Af Jung Heidi Moeslund
Mange danskere lærte Rita og Aage at kende i dokumentarerne ”Da Aage forsvandt” og ”Rita og Aages sidste dans”, der blev vist på TV2 i henholdsvis 2015 og i foråret 2017. Rita har sidenhen udgivet bogen, ”Da Aage forsvandt” om hele forløbet, som kan købes i Alzheimerforeningens webshop. Til efteråret kan man også opleve parret på det store lærred i dokumentarfilmen ”Ritas Valg”, hvor dokumentarist Kay Brase har samlet syv års optagelser, samt nye optagelser med Rita, for at skabe en anderledes reflekteret version af hende og Aages historie.
Jeg synes, det er så vigtigt, at man kan få sat ord på og få snakket om, hvad demens egentlig er.
Rita Knudsen har sagt farvel til Aage, og har i løbet af Aages sygdom skullet håndtere en tilværelse fyldt med svære beslutninger, som vi som seere har kunnet følge med i. Lige fra starten af Aage sygdom var Rita ikke i tvivl. Hun ville være åben om sygdommen, men Aage var præget af flovhed den første tid efter diagnosen, og var ikke meget for at tale om sin diagnose. Venner måtte spørge til hans velbefindende, men derhjemme blev der ikke talt om sygdommen. Den periode gjorde behovet for åbenhed og dialog ekstra tydelig for Rita:
- Jeg ved, hvad det vil sige at have en periode, hvor der er tavshed om sygdommen, siger Rita.
For ægtemanden Aage blev det et vendepunkt, da han mødte ligesindede på samme alder på Alzheimerforeningens tilbud, Aktiv Højskole. Han indså, at han ikke var den eneste på den alder, der havde sygdommen, og at andre var i samme situation som ham. Den erkendelse fik Aage til at åbne sig mere op, og parret tog en fælles beslutning om, ikke at forsøge at skjule sygdommen for omverdenen.
- Vi blev enige om, at det her - det skal der altså bare snakkes om. Vi har i hvert fald valgt at være åbne omkring sygdommen, fordi man kan ikke selv gøre for det. Jeg synes, det er så vigtigt, at man kan få sat ord på og få snakket om, hvad demens egentlig er, fortæller Rita.
Hvad kan vi?
Livet med demens har ikke været let. En af de sværeste ting for Rita har været at holde igen og ikke automatisk hjælpe, indtil Aage ønskede at blive hjulpet. Simpelthen at lade Aage forsøge sig med sine udfordringer uden at tage styringen.
- Det sværeste er, som jeg har oplevet det, at man skal holde sig lidt tilbage. Man skal ikke bare gå ind og hjælpe, før man får besked på, at man skal hjælpe, siger Rita.
Det handler om indstilling, og den har stor betydning i forhold til, hvordan man håndterer sygdommen og livet med demens. For Rita og Aage var det vigtigt at se mulighederne fremfor begrænsningerne, og det er et af de råd, Rita gerne vil give videre til andre, der lever med demens.
- Man skal hele tiden prøve at tænke på, hvad man kan i stedet for at fokusere på alt det, man ikke kan. Og så sige: ”Det der kan vi ikke, men hvad kan vi så?”, og så er det, det man gør. Så tror jeg, man får det lidt sjovere, siger Rita.
Rita Knudsen modtog 20. maj prisen som Årets Demensven 2017. Prisen blev blandt andet givet for den eksemplariske åbenhed, som hende og Aage har vist omverdenen.
Læs mere om, hvad du kan gøre for at være med til at gøre livet lettere for mennesker med demens på https://demensven.dk/
Aage og Rita. Foto: Kay Brase - Dokumentarkompagniet.