Menu

Guide: 10 ting du skal huske, når én du holder af, skal flytte eget hjem til plejebolig

Hvordan får du vaner, sjæl og stemningen af hjem med, når du eller din partner skal flytte væk fra jeres fælles hjem og til et nyt hjem i en plejebolig? Det får du gode råd til her.

Af Liv Mygind

1) Tag dine vaner og rutiner med
Plejer du at drikke kaffe i sengen eller foretrækker du at stå op klokken fem om morgenen, ryge en cigar og drikke din kaffe alene, imens du kigger på fugle på foderbrættet?

- For mennesker med fremskreden demens er der brug for, at de pårørende hjælper med at beskrive rutiner, vaner og alt det de plejer, siger demensfaglig rådgiver Lone Rehder fra Alzheimerforeningen.
Hvis I har overskud til det, kan I skrive alle disse vaner i et plejetestamente.

2) Tal med personalet inden indflytning                  

Forventningsafstemning inden indflytningen betyder, at alle har en realistisk forventning til, hvad det vil sige at flytte til en plejebolig. I en indflytningssamtale, kan I få indblik i, hvad der er af sociale aktiviteter, så man som ny beboer kan lære andre at kende.

 

3) Indret med egne ting og sager
Indret boligen, så den er genkendelig. Tag den gamle voksdug med og de broderede puder. Stil gerne møblerne, som de stod før, hvis muligt. Det kan eksempelvis føles hjemligt, hvis man skal stige ud af sengen i den side, som man plejer.

4) Bevar livets røde tråd
Hvis I plejer at cykle sammen, gå på cafe, restaurant, museum, dyrke blomster, se på fugle eller sove til middag sammen, så fortsæt med det.
Det skal være rart at være i det nye hjem - også som pårørende, så I har naturligt lyst til at være der. Sørg for eksempel for at have noget strikketøj, puslespil, bøger, snacks og musik, som du kan lide, med til det nye hjem. På den måde tager du også dine egne vaner med.

 

5) Privatliv i plejebolig
Selvom ens kære bor på plejehjem, kan man stadigvæk som ægtefælle overnatte. Sørg for at lave et skilt til at sætte på døren, så personalet ved, at I ikke vil forstyrres, når I har brug for privatliv.
Husk også at nogle mennesker foretrækker at have døren til boligen stående åben og andre foretrækker, at plejepersonalet banker på og venter på, man åbner (hvilket selvfølgelig ikke er muligt, hvis man har meget fremskreden demens).

6) Lad livshistorien flytte med
Sørg for at skrive eller fortælle plejepersonalet om mennesket bag sygdommen. Hvem var de før, de blev syge? Det kan være en god ide med en opslagstavle eller bog med billeder fra hele personens liv. Så man kan tale om barndom, ungdom og arbejdsliv og hjælpe med at bevare livets røde tråd.

7) Flyt med
Er I gift eller samlevende har du faktisk ret til at flytte med, hvis din partner bliver visiteret til en plejebolig. Kunne det være en mulighed for jer? Du har også ret til at blive boende i plejeboligen, selvom din partner med demenssygdom dør.

 

8) Få støtte i tiden omkring flytningen
Lav en køreplan for flytningen, så I ved hvilke dage, I gør hvad, og hvem der hjælper med hvilke opgaver. Husk også at den oprindelige bolig ofte har brug for at blive genindrettet, nu hvor mange møbler er flyttet til det nye hjem.

9) Koordiner besøgene så de er ofte
I den første tid i den nye bolig er der ofte brug for ekstra besøg. Aftal hvem der besøger hvornår, så I fordeler besøgene, hvis I er flere, der kan besøge. Overvej også om en pårørende kan sove i plejeboligen af og til, og løbende hjælpe personalet med at forstå den demensramte og hans/hendes rutiner.

10) Tal sammen om flytningen i god tid
Det kan have stor betydning at tale åbent om at flytte i plejebolig, så man også får mulighed for at sætte ord på sine følelser. Hvis man har demens i svær grad og ikke er i stand til selv at tage stilling til om man skal flytte i plejebolig eller ej, kan en fremtidsfuldmagt eller et værgemål være nødvendigt. Det er en enorm hjælp for den pårørende, hvis man i god tid har lavet en aftale om, at det er den raske pårørende, der træffer beslutningen om, hvornår man skal flytte.


Kilder: Demensfaglig rådgiver i Alzheimerforeningen, Lone Rehder, der også har en diplomuddannelse i aldring og demens og Nationalt Videnscenter for Demens.

Senest opdateret d. 20. oktober 2020
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Nytårshilsen
1. januar 2025
Nytårshilsen fra Alzheimerforeningens direktør
Alzheimerforeningens direktør ser tilbage på et godt 2024 og takker for den store støtte.
Fællesskaber og træning skal styrke hjernen
19. december 2024
Fællesskaber og træning skal styrke hjernen
Nyt initiativ skal styrke hjernesundheden hos mennesker med demens igennem fælleskaber
Børnedemens – indslag i 21 Søndag på DR
15. december 2024
Børnedemens – indslag i 21 Søndag på DR
21-Søndag har netop bragt et indslag om børnedemens
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Mandag d. 06. januar
Kl. 15:30
Demenskor i Svendborg
5700 Svendborg
Fællessang/kor for mennesker ramt af demens og pårørende. Vi synger en god time, og får derefter kaffe/te og kage. Vi har korleder v. klaveret og frivillige, der sørger for kaffen og fine kager hver gang.
Onsdag d. 15. januar
Kl. 09:30
Gåhold i Aabenraa
6200 Aabenraa
En gåtur på ca. 4 km. i godt selskab
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt