Af Liv Mygind
Få oprettet en fremtidsfuldmagt
En ægtefælle eller anden nær pårørende kan ikke med juridisk gyldighed hjælpe i økonomiske og personlige forhold blot fordi man er i familie eller nært relateret. Derfor er det vigtigt, at man tidligt i demensforløbet beslutter, hvem der skal hjælpe én, når man ikke længere selv kan tage vare på sig selv. Det kan være en ægtefælle, datter, søn eller god ven. En fremtidsfuldmagt træder først i kraft den dag fuldmagtsgiveren er kommet i en situation, hvor han eller hun har mistet handleevnen, og den er åbnet af Familieretshuset.
Sørg for at have dine egne penge
Som ægtefælle skal du have din egen konto, hvor der står penge på. Så er du sikker på, at du har penge til rådighed under et eventuelt boskifte, når din ægtefælle dør.
Få læseadgang til digitalpost
Sørg for at give en pårørende adgang til at kunne logge ind og læse i e-Boks og eventuel anden digital post. Du kan give en person læseadgang til din digitale post på borger.dk. På sundhed.dk kan du give din pårørende fuldmagt til at kunne læse sygejournalen.
Få oprettet et testamente
Tag stilling til, hvem der skal arve dig, og om du vil tilgodese velgørende organisationer i dit testamente. Det er især vigtigt at skrive et testamente, hvis der er en formue eller delebørn.
Skriv et plejetestamente
Lav et plejetestamente tidligt, hvor du nedskriver oplysninger om daglige vaner og ønsker om mad, hygiejne, påklædning, fysiske og kulturelle aktiviteter. Kommunen er forpligtet til så vidt muligt at respektere ønskerne i plejetestamentet.
Udfyld et behandlingstestamente
På Sundhed.dk kan du udfylde et behandlingstestamente, hvor du tager stilling til i hvilken grad du ønsker behandling og hvilken lindring og smertebehandling du ønsker.
Ønsker til begravelse, bisættelse eller anden farvel
Tag stilling til hvordan du ønsker din begravelse. Du kan eventuelt udfylde det meget praktiske dokument “Min sidste vilje”, hvor du for eksempel kan tage stilling til, om du vil have dit eget tøj på i kisten, hvilken farve din urne skal være, ønsker til blomster og musik.
Digital død
Sørg for at du som pårørende har adgang til den demenssyges digitale profiler på for eksempel Facebook, så profilerne kan slettes eller laves til mindesider.
Et liv efter døden - breve, minder og gode råd
Nogle mennesker vil gerne efterlade et brev, en tale, deres erindringer eller gode råd til deres nærmeste. Demenssygdommen ændrer nogle gange folks personlighed, så sørg for at hjælpe den demenssyge så tidligt som muligt med at skrive eller optage deres livshistorie, eller hjælp dem med at skrive breve til de nærmeste eller en tale, som de kan holde i fremtiden, også selvom de ikke længere er her.
Tal sammen om ønsker og praktik
Det nytter ikke meget, at personen med demens har taget stilling til alle ovenstående ting, hvis man ikke samtidig har fortalt sine nærmeste om sine ønsker, og hvor man har skrevet sit sidste ønske, sit plejetestamente med mere ned. Så husk at tale sammen om beslutninger, vigtige papirer og ønsker.