Når man har demens inde på livet, bliver samværet med andre mennesker sværere, og mange familier med demens vælger at trække sig fra sociale arrangementer. Det skyldes i høj grad også, at der generelt er meget berøringsangst og tabu forbundet med demens.
Som demenssygdommen udvikler sig, ændrer rollen som pårørende sig også. Mange oplever, at de bliver distanceret fra deres partner, samtidig med at omsorgsopgaverne vokser, og fire ud af ti pårørende til en dement rammes af stress eller en depression.
Læs også: "10 gode råd til et bedre liv med en demenssygdom" >>
Hver femte med demens føler sig ensom
Hvis man har en demenssygdom, eller er pårørende til én med demens, så har man fem til seks gange så stor risiko for at blive ensom sammenlignet med resten af befolkningen. Det viser en undersøgelse, som Alzheimerforeningen har lavet i samarbejde med Diabetesforeningen, Frivilligcentre & Selvhjælp Danmark (FriSe), Kræftens Bekæmpelse og Pårørende i Danmark i april 2016.
Hvor det er fire procent af den generelle befolkning, der kan klassificeres som ensomme – så øges ensomheden blandt demenspatienter og pårørende markant til henholdsvis 23 procent og 24 procent. For sygdomsramte og pårørende generelt er tallene 18 procent og 19 procent.
Se mig som menneske først
Som en del af Folkebevægelsen mod Ensomhed kæmper Alzheimerforeningen for, at færre danskere føler sig ensomme. Derfor er der iværksat en ny national Ensomhedsstrategi pr. 21. juni 2023.
Læs mere om Ensomhedsstrategien her
Her er viden og forståelse for demens helt centralt. Undersøgelsen fra 2016 viser, at 84 procent af dem, der lever med en demenssygdom mener, at det er vigtigt eller meget vigtigt at andre fokuserer på dem som mennesker og ikke på deres sygdom. Uddybende svarer 73 procent af de pårørende, at de ikke vil ses primært som omsorgsgiver.
73 procent af mennesker med demens mener i øvrigt, at det er vigtigt eller meget vigtigt at deltage i aktiviteter og samvær med andre, mens 76 procent af de pårørende efterspørger mere aflastning.
Du kan læse hele undersøgelsen her.
Du kan få hjælp fra Alzheimerforeningen
- Aktiviteter for alle Er du berørt af demens - ung som gammel - er du velkommen i Alzheimerforeningen. Vi tilbyder et stort udvalg af aktiviteter, kurser, netværksgrupper og forløb, der blandt andet har til formål at komme ensomhed og tabuer til livs.
Tilmeld dig som Aktivitetsven - eller find en Aktivitetsven til din pårørende her >>
Se vores øvrige aktiviteter her >>
- Ring til Demenslinien Alle der er berørte af demens kan få hjælp og støtte via telefonen og på nettet. Demenslinien, som er bemandet af professionelle rådgivere, modtager hvert år mere end 2000 opkald. Ring alle hverdage mellem kl. 9-15 på tlf. 5850 5850. Du kan også besøge vores rådgivningsside, hvor der er brevkasse og mulighed for at bestille en videosamtale med en rådgiver - vi hjælper med spørgsmål om alt inden for demens.
Læs mere om Demenslinien.dk her >>
- Følg os på Facebook Her kan du, uanset om du selv har demens eller er pårørende til en med demens, få svar på spørgsmål - og desuden skabe netværk med andre, der har demens inde på livet.
Følg Alzheimerforeningen på Facebook
- Hjælp og støtte til unge Er du barn eller ung til en forælder med en demenssygdom? Vi har rådgivning og netværksgrupper, hvor du kan møde andre i samme situation.
Læs mere om Folkebevægelsen mod ensomhed her >>
Læs mere om Danmark spiser sammen her >>