Menu

Få styr på økonomien i demensforløbet

Det er vigtigt på et tidligt tidspunkt at gennemgå sine økonomiske forhold for blandt andet at sikre en fast betaling af regningerne, så man ikke pludselig får problemer. Se her, hvilke andre ting, der også er vigtige at gennemgå og få overblik over.

Når man laver en gennemgang af sine økonomiske forhold, bør man samtidig kigge på pension, forsikring og skøder, for at sikre at de økonomiske forhold også fremover, er ordnet på en forsvarlig måde.

Hvis ikke man selv er i stand til at gennemgå økonomien, kan man få hjælp hos en advokat. En advokat vil også kunne vurdere, hvordan eventuel ægtefælle og børn er sikret.

Jura

På et tidspunkt bør man overveje, hvem der skal have fuldmagt til at stå for økonomien og gennemføre de personlige beslutninger, når personen med demens ikke længere selv kan. Det kan være en ægtefælle, en datter eller en god ven.

Fuldmagten skal være skriftlig, og det relevante dokument kaldes enten for fremtids- eller generalfuldmagt. Det anbefales, at man får en advokat til at udarbejde fuldmagten.

Overvej desuden, om der er behov for en ægtepagt og eventuelt et testamente. Det er trygt at have den slags på plads.

 

Værgemål

Når demenssygdommen er så langt fremskreden, at personen med demens ikke længere er i stand til at tage vare på sig selv, kan man søge om, at en anden person bliver udpeget som værge. Spørg derfor kommunens demenskoordinator om hjælp til at søge værgemål, når behovet opstår. Læs mere om værgemål på www.familieretshuset.dk

Oprettelsen af værgemål kan ske digitalt.

 

Hjemmehjælp

Kommunen skal tilbyde hjemmehjælp, hvis der er opgaver i hjemmet, man ikke selv kan udføre. Hjemmehjælp kan for eksempel bestå af personlig pleje, hjælp i forbindelse med måltiderne, medicin-givning eller praktiske opgaver som rengøring, tøjvask og indkøb. Hjemmehjælp søges i kommunen via visitationen.

 

Aflastning og afløsning

Kommunen er ifølge serviceloven forpligtiget til at tilbyde aflastning og afløsning, når pårørende varetager plejen af eksempelvis en dement ægtefælle. De fleste kommuner tilbyder døgnaflastningspladser og dagpladser i aktivitetstilbud. Derudover kan man søge om afløsning i eget hjem. Aflastning og afløsning søges i kommunen via visitationen.

 

Boligstøtte

Boligstøtte omfatter boligydelse, boligsikring og lån til betaling af beboerindskud. Når boligstøtten ydes til folkepensionister og førtidspensionister efter gammel ordning - tilkendt før 1. januar 2003 - kaldes boligstøtten for boligydelse og til alle andre for boligsikring. Boligydelse ydes efter mere gunstige regler end boligsikring.

Boligstøtte kan søges af alle til lejebolig. Boligstøtte til andel- og ejerboliger ydes kun til husstande, der modtager folkepension, førtidspension, invaliditetsydelse eller, hvor et medlem af husstanden er stærkt bevægelseshæmmet. Boligstøtte til lejere ydes som tilskud. Boligstøtte til ejerboliger ydes som lån. Boligstøtte til andelsboliger ydes efter 1. juni 2008 kun som lån. Personer, der modtager social pension fra et EU-land, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz, har også mulighed for at få boligstøtte. Boligstøtte beregnes og udbetales månedsvis forud af Udbetaling Danmark.

(Kilde: Værd at vide 2016 fra Ældresagen)

Boligstøtte beregnes og udbetales af Udbetaling Danmark. Læs mere på www.borger.dk

 

Ledsageordning

Voksne mellem 18 og 67 år, som har behov for støtte til fortsat at kunne være aktiv, har mulighed for at søge ledsageordning op til 15 timer pr. måned. Ordningen skal give mulighed for at deltage i aktiviteter uden for hjemmet. Tilbuddet om ledsagelse ydes gratis af kommunen, som også skal stille en ledsager til rådighed for borgeren. Man har dog selv ret til at vælge sin ledsager.
Du kan søge om ledsagelse hos kommunen. Reglerne om ledsagelse er fastsat i Serviceloven.

Læs mere på www.borger.dk

 

Tilskud til individuel kørsel

Kommunen kan yde tilskud til transport med taxa eller speciel handicaptransport til personer, der af helbredsmæssige grunde – herunder demens – ikke kan benytte kollektive trafikmidler. Den individuelle befordring gælder kørsel af social karakter som eksempelvis besøg hos familie og venner, indkøb og fritidsaktiviteter. Kommunen fastlægger retningslinjer for denne støttemulighed og vurderer behov og omfang af tilskud. Kørslen bevilges uafhængigt af økonomiske forhold. Det er dog Alzheimerforeningens erfaring at mange kommuner desværre ikke yder tilskud til transport.

 

Senest opdateret d. 14. november 2023
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Ny sundhedsreform er en sejr for mennesker med demens
15. november 2024
Ny sundhedsreform er en sejr for mennesker med demens
Den nye sundhedsreform prioriterer demens med både indsatser og øremærkede penge.
Godkendelse af Lecanemab er et gennembrud
14. november 2024
Godkendelse af Lecanemab (Leqembi) er et gennembrud
Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) godkender banebrydende lægemiddel.
”Man kan mødes og tale om, hvad man oplever”
12. november 2024
”Man kan mødes og tale om, hvad man oplever”
I sidste uge startede Alzheimerforeningen 13 nye pårørendegrupper op, både fysisk og online. Initiativet er en del af en flerårig indsats, der skal være med til at styrke pårørendes trivsel i hverdagen.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Lørdag d. 30. november
Kl. 00:00
SAMKLANG Online kursus - skab kontakt til mennesket med demens via musik
På online-kurset SAMKLANG, guides du i tre korte videoer til, hvordan du som pårørende eller fagperson kan opsætte nærende musikalske stunder med mennesker ramt af demens, således så mennesket bag demensen træder tydeligere frem, og I kan få øjeblikke sammen præget samhørighed og nærvær. Kurset kræver ingen musikalske forudsætninger, men et mod på at synge med den demensramte er klart en fordel.
Onsdag d. 04. december
Kl. 09:30
Gåhold i Aabenraa
6200 Aabenraa
En gåtur på ca. 4 km. i godt selskab
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt