Alzheimerforeningens Demenslinie modtager op til jul mange opkald om, hvordan man bedst kan fejre julen med familiemedlemmer med demens. Derudover har Corona-pandemiens genopblussen gjort samværet sværere og givet anledning til flere dilemmaer. De gode råd i denne artikel skal derfor læses med forbehold for de til enhver tid gældende restriktioner og anbefalinger.
Læs også vores gode råd til aktiviteter og samvær under Corona-krisen >>
Gør din jul demensvenlig
Får man besøg af en med demens juleaften, kommer Else Hansen herunder med en række forslag til, hvordan man kan gøre mest muligt for, at alle får en hyggelig aften:
1. Hav en plan B
- Vær indstillet på, at vedkommende måske allerede vil hjem efter eftermiddagskaffen. Aftal med evt. plejepersonale, at I prøver, men følger hende hjem igen, hvis det bliver for meget - og aftal i familien, hvem der i så fald kører hende. Hvis hun ikke er glad for at være der, er det bedre at følge hende hjem.
2. Sæt forventningerne ned
- Det kan være, man er nødt til at sadle om og gøre tingene lidt anderledes, end man plejer. Det er derfor vigtigt at sætte sine forventninger ned, så man ikke bliver skuffet over, hvis der fx er nogle traditioner, man ikke kan holde i hævd. Måske opstår der nogle nye, som er lige så gode. Prøv derfor at bremse op for tempoet og fokusér på at finde ro og hygge i nærværet.
3. Giv plads til en rolig stund
- Det er en aften med mange lyde og indtryk, så hvis man har et værelse, hvor vedkommende kan trække sig tilbage og måske tage sig en lur, er det en god idé at gøre det klar. Det vil nok også ske, at vedkommende er rigtig træt dagen efter, så man forberede sig på, at det bliver en slappedag, hvor der er brug for at sove lidt ekstra og komme ned i gear.
4. Hav et ekstra øje på ham/hende
- Man kan skiftes til at have et ekstra øje på vedkommende. Så man har fokus på og kan sige, at nu er det dig, jeg koncentrerer mig om. Så er man der til at berolige, hvis der opstår forvirring, eller vedkommende føler sig udenfor. D
5. Når aftenen er slut, så hjælp med at slappe af igen
- Hvis man kommer hjem efter juleaften og er meget glad og oplivet, kan det være svært at finde ro igen. Der skal man forberede sig på, at der måske ikke står plejepersonale klar til at tage over, men at man er nødt til at blive lidt for at få kørt energien ned igen, ellers bliver vedkommende måske urolig og nervøs. Man kan for eksempel sidde og tale lavmælt, eller sidde stille og lytte til rolig musik. Det gælder også for hjemmeboende, at de kan have brug for at blive dæmpet lidt.
Ræk ud, hvis du har brug for det
- I julen er man typisk sammen i længere tid og på en anden måde end ellers. Derfor kan det blive tydeligt for en, hvis noget har ændret sig – både hvis man mistænker, at der er opstået en sygdom, eller hvis sygdommen er blevet værre. Derfor skal man måske til at tage nogle svære beslutninger, og det kan være meget sorgfuldt. Det får vi ofte spørgsmål til i juletiden på Demenslinien.
Hvis du har brug for at snakke med en af Alzheimerforeningens rådgivere, holder Demenslinien åbent alle hverdage mellem jul og nytår, og du er velkommen til at ringe på telefon 5850 5850.