Menu

"Vi skal turde tale om døden og tiden før"

At tale om døden og den svære tid forinden kan lindre angst og smerte - både hos patienter med livstruende sygdomme og deres pårørende. Såkaldt palliation, der er en professionel tilgang til de svære spørgsmål, vinder indpas på plejehjem og i arbejdet med personer med demens.

Af Mikkel Bækgaard

Egentlig er det ret enkelt. Ved at tale åbent om døden og livet og angsten for, hvad der skal ske, kan man være med til dulme angst og smerter. Det gælder i alle aspekter i livet, men især hvis man bliver ramt af en livstruende sygdom - eller hvis man er pårørende til én.

Og det er netop, hvad såkaldt palliation handler om, og som i disse år vinder indpas i mødet med personer med demensdiagnoser og deres pårørende.

- Grundtanken i palliation er, at man fra sundheds- og plejepersonalets side forsøger at lindre alle de fysiske, psykiske, sociale og åndelige problemer, der er forbundet med at have en livstruende sygdom. De er derfor også med til at tage og facilitere nogle af de svære samtaler om livet, døden og fremtiden. Ved at turde spørge ind til tanker og angst, kan man som professionelt personale være med til at gøre den sidste tid bedre og mindre skræmmende, forklarer Rita Nielsen, pensioneret sygeplejerske, der rådgiver om palliation, og som har skrevet en håndbog til plejepersonale om emnet.

Jo mere, man også taler om de svære ting, jo mindre angst bliver man, Rita Nielsen

Det har hun gjort med udgangspunkt i sine tyve år som ansat på et hospice, hvor netop døden spiller en altafgørende rolle - og hvor man igennem mange år er blevet bedre og bedre til at tale om de svære spørgsmål. Det har været til gavn for både patienter og pårørende, og er noget som også plejehjem og plejepersonale kan lære af, forklarer hun:

- Palliation er noget, man traditionelt primært har tilbudt kræftpatienter. Men alle med livstruende sygdomme kan have stor gavn af, at personalet omkring én kan håndtere svære spørgsmål og være med til at sætte gang i en dialog. Faktisk anbefaler Sundhedsstyrelsen, at alle med livstruende sygdomme - og dermed også personer med demens - skal have adgang til palliative samtaler.

Personale skal uddannes

Demenssygdomme strækker sig ofte over mange år, og mange med en demensdiagnose lever længe med diagnosen, før de for eksempel kommer på plejehjem. Men uvisheden og angsten gælder jo ikke kun på plejehjemmet, og derfor skal mennesker med demens tilbydes palliative samtaler så tidligt som overhovedet muligt.

Det gælder også for de pårørende, der står med lige så mange - og måske endda flere - eksistentielle spørgsmål som den, der har fået diagnosen, mener Rita Nielsen:

- Lige fra man selv - eller ens nærmeste - får diagnosen, bør man være klar over muligheden for palliation. For spørgsmålene melder sig jo allerede her. Hvad skal der ske? Hvordan skal det ske? Hvad er det for et liv, jeg har foran mig - og hvad med døden?

Derfor bør mange af de professionelle, der møder mennesker med demensdiagnoser, uddannes i at tage de vigtige samtaler. For det kræver viden og overskud at spørge ind til de ting, der føles svært - især i en travl hverdag.

- Det handler meget om for os som personale - hvad enten vi taler plejepersonale eller andre - at gribe de indgange, der opstår. At man lytter til tvivlen og angsten og tør sætte sig ned og spørge ind til den. At man har tid til at lytte og stille spørgsmålene, forklarer Rita Nielsen.

For selvom det kan føles som en tung opgave, er det en meget vigtig del af omsorgen.

- Det kan være med til at lindre angsten, for jo mere, man også taler om de svære ting, jo mindre angst bliver man. Det kan være med til at gøre ens sidste tid - hvad enten vi taler måneder eller år - nemmere at håndtere, når man taler åbent om sin angst og tvivl, siger hun.

Senest opdateret d. 03. maj 2023
Fakta

Tilbud til alle med livstruende sygdomme 

Alle patienter og deres pårørende, der er ramt af en livstruende sygdom, har mulighed for en palliatitiv indsats, som bl.a. består af samtaler, der kan virke lindrende på smerte og angst. Det gælder også for personer med demensdiagnoser. Vil du vide mere om mulighederne for palliation, så kontakt din kommune eller Alzheimerforeningen.

Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
24. april 2025
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
Mette Raun Fjordside og Jesper Fisker er nye medlemmer af forretningsudvalget i DP
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Onsdag d. 02. april
Kl. 00:00
SAMKLANG Online kursus - skab kontakt til mennesket med demens via musik
På online-kurset SAMKLANG, guides du i tre korte videoer til, hvordan du som pårørende eller fagperson kan opsætte nærende musikalske stunder med mennesker ramt af demens, således så mennesket bag demensen træder tydeligere frem, og I kan få øjeblikke sammen præget samhørighed og nærvær. Kurset kræver ingen musikalske forudsætninger, men et mod på at synge med den demensramte er klart en fordel.
Onsdag d. 02. april
Kl. 09:30
Demenskor
2970 Hørsholm
Korsang tilpasset mennesker med demens.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt