Menu

Corona-krisen tog livskvaliteten fra Pia og hendes demenssyge mand: ”Jeg har aldrig følt mig så magtesløs”

De første to måneder af Coronaepidemiens nedlukning af Danmark var de værste for Pia Kajgaard og hendes demenssyge mand, Anker. Der gik ikke længe efter nedlukningen før strukturen i hverdagen forsvandt, og Pia blev ensom og Anker deprimeret. Mange hjemmeboende personer med demens og pårørende er gået igennem det samme som Pia og Anker, viser en omfattende undersøgelse fra Alzheimerforeningen.

Foto: Kasper Urban Kajgaard

Af Joachim Werner

 

- For det meste lagde han sig bare ind i sin seng igen, efter at vi havde spist morgen­mad. Så sad jeg og kæmpede med at holde mit arbejde som skolelærer ved lige foran en skærm, mens han forsvandt længere og længere ned i sin sygdom. Jeg har aldrig følt mig så magtesløs og utilstrækkelig over for Anker før, fortæller Pia Kajgaard på 61.

Pia refererer til de to første måneder inde i Corona-nedlukningen tilbage i marts 2020. Det var også her, hun indså problemet i, at hun næsten aldrig har snakket med sin mand, Anker, om den demens-diagnose, som han fik stillet i 2017. Så da Coronaepi­demien medførte den ene aflysning efter den anden, og umuliggjorde æg­teparrets muligheder for aflastning, socialt samvær og fysisk aktivitet, kunne Pia pludselig se, at det gik hur­tigt med Ankers demenssygdom.

 

AFLYSTE AKTIVITETER SKABTE KONFLIKTER

- Anker er meget social og holder af fysiske aktiviteter. Han har i mange år haft fire ugentlige fysiske og sociale aktiviteter, som han aldrig nogensinde har aflyst. Så da han ikke kunne komme afsted længere, blev han meget trist og forvirret. Jeg tror fak­tisk, at han blev deprimeret. Vi endte med at diskutere hele tiden og have en masse konflikter, som tærede på os begge. Men vi kunne heller ikke finde ud af at snakke om sygdommen sammen. Så jeg har også vir­kelig følt mig alene i det her og haft svært ved at holde humøret oppe, siger Pia.

Kombinationen af de aflyste aktivite­ter, der ødelagde strukturen i hverda­gen, og det svære ved at kunne tale sammen om sygdommen, gik hårdt ud over ægteparrets livskvalitet, fortæller Pia:

- Jeg var bange for at svigte ham, fordi jeg skulle være der for min mand på en måde, jeg ikke har været før. Det føltes som ekstra arbejde at skulle passe på Anker i en peri­ode, hvor jeg også skulle omstille mig til at arbejde hjemme. Jeg kunne simpelthen ikke være der nok for ham. Ankers aktivitetstil­bud er det vigtigste for at få tingene til at fungere, siger hun.

Alzheimerforeningen udkom i november sidste år med en delrap­port, hvor 1500 personer berørt af demens svarede på spørgsmål om de konsekvenser, Coronaepidemien har haft for dem. Undersøgelsen viser, at halvdelen af de adspurgte har svaret, at de i nogen grad, høj eller meget høj grad har følt sig ensomme under Corona-krisen. Det er væsentlig flere end før krisen, påpeger rapporten. Pia og Anker er derfor ikke alene om at have oplevet et drastisk fald i livskvaliteten under Corona-krisen.

 

VIGTIGT AT FINDE STRUKTUREN IGEN

For at komme væk fra diskussioner og konflikter, måtte Pia og Anker finde strukturen i hverdagen igen. De begyndte at planlægge daglige gåture langs vandet nær Strandby i det nordlige Jylland, hvor ægteparret bor. Det gav et løft for ægteparret, og de mange svære følelser, der prægede situation. Og netop struktur er noget af det, som man skal forsøge at gen­etablere hurtigt i en situation som en Corona-krise, fortæller demensfaglig funktionschef i Alzheimerforeningen, Else Hansen:

- Det der virker, er at finde en struktur igen, så der er nogle faste rammer at forholde sig til. Det kan være alt fra morgensang med Phillip Faber, til at lave morgenkaffen sam­men. Når den struktur er etableret, er det meget lettere at finde et frirum sammen og også hver for sig, fortæller Else Hansen og tilføjer:

- Men det vigtigste er at finde en måde, hvorpå man kan acceptere hinandens behov for at snakke om sygdommen. Om det så er med hinanden eller med venner, familie eller en telefonrådgivning. Demenssygdomme er noget, vi skal og må snakke om, selvom det kan være virkelig svært.

Senest opdateret d. 06. maj 2021
Fakta

Om Alzheimerforeningens undersøgelse

I november kunne Alzheimerforeningen offentliggøre de første resultater af den mest omfattende spørgeskemaundersøgelse herhjemme om oplevelsen af Coronakrisens konsekvenser blandt mennesker med demens og deres pårørende.

  • Undersøgelsen pegede blandt andet på, at nedlukningen af aktivitetstilbud til mennesker med demens og manglende aflastning til pårørende har haft alvorlige helbredsmæssige følger.
  • Undersøgelsens knap 1500 besvarelser åbenbarede blandt andet, at det fysiske helbred hos hver tredje person med demens blev forværret under den første Corona-nedlukning.
  • Det mentale helbred blev desuden forværret for hver anden pårørende.
  • Evnen til at huske, kommunikere eller gå blev forværret i høj eller meget høj grad hos hver fjerde person med demenssygdom.
  • Halvdelen af de adspurgte svarede, at de i nogen grad, høj grad eller meget høj grad har følt sig ensomme under nedlukningen af samfundet.
  • Læs den endelige undersøgelse på alzheimer.dk.
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
24. april 2025
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
Mette Raun Fjordside og Jesper Fisker er nye medlemmer af forretningsudvalget i DP
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 25. april
Kl. 10:00
Sansestund, gåture og aktivitet.
4230 Skælskør
Aktivitets medarbejder i Skælskør opretter et nyt hold for personer der vil træne hjernen. Indholdet er gåture, sanseaktiviteter, socialt samvær og musik.
Fredag d. 25. april
Kl. 12:00
Fredagsfrokost på Folkestedet
8000 Aarhus C
Vi spiser frokost sammen og hyggesnakker. Maden købes i Caféen - Café Gadeliv.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt