Menu

Hvornår skal man sige stop på arbejdsmarkedet?

Overgangen fra arbejdsliv til en ny tilværelse kan være svær – især når den skyldes en demensdiagnose. Noget af det sværeste er at finde det rigtige tidspunkt at træde ud af arbejdsmarkedet på. Men det har Lone Hartz og hendes arbejdsplads fundet en god løsning på.

Af Jon Fiala Bjerre

 

Demens var det sidste, nogen havde mistanke til, da 51-årige Lone Hartz for fire år siden begyndte at glemme små rutiner og gentage sig selv på jobbet som logistikkoordinator hos Novo Nordisk. Lone opdagede det ikke selv, så det var i første omgang hendes daværende mand og sidenhen veninderne og kollegerne, der blev opmærksomme på, at der var noget galt. Lone blev undersøgt på kryds og tværs, og mistanken faldt blandt andet på stress, en svulst i hjernen eller atypisk depression:

- Jeg følte mig jo ikke deprimeret. Hvis det var en depression, havde jeg nok gemt mig under dynen, men jeg havde lyst til at stå op og gå på arbejde hver dag og mødes med mine venner. Det var meget frustrerende at gå så længe, uden at vide, hvad der var galt med mig, fortæller Lone Hartz.

 

Loyalitet går begge veje

Der skulle gå tre et halvt år før lægerne med udelukkelsesmetoden i 2019 nåede frem til, at Lone led af Alzheimers sygdom. I mellemtiden var Novo Nordisk interne bedriftssundhedstjeneste, der blandt andet består af læger og socialrådgivere, blevet involveret i forløbet:

- De afholdte en masse samtaler, hvor de undersøgte, om Lones udfordringer på nogen måde skyldtes arbejdet eller stress, og havde en løbende dialog med både Lone og mig om, hvordan vi kunne tilpasse hendes arbejdsopgaver til situationen, fortæller Musa Kekec, der de seneste tre år har været Lones chef i Shipping & Customer Service hos Novo Nordisk.

Da han trådte til, var afdelingen allerede opmærksom på Lones situation, og alle ville gerne hjælpe:

- Lone har i sine otte år hos Novo Nordisk været en ekstremt loyal og dedikeret medarbejder, som alle i afdelingen holder af. Hun har altid formået at skabe gode relationer, og jeg har aldrig set hende være sur eller nedladende over for sine kolleger eller kunder. Så det er klart, at når hun pludselig står i en svær situation, så hjælper vi selvfølgelig den anden vej rundt, fortæller Musa Kekec.

 

Den svære balance

I takt med at sygdommen udvikler sig, bliver Lones arbejdsdag også ændret.

- Vi prøver hele tiden at finde balancen mellem at kunne give Lone nogle opgaver med kød på, uden at det bliver for stressende og komplekst. Det er typisk de mere rutineprægede opgaver, som Lone har haft på rygraden, der fungerer, fortæller Musa Kekec.

Da Lone fik stillet sin demensdiagnose, blev hun sat ned i tid, og sådan bliver der løbende lavet justeringer, så hun kan blive ved med at byde ind med noget til afdelingen. Og det betyder meget for Lone:

- Det har betydet alt, at jeg har kunnet blive ved med at arbejde her. For det er vigtigt for mig at have en funktion og noget at lave - næsten ligegyldigt, hvad jeg skal tage mig til. Og så har det sociale selvfølgelig også en afgørende betydning.

Men Lone har også hele tiden vidst, at der ville være en udløbsdato. Selv mærker hun mest til sygdommen, når hun har for travlt, og der er mange indtryk, der skal bearbejdes. Så bliver hun træt i hovedet og har brug for ro. Men i afdelingen lægger man også mærke til, at sygdommens andre symptomer tager til, og det bliver sværere og sværere at finde opgaver, som Lone kan varetage.

- Det har været svært at finde det rigtige tidspunkt at sige stop. For Lone er glad for sit arbejde og enormt vellidt, men som leder skal jeg jo også kunne forsvare at have hende ansat til at udføre en opgave og udfylde en personaleressource. Det handler virkelig om at finde balancen med værdighed, så Lone ikke bare møder op og er på kontoret, men også kan byde ind og have sine egne arbejdsopgaver, fortæller Musa Kekec.

 

En vigtig lektie

For både Lone og Musa har det været vigtigt at gøre overgangen blød og flydende og processen så ærlig og åben så muligt. På den måde har der ikke været nogen ubehagelige overraskelser i forløbet, og alle har gradvist kunne vænne sig til den nye situation. Derfor var det også udramatisk, da Musa måtte overbringe Lone nyheden om, at maj ville blive hendes sidste måned i Novo Nordisk.

- Jeg blev selvfølgelig ked af, at jeg skulle stoppe. Og jeg kommer virkelig til at savne den fantastiske afdeling og mine kolleger. Men det har også lidt været en befrielse, at andre har taget beslutningen, i stedet for at jeg selv skulle gå og tænke, om jeg var klar eller skulle vente. Nu skal jeg prioritere min familie og mine venner og ikke mindst mig selv. Rejse og gøre noget godt for andre – fx som frivillig på et plejehjem. For jeg ved jo ikke, hvor længe jeg har igen. Så det er med at nyde livet, mens man kan.

Novo Nordisk har været med til at tilrettelægge, hvordan Lones afgang skal foregå, og har blandt andet været med til at undersøge mulighederne for frivilligt arbejde. For Musa har hele forløbet været lærerigt:

- Jeg har lært en yderst vigtig lektie om, at det her er et følsomt emne, som man skal behandle varsomt. Man skal virkelig finde den rigtige balance for ikke at såre nogen, men man skal også være fair og rationel – både som arbejdsgiver og menneske. I sidste ende handler det jo om mennesker, og det er mest af alt gået så godt, fordi Lone er Lone.

 

 

Senest opdateret d. 15. oktober 2020
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
24. april 2025
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
Mette Raun Fjordside og Jesper Fisker er nye medlemmer af forretningsudvalget i DP
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Tirsdag d. 11. marts
Kl. 16:00
Kor for demensramte
8250 Egå
Vi præsenterer et nyt tilbud for sangglade mennesker med hukommelsessvækkelse og eventuelt en pårørende. Den eneste forudsætning for deltagelse er, at du har lyst til at synge og være sammen med andre mennesker. Ønsker du at komme sammen med en pårørende, er du velkommen til det. Korlederne er Laila og Andreas. Vi er begge musikere og antropologer, og vi har i fem år arbejdet sammen på fire plejehjem i Aarhus. Her har vi lavet fællessang og individuelle musikaktiviteter.
Mandag d. 28. april
Kl. 10:30
Demenskor
3600 Frederikssund
Fællessang for personer med demens og deres pårørende/ledsager. Inkl. kaffe og hygge bagefter.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Prev
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Next