilos bagage, siger hun om oplevelsen.

Moren var heldigvis uskadt. 

Selvom moren havde sår på armene, så var hun overordnet helt okay. Frederikke var efterfølgende glad for hjælpen, som hun modtog i forbindelse med morens forsvinden. Hun fortæller, at hun fik spandevis af henvendelser fra folk, som ville hjælpe eller troede, at de havde spottet moren.

Alligevel mener hun, at det er langt fra alle, der har en stor nok kendskab til demenssygdomme. Det er én af de ting, der godt kan bekymre hende, hvis moren igen en dag bliver væk.

- Jeg bliver bekymret for, hvis hun er bange. Eller kommer til at gå over til de forkerte mennesker. Ofte er mennesker hjælpsomme, men hun kan jo godt sige nogle mærkelige ting, hvor folk kan føle sig stødt. Det ser jo voldsomt ud, hvis hun for eksempel kommer gående med blod på armene.

- Folk tænker ikke, at en, der er så ung, kan have demens. Jeg tror, det bliver svært at forklare det i forhold til min mor, men jo mere viden og information omkring demens vi har, jo mere er man jo også opmærksom på det, fortæller hun afslutningsvist.

Frederikke vil hjælpe med at udbrede viden - specielt hos unge. 

Frederikke har siden demensdiagnosen brugt kræfter på at være med til at udbrede viden om sygdommen. Hun har blandt andet brugt kræfter på at stifte Alzheimer Galla, som har til formål at støtte indsatsen mod demenssygdomme og skabe en positiv forskel både for de sygdomsramte og de pårørende.

Det handler blandt andet om at sprede mere viden om demens.

- Jeg tror, der er en kæmpe forskel på andre dødelige sygdomme og demens. Ofte har folk en idé om, at det kun er ældre mennesker, der får demens. Jeg synes generelt, at der skal være en bedre forståelse for det, og jeg synes, at vi skal uddanne og informere mere, fortæller hun.

- Jeg har brugt meget energi på at fortælle om yngre og demens. Jeg er stifter af Alzheimer Galla. Der har jeg et behov for at sætte fokus på, at der er mange børn, der er i nogle hjem, hvor det kan være svært for deres kammerater at forstå, at det ikke er en brækket arm, mor har. Det er fordi, hun blandt andet ikke husker så godt. Den slags information mangler der, fortæller hun.

Hvis du vil bakke op om Frederikke og de mange andre, der lever med demens tæt inde på livet, så kan du få mere viden om om demens ved at tilmelde dig som Demensven >>

Så modtager du en hjertepin og en miniguide med viden om demens og om, hvordan du kan række en hjælpende hånd til mennesker med demens.

Senest opdateret d. 20. december 2022
Fakta

Faktaboks – Demensvenner

Demensvenner skal være med til bryde med de mange tabuer og myter, der omgærder en af vor tids største og mest dødelige folkesygdomme. Myter, som at demens er en naturlig del af alderdommen, eller at det kun handler om at miste hukommelsen.

 

Som Demensven bliver man klædt på med viden til at bryde med fejlopfattelserne, og man får konkrete værktøjer til at hjælpe mennesker med demens i forskellige situationer. Hver Demensven bestemmer selv, hvor meget de ønsker at engagere sig, og enhver håndsrækning tæller. Det handler først og fremmest om at sætte sig lidt mere ind i demens. For manglende viden om demens i samfundet er, ifølge dem der er berørt af sygdommen, det, der gør det sværest at leve et godt liv.

 

Med Demensvenner ønsker Alzheimerforeningen for alvor at gøre demens til noget, der ikke blot vedkommer de knapt 500.000 mennesker, der er berørt af sygdommen. Vi stifter alle jævnligt bekendtskab med demens – måske uden at vide det – og om 25 år vil omkring dobbelt så mange være ramt af demens. Kort sagt, demens vedkommer os alle.

Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
24. april 2025
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
Mette Raun Fjordside og Jesper Fisker er nye medlemmer af forretningsudvalget i DP
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 25. april
Kl. 10:00
Sansestund, gåture og aktivitet.
4230 Skælskør
Aktivitets medarbejder i Skælskør opretter et nyt hold for personer der vil træne hjernen. Indholdet er gåture, sanseaktiviteter, socialt samvær og musik.
Fredag d. 25. april
Kl. 12:00
Fredagsfrokost på Folkestedet
8000 Aarhus C
Vi spiser frokost sammen og hyggesnakker. Maden købes i Caféen - Café Gadeliv.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt