Menu

Brems og forebyg demens: Brug hjernen på nye måder

At holde hjernen i gang og at have sig et socialt liv er to faktorer, som kan være med til at forebygge demens. Også når sygdommen er aktiv, hjælper det at bruge hjernen - fx gennem musik, som styrker forbindelserne mellem hjernens dele.

Af Mikkel Bækgaard 

- Det er altså virkelig hyggeligt det her.

Ordene kommer fra 79-årige Per Bragenholt Christensen, der denne fredag eftermiddag i Aalborg sidder og nyder en tår kaffe og et par stykker chokolade. Omkring bordet sidder også to frivillige og musikterapeut Søren Vester Hald. Normalt dukker der flere op, men i dag er det kun Per, som har fundet vej til Fredagssang på Hjulmagervej, et tilbud til folk med en demensdiagnose og en del af kommunens Aktiv med Demens-tilbud.

Inden kaffen er kommet på bordet, har Per, de to frivillige og Søren Vester Hald sunget et par sange. Søren har spillet guitar, og de andre har sunget med og slår på et par trommer. Per trommer med, så godt han kan. Han nyder det helt tydeligt, selvom rytmen ikke hele tiden rammer helt præcist.

- Jeg kommer her hver uge, fortæller Per Bragenholt Christensen, der ikke lige kan huske, hvad det er for en demensdiagnose, han har. Men lige i dag er det heller ikke så væsentligt.

Det vigtigste er, at man får brugt hjernen på nye måder og er aktiv sammen med andre i en social sammenhæng, forklarer musikterapeuten Søren Vester Hald:

- Når man spiller musik, bruger man hjernen på nye måder - man bruger faktisk hele hjernen, og forskning viser, at neuronerne styrker deres netværk på tværs. Og det er rigtigt godt for blandt andet demente, hvor hjernen ellers langsomt går i stå. Det kan bestemt ikke helbrede demens, men det kan være med til at styrke livskvaliteten og de kognitive evner.

Socialt liv er vigtigt - især som forebyggelse

Udover musikken spiller det sociale også en stor rolle. Et aktivt socialt liv er en af de faktorer, man kan se, har en forebyggende effekt i forhold til om man udvikler demens. Det forklarer Niels Kasper Jørgensen, som er Neuropsykologisk fagkonsulent hos Nationalt Videnscenter for demens:

- Der er helt klart en sammenhæng mellem det at klare sig godt og have et aktivt socialt netværk og så ens risiko for at udvikle demens. Man ved dog ikke præcist, hvordan sammenhængene er. For eksempel er det ikke sikkert, at du mindsker risikoen, hvis du er et indadvendt menneske, der pludseligt bliver meget social aktivt uden at det føles naturligt for dig.

Desværre er der ikke noget forskning, der har bevist, at et aktivt socialt liv bremser udviklingen af demens, når man først har fået diagnosen - også selvom netop det sociale spiller en væsentlig rolle i de fleste tilbud rettet mod folk med demens.

Derfor handler det om at være socialt aktiv gennem hele livet, forklarer han.

- Det bedste er at forebygge ved at have et socialt liv og ved at være fysisk aktiv. Men derfor skal man selvfølgelig ikke opgive at være social, bare fordi man får en demensdiagnose. Det er godt at holde hjernen i gang og bruge den på nye måder - og det gør man jo gerne i sociale sammenhænge, siger Niels Kasper Jørgensen.

Bliver mere rolig

Og det er netop, hvad der sker i Aalborg til fredagssang på Hjulmagervej. For selvom aktiviteterne måske ikke bremser udviklingen af sygdommen, oplever Per Bragenholt Christensen, at musikken og hyggen er positivt for ham.

- Jeg føler virkelig, at jeg får noget ud af det. Jeg bliver mere rolig af det - det siger min kone også, griner han og forklarer, at han også går til madlavning og såkaldt brocafé.

Det er netop også aktiviteter, som holder gang i hjernen og styrker hans sociale relationer trods demensdiagnosen. Og det er godt, mener Søren Vester Hald:

- Det er godt for koncentrationsevnen, når man bliver kastet ud i nye udfordringer.

 

Læs også: 5 gode råd til at minimere risikoen for demens

Senest opdateret d. 15. oktober 2020
Fakta

Musik udvikler hjernen og holder den i gang, når man bliver tvunget til at bruge hjernen på nye måder. Foto: Mikkel Bækgaard.

Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Nytårshilsen
1. januar 2025
Nytårshilsen fra Alzheimerforeningens direktør
Alzheimerforeningens direktør ser tilbage på et godt 2024 og takker for den store støtte.
Fællesskaber og træning skal styrke hjernen
19. december 2024
Fællesskaber og træning skal styrke hjernen
Nyt initiativ skal styrke hjernesundheden hos mennesker med demens igennem fælleskaber
Børnedemens – indslag i 21 Søndag på DR
15. december 2024
Børnedemens – indslag i 21 Søndag på DR
21-Søndag har netop bragt et indslag om børnedemens
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Mandag d. 06. januar
Kl. 15:30
Demenskor i Svendborg
5700 Svendborg
Fællessang/kor for mennesker ramt af demens og pårørende. Vi synger en god time, og får derefter kaffe/te og kage. Vi har korleder v. klaveret og frivillige, der sørger for kaffen og fine kager hver gang.
Onsdag d. 15. januar
Kl. 12:00
Motion for personer med demens
3600 Frederikssund
Træningen har til hensigt at vedligeholde funktionsniveauet og at bidrage til at fastholde kognitionsniveauet. Du er også i socialt fællesskab, og understøtter din trivsel.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt