En god, demensvenlig borddækning kan have stor betydning for, hvordan personen med demens oplever måltidet. Vi har derfor samlet en række gode råd til, hvad du kan gøre for at gøre måltidet demensvenligt:
- Brug farvet service (tallerkener, glas, kopper), som gerne må stå i kontrast til en ensfarvet dug. Kontrastfarverne kan gøre det lettere at skille tingene ad visuelt.
- Sørg for en god belysning.
- Brug tallerkener med høj kant og kopper med store håndtag, som er nemme at gribe om.
- Giv få valgmuligheder og anret maden, så det ser indbydende ud. Læg kun det bestik, som skal bruges til den specifikke ret.
- Undlad at fylde drikkeglas helt op.
- Sluk for "baggrundsstøj" som musik, radio og tv.
- Tænk over, hvor personen med demens sidder, så der ikke er for meget uro omkring vedkommende. Det kan også være godt at sætte ham/hende ved siden af en, man er tryg ved.
Hvis du har nogle spørgsmål eller ønsker sparring og vejledning, er du altid velkommen til at ringe til Demenslinien på 5850 5850, hvor vores erfarne rådgivere sidder klar til at hjælpe og lytte.