Af Mikkel Bækgaard
Forestil dig, at du har lov til at gå ind i alle værelser i et hus af ejeren, der selv ikke længere kan låse dørene op. For at komme ind i dem skal du bruge en nøgle. Det er let nok, tænker du, jeg låner da bare universalnøglen fra ejeren af huset, som selv har givet mig lov. Men da du skal til at bruge nøglen, får du at vide af myndighederne, at det må du virkelig ikke. Det tangerer faktisk indbrud at bruge nøglen, selvom du har lov til at komme i alle rummene. I stedet skal du selv skaffe en særskilt nøgle til samtlige rum - og det kan være svært at finde.
Omtrent sådan kan situationen for 68-årige Elsebeth Cato beskrives. Hendes mand Steen Lange lider af Lewy Body Demens, og da han ikke længere er i stand til selv fx at logge på e-boks for at tjekke papirer fra hospitalet, har Elsebeth Cato fået fuldmagt til at gøre det. Det betyder, at hun må læse alt hans digitale post, bestille medicin og meget andet for sin mand. Problemet er bare, at hun ikke kan gøre det i praksis - hun må nemlig ikke benytte hans NemId, som er nøglen til det hele.
- Egentlig har jeg ikke skænket det en tanke, at det kunne være et problem. Ikke før en supporter fra NemId spærrede Steens nøgle, da jeg ringede for at få afklaret et problem med installeringen af NemIds nøgleapp. Jeg kom nemlig til at sige, at jeg prøvede at indtaste nummeret på nøglekortet. Og det er åbenbart meget ulovligt, fortæller Elsebeth Cato.
Slog mig helt ud
Elsebeth Cato troede simpelthen ikke på, at hun ikke må benytte sin mands NemId for at få adgang til alle de ting, hun har fuldmagt til. Derfor bad hun om at tale med supporterens chef. Men heller ikke her fik hun nogen hjælp - eller forståelse for sin situation.
- Jeg var helt grædefærdig, og det slog mig fuldstændig ud. Det er, som om at ingen har tænkt det her igennem, og at man fra systemets side slet ingen forståelse har for ting ude i den rigtige verden. Jeg har været udsat for mange hårde ting, siden min mand blev syg, men intet af det har slået mig ud - ikke før det her, siger hun.
Udfordringen er, at hverdagen bliver langt mere besværligt, når hun ikke let kan logge ind på fx sin mands E-Boks eller lave ændringer i medicinen.
- Hospitalet kan ikke sende vigtige papirer til ham, som jeg så kan få adgang til med det samme. Det kan i stedet tage flere dage, hvis de skal sende det fysisk. Og når jeg skal bestille medicin, er det det samme - jeg aner ikke, hvad jeg skal gøre, fortæller Elsebeth Cato.
Elsebeth Cato har fået at vide, at hun skal søge fuldmagt til alle de kontakter der ligger på hendes mands E-boks. Men det er fuldstændig absurd og i praksis nærmest umuligt, forklarer hun:
- Der er virkelig mange tjenester, logins og passwords at holde styr på. Og når man er pårørende til en person med demens, er der sådan set nok at bekymre sig om i forvejen. Jeg kan simpelthen ikke forstå, at jeg ikke kan få lov til at benytte hans NemId - eller få sat det op sådan, at min NemId kan logge ind på alle de nødvendige tjenester, siger Elsebeth Cato.
Læs også: Når grænsen mellem rigtigt og forkert udviskes
Mange er frustrerede
Desværre er Elsebeth Catos situation ikke enestående, fortæller Kirsten Dyrborg, der er socialrådgiver hos Alzheimerforeningen. Hun oplever mange frustrerede pårørende, som gerne vil hjælpe fx deres ægtefæller, men oplever det som noget nær umuligt i den digitale verden.
- Jeg oplever virkelig mange, som oplever de samme udfordringer. Og når jeg hører dem fortælle om, at de gerne vil bruge deres ægtefælles NemId, fortæller jeg dem, at det ved jeg godt, at de ikke må - men at jeg godt kan forstå, at de gerne vil gøre det. Det er simpelthen for besværligt at finde ud af, hvordan man ellers skal få adgang til de mange tjenester. Og det er hårdt for dem nærmest at blive betragtet som bedragere, bare fordi de vil gøre deres bedste for at hjælpe, forklarer Kirsten Dyrborg.
Hun opfordrer til, at man orienterer sig om regler om digitale muligheder så tidligt som muligt i sin pårørendes sygdomsforløb - og at man får styr på digitale fuldmagter og logins, før situationen er helt håbløs.
Digitale fuldmagter
Det er strengt forbudt at benytte en anden persons NemID. Hvis du skal have adgang til fx din ægtefælles digitale tjenester, herunder sundhed.dk kan du anmode om en digital fuldmagt på borger.dk.
Se også Digitaliseringsstyrelsen pjecer, der fortæller mere om at give fuldmagt og at anmode om fuldmagt.
Har du juridiske spørgsmål, du mangler svar på?
Ring til Demenslinien på 5850 5850 eller besøg vores rådgivningsside Demenslinien.dk. Her er brevkasse, chat og mulighed for videosamtaler - vi hjælper med spørgsmål om alt inden for demens.