Menu

 

Amerikansk metode med nærvær og mening giver gode resultater

 

 

En række amerikanske plejehjem har med en særlig tilgang skabt rum for nærvær og meningsfyldte aktiviteter blandt beboere med demens. I Lolland Kommune har man afprøvet metoden, der også her gav positive, målbare forbedringer for beboerne.

Tekst: Mikkel Bækgaard, Foto: Colourbox og Mikkel Bækgaard

Selvom en beboer kommer forbi for tyvende gang på en formiddag, siger receptionisten ‘Hej, dejligt at se dig. Vil du have en kop kaffe?’ Et andet sted har en ansat sig ned med en beboer i en lænestol, hvor de har en rolig stund sammen. Et tredje sted hjælper en beboer med at beskære planterne uden for sit vindue, mens en dame dækker bord, fordi servicen er sat frem, og hun kan fornemme, at der snart er mad. I mellemtiden stikker et par plejehjemsansatte lige kort hovederne sammen for hurtigt at vende, hvordan det går med Fru Hansen i dag, og hvad det er, hun godt kan lide at lave.

Eksemplerne er bare nogle af de mange, som ergoterapeut og praksisforsker Mette Andresen kommer med, mens hun fortæller om Nexus-metoden. Det er en særlig tilgang til plejehjemsbeboere med demens, hun både har studeret og selv arbejdet med at teste af i en dansk kontekst.

– Nexus er en tilgang til beboerne, som den amerikanske kæde af private plejehjem, Silverado Care, har udviklet. Helt kort går det ud på hele tiden at møde den enkelte beboer lige der, hvor de er, og hele tiden sørge for at skabe mening og meningsfyldte aktiviteter for de enkelte. Egentlig er det små ting, og alligevel gør det en stor forskel, fortæller Mette Andresen, der har studeret metoden i USA og samtidig stået i spidsen for at introducere og implementere den på en række plejehjem i Lolland Kommune i Danmark.

 

Meget klar forbedring

Mette Andresen har selv været i USA og har i perioder flyttet ind på to forskellige plejehjem i Silverado Care-kæden for at følge arbejdet helt tæt. Hun har samtidig – i regi af Professionshøjskolen Absalon – analyseret de mange data, man har samlet om arbejdet med Nexus.

Alt i alt er resultaterne meget tydelige:

– Generelt var jeg meget overvældet over at se deres hverdag. Det er plejehjem, der på stort set alle parametre kan sammenlignes med dem, vi har Danmark. Det gælder beboernes kognitive og fysiske formåen ved indflytning, personaleressourcer og personalets uddannelsesniveau. Og alligevel kunne man se nogle meget tydelige resultater, hvor man oplevede en forbedring i beboernes kognition og fysiske formåen, efter de flyttede ind på plejehjemmet. Det er ret interessant. Og den forbedrede formåen lagde sig så på et stabilt niveau et godt stykke tid, inden det så – helt forventeligt, det er jo personer med demens, vi taler om – begyndte at falde igen, forklarer Mette Andresen.

 

Skræddersyet dagligdag

Ifølge Mette Andresen handler det i Nexus-metoden om så vidt muligt at skræddersy dagligdagen til den enkelte beboer. Man ser hele tiden på, hvad der virker og giver mening og glæde for den enkelte.

– Man niveauinddeler beboerne, så man hele tiden kan tilpasse situationen til dem. Samtidig ser man på, hvad den enkelte glædes ved, hvad der giver smil og noget ekstra energi, forklarer Mette Andresen.

Man sørger også for hele tiden at holde små hurtige møder personalet imellem, hvor man bare lige stikker hovederne sammen.

Så sikrer man, at der hele tiden er et flow og udveksling, så man ikke overser et eller andet. Her deler og fejrer man også succeser, siger hun videre.

Det kan være noget så banalt som at fortælle ens kolleger, at man lige har bagt småkager med Fru Hansen – og at hun i dag selv lagde småkagerne i dåsen uden hjælp. Det er måske noget, hun ikke plejer at kunne.

 

Også succes på Lolland

Nexus-metoden og dens fokus på enkelt nærvær og et konstant blik på de enkelte beboeres meningsfyldte hverdag, er bestemt ikke noget, der kun kan fungere i USA. Det stod klart for Mette Andresen, efter hendes studiebesøg derovre. Derfor har hun også arbejdet med metoden i Danmark, hvor hun i 2019 var med til at sætte gang i et forsøg i Lolland Kommune.

Her introducerede hun metoden på alle fire plejehjem i kommunen gennem et forløb. Alle i personalegruppen var gennem workshops med til lære om og sætte gang i den nye måde at gribe arbejdet an på.

– Også på Lolland har vi set en klar forbedring af beboernes kognitive og fysiske formåen – også selvom vi ikke har de samme massive datamængder som i USA. Det har krævet en solid indsats at få personalet taget i ed og til at tænke på nye måder, men der har været solid opbakning fra ledelsernes side, siger Mette Andresen.

Den største udfordring har været at overbevise de enkelte medarbejdere om, at det ikke betød ekstra arbejde for dem – men at de i stedet blot skulle arbejde på en anden måde. Men resultaterne er tydelige, og der er masser af små succeshistorier, fortæller Mette Andresen til sidst:

– For eksempel var der en medarbejder, der oplevede, at beboerne ofte var urolige, og en dag var der ekstra uro. Så kom hun pludselig i tanke om, at hun da kunne sætte noget musik på. Så hun samlede nogle stole, tog et par beboere i hånden og satte sig ned med dem. Derefter kom der flere hen og satte sig, og sådan sad de sammen i tyve minutter, helt rolige og afslappede. Igen, det er de helt små ting, man skal have fokus på, siger hun.

Ergoterapeut og praksisforsker Mette Andresen har været i USA og set nærmere på den amerikanske metode, NEXUS.

Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
24. april 2025
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
Mette Raun Fjordside og Jesper Fisker er nye medlemmer af forretningsudvalget i DP
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 25. april
Kl. 10:00
Sansestund, gåture og aktivitet.
4230 Skælskør
Aktivitets medarbejder i Skælskør opretter et nyt hold for personer der vil træne hjernen. Indholdet er gåture, sanseaktiviteter, socialt samvær og musik.
Fredag d. 25. april
Kl. 12:00
Fredagsfrokost på Folkestedet
8000 Aarhus C
Vi spiser frokost sammen og hyggesnakker. Maden købes i Caféen - Café Gadeliv.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt