Menu

Hvorfor er det vigtigt at inddrage mennesker med demens?

For 10 år siden havde mennesker med demens og deres pårørende ikke meget indflydelse på, hvad der blev besluttet på demensområdet – i dag er de centrale aktører, når der eksempelvis skal udarbejdes en national handlingsplan for demens. Der er sket et glædeligt paradigmeskift lyder det fra Steen Kabel, der er en pioner på området.

 

Af Jon Fiala Bjerre

Engang var demensområdet synonym med sygdom og behandling. Det var noget læger og behandlere tog sig af, og der blev ikke fokuseret særlig meget på livet med demens, og dem der skulle leve det. Den oplevelse havde Steen Kabel, da han i år 2000 blev tilknyttet som konsulent hos Alzheimerforeningens nystartede rådgivnings- og kontaktcenter for demensramte og pårørende, Kallerupvej i Odense. Før det havde han været med til at uddanne de første demensnøglepersoner, som havde specialviden om demens i Aalborg Kommune, og han oplevede en klar tendens:

- Der var næsten kun fokus på det sundhedsfaglige, og der blev ofte talt hen over hovedet på mennesker med demens og deres pårørende. Der var generelt meget lidt fokus på at lytte til dem, der havde demenssygdommen helt tæt inde på livet, fortæller Steen Kabel.

Det er jo dem, der lever med sygdommen, der er de sande eksperter, og det er vores opgave bedst muligt at understøtte dem.

Mennesker med demens har også værdi

I 2001 stod Kallerupvej for at afvikle den første TænkeTank, der havde til formål at give mennesker med demens i den tidlige fase en stemme. På TænkeTanken fik deltagerne mulighed for at dele deres erfaringer og oplevelser med hinanden og videreformidle dem til politikere og fagfolk. Konceptet var en succes, og det er siden blevet en årligt tilbagevendende og landsdækkende begivenhed.

- På TænkeTanken vender vi bøtten, så personerne med demens og deres pårørende får en stemme. Det er jo dem, der lever med sygdommen, der er de sande eksperter, og det er vores opgave bedst muligt at understøtte dem. Det er så vigtigt, at os der arbejder på området, forstår den værdi inddragelsen har, og samtidig er det helt tydeligt, at det også betyder rigtig meget for selvværdet og identitetsfølelsen hos de mennesker, der bliver inddraget, fortæller Steen Kabel.

Handlingsplanen er virkelig et gennembrud, og den bygger på alle de værdier, som vi har arbejdet med. Det er et stort skridt.

Dialogmøder sætter politisk aftryk

Selvom TænkeTanken og dialogmøder for mennesker med demens efterhånden har eksisteret i mange år, er det først de seneste par år, at politikere og fagfolk for alvor har taget modellen til sig. Allertydeligst står det i processen omkring udformningen af den nye nationale handlingsplan for demens, der blev lanceret i januar. Her var dialogmøder med demensramte og pårørende en central del, og daværende sundheds- og ældreminister Sophie Løhde sad med ved møderne, som blev afholdt rundt om i landet:

- Det er et enormt paradigmeskift, og noget man slet ikke kunne have forestillet sig for 5-10 år siden - at en minister sidder og hører på de erfaringer og oplevelser, personer med demens og deres pårørende har. Handlingsplanen er virkelig et gennembrud, og den bygger på alle de værdier, som vi har arbejdet med. Det er et stort skridt, mener Steen Kabel. 

Arbejdet med handlingsplanen har blandt andet også banet vejen for The Copenhagen Declaration, som er en række politiske anbefalinger, mennesker med demens og deres pårørende fra de skandinaviske lande formulerede til Alzheimer Europe’s internationale konference i København sidste år i november.

Demenspanel og aha-oplevelser

I Alzheimerforeningen arbejder man konstant med at give endnu mere indflydelse til medlemmerne. Ud over dialogmøder og TænkeTanke laves der jævnligt medlemsundersøgelser, hvor der spørges ind til udfordringerne ved livet med demens:

- Sammenholdt med analyser fra vores Demenslinie og de mange input vi får på de sociale medier og via andre kanaler, er det kilde til en uvurderlig viden, som vi bruger aktivt, når vi påvirker beslutningstagere og laver oplysning på demensområdet, fortæller direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen.

Alzheimerforeningen arbejder nu på at skabe et Demenspanel, hvor mennesker med demens og deres pårørende kan komme med input til forskellige spørgsmål på området. Derudover arbejdes der hårdt på at udbrede erfaringerne fra Kallerupvej til resten af landet.  

- Ifølge handlingsplanen skal der etableres 12 – 15 rådgivnings- og aktivitetscentre over hele landet efter inspiration fra blandt andet Kallerupvej. Det bliver en stor opgave de næste to-tre år at få udbredt konceptet og gøre inddragelsesprocessen til standard ude i kommunerne. Jeg oplever dog, at der er en stigende opmærksomhed og interesse blandt fagfolk, der arbejder på demensområdet, for at inddrage personer med demens og deres pårørende i de beslutninger, der vedrører deres eget liv, slutter Steen Kabel.  

Senest opdateret d. 19. oktober 2020
Fakta

   Om TænkeTank og dialogmøder

  • Møderne er bygget op om en stram struktur og afgrænsede emner, der gør det lettere for mennesker med demens at komme med brugbare input.
  • Møderne har blandt andet inspireret til Alzheimerforeningens Aktive Højskole og flere politiske beslutninger på området.
  • De har også affødt The Copenhagen Declaration, som kan læses her: alzheimer.dk/om-os/det-mener-alzheimerforeningen
  • Målet er, at inddragelse bliver en fast procedure i kommunerne, når der tages beslutninger på demensområdet.
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
24. april 2025
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
Mette Raun Fjordside og Jesper Fisker er nye medlemmer af forretningsudvalget i DP
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 25. april
Kl. 10:00
Sansestund, gåture og aktivitet.
4230 Skælskør
Aktivitets medarbejder i Skælskør opretter et nyt hold for personer der vil træne hjernen. Indholdet er gåture, sanseaktiviteter, socialt samvær og musik.
Fredag d. 25. april
Kl. 12:00
Fredagsfrokost på Folkestedet
8000 Aarhus C
Vi spiser frokost sammen og hyggesnakker. Maden købes i Caféen - Café Gadeliv.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt