Menu

Når grænsen mellem rigtigt og forkert udviskes

Livet med demens er fuld af dilemmaer, som ikke har nogen løsning – der er ikke rigtigt eller forkert, men der er måder, vi kan blive bedre til at håndtere dilemmaerne på, siger filosof og forhenværende formand for etisk råd, Jacob Birkler.

Af Jon Fiala Bjerre

Hvad enten man er pårørende eller arbejder med mennesker med demens, så er udgangspunktet som regel, at vi ønsker at gøre det godt. Vi vil gerne sørge for, at den der lider af demenssygdommen mødes med respekt og værdighed, at der bliver lyttet til vedkommende og taget hensyn til følelser og behov – men vi vil samtidig også gerne sørge for, at personen med demens er tryg og får den nødvendige behandling.

- Man kan forestille sig en situation, hvor ens kære modsætter sig noget – for eksempel at tage sin medicin eller tage imod behandling af et sår. Vi skønner, at hjælpen er vigtig, men samtidig forbryder vi os mod vores kæres ønsker, følelser og tillid. Lige meget hvad vi gør i sådan en situation, så går det skidt. Og det er dér dilemmaet opstår, forklarer Jacob Birkler, der i årtier har fordybet sig i netop det emne.

Ifølge Jacob Birkler opstår dilemmaer altid i spændet mellem hvad vi kan, skal og bør gøre. Er det for eksempel okay at bruge sin kæres NemID uden samtykke, for at sikre en aftale med kommunen? Du skal ikke nødvendigvis gøre det, du kan egentlig godt, men bør du gøre det? Dilemmaet opstår, fordi der er forskellige svar på det spørgsmål.

- Problemer er noget man kan løse, men dilemmaer har ikke nogen løsning – dem skal vi blive bedre til at håndtere. Og det er svært, for oftest opstår dilemmaerne i en situation, hvor vi er nødt til at handle. Her kan det ofte være relevant at spørge sig selv om, hvad der dybest set er det svære i situationen, siger Jacob Birkler.

De farbare veje

Dilemmaer går hånd i hånd med tvivlen om, hvad der er det rigtige at gøre. Og nogle gange udfordrer de os til at lægge grundlæggende værdier som respekt, åbenhed og tillid på hylden. Det kan både slide og virke skamfuldt. I den forbindelse kan det være enormt befriende at tale med andre i samme situation, lyder det fra Jacob Birkler:

Læs også: "Jeg var nysgerrig på den verden, min mor befandt sig i"

- Pårørende og demensforløb er selvfølgelig vidt forskellige, og vi skal nogle gange passe på med at tale for generelt. Men når det er sagt, så kan det åg, mange bærer på skuldrene, til en vis grad lettes ved at dele sine oplevelser med andre, der i nogen grad har det ligesådan. Og når vi så gør det, så viser der sig ind imellem nogle veje – ikke løsninger, men nogle farbare veje – som vi kan begynde at betræde, og som muligvis kan gøre vores situation lidt lettere.

Ingen facitliste

Ifølge Jacob Birkler er tillid et nøgleord, når man taler om de etiske dilemmaer, der opstår i livet med demens. Tillid til at plejepersonalet foretager de rigtige valg, tillid til at de pårørende, der har levet et langt liv med den demensramte, nogle gange ved, hvad der er bedst for vedkommende og tillid fra personen med demens til, at andre vil foretage værdige beslutninger på vegne af én selv, den dag man ikke længere kan selv. I den forbindelse mener Jacob Birkler, at det er vigtigt at vi anerkender, hvor svært det her egentlig er, og at vi uundgåeligt kommer til at begå fejl:

- Det her er uhyre vanskeligt, og det bliver aldrig let. Derfor er det vigtigt, at vi forsøger at se på hver enkelt situation, når vi er der. For selvom der både findes regler og retningslinjer, så er praksis ofte noget helt andet, og livet med demens ændrer sig konstant - nogle gange fra time til time. Indimellem vil vi gøre for meget og andre gang for lidt, men det er et vilkår, og det betyder ikke, at vi skal slå hinanden oveni hovedet med det. Det bedste vi kan gøre, er at prøve at tage ved lære af situationerne og blive lidt bedre fra gang til gang.

Senest opdateret d. 15. oktober 2020
Fakta

Tre svære dilemmaer i livet med demens ifølge Jacob Birkler:

 

Magtanvendelse:

"Jeg har et eksempel fra et bosted, hvor en SoSu-assistent skulle behandle et tryksår hos en demenspatient. Beboeren slog ud med armene og forsøgte at afværge behandlingen. Assistenten kom med en omsorgspligt, men hvis hun forpligtede sig, kunne det være et svigt, fordi hun så skulle holde vedkommende fast. Den balancegang er meget vanskelig. Nu er der så kommet en lovændring, der er mere tydelig omkring, hvornår det er ok at tage kontrollen. Jeg er tilhænger af loven, men også bekymret for at sætte lighedstegn mellem tvang og omsorg, for det må ikke blive en vane, at vi fastholder mennesker med demens."

Sporing/overvågning:

"Debatten om magtanvendelse trækker paralleller til debatten om sporingsteknologi. Er det okay at putte en chip i skoen eller overvåge en person med demens uden samtykke? Der er jo måder at undgå dette på – for eksempel pædagogiske redskaber, mere tid og personale - og det står faktisk også i loven, at man så vidt muligt skal forsøge sig ad den vej. Det at gå en tur sammen med personen med demens vil være klart at foretrække, men det er jo bare ikke altid en mulighed."

Indflytning på plejehjem:

"Spørgsmålet om hvornår, hvordan og hvorledes at personen med demens skal flytte på plejehjem, er et af de dilemmaer, jeg oftest støder på. Den samtale, det følgeskab og det forløb, skal vi virkelig have blik for. Men jeg tror også, at vi teknologisk og byggeteknisk kan blive bedre, så vi skaber nogle mere fleksible løsninger, hvor man kan bo på andre måder og i byrum og fællesskaber, hvor man har bedre adgang, selvom man er flyttet fra hinanden."

Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
24. april 2025
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
Mette Raun Fjordside og Jesper Fisker er nye medlemmer af forretningsudvalget i DP
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Søndag d. 27. april
Kl. 00:00
CaféBio
2635 Ishøj
CAFÉBIO - Filmcafé for mennesker med demens i hverdagen
Mandag d. 28. april
Kl. 10:00
Gåtur
5000 Odense C
Gåtur og efterfølgende kaffe i Demensfællesskabet Fyn
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt