
Palliativ pleje handler også om at støtte og hjælp til de pårørende under og efter sygdomsforløbet bl.a. i den sorg begge naturligt vil opleve. Når døden indtræffer som følge af en demenssygdom, har man ofte haft sorg inde på livet gennem mange år. Sygdommens karakter gør, at både mennesket med demenssygdommen og de pårørende har oplevet at miste og føle sorg over det tabte, længe før døden er en realitet. Sorgprocessen er derfor anderledes for pårørende til et menneske med en demenssygdom, end tilfældet er ved mange andre sygdomme. Sorgen er en langstrakt proces.
Når døden indtræffer, vil der ofte opstå modstridende følelser såsom chok, lettelse og tristhed. Det at føle lettelse kan give stor skyldfølelse, selvom der er god grund til også at føle dette, da forløbet har været langt og lidelsesfuldt for både den sygdomsramte og de pårørende. Samtidig kommer det bag på mange, hvor stort et tomrum, de står tilbage med.
Det tager tid at komme overens med, at det menneske, man elskede, ikke er her længere og det kræver længerevarende sorgbearbejdning. Det er svært at sige farvel og det kan være en god støtte at tale med en person udefra. Det kan være en præst, en psykolog, eller en rådgiver fra Alzheimerforeningens Demenslinie. Det kan også være en støtte at finde en sorggruppe, som kan hjælpe dig igennem sorgprocessen. Læs artiklen "Når et menneske forsvinder" her.
At miste en ægtefælle er et stort tab, som man ofte står meget alene med. Der findes en rigtig god bog om emnet som kan bestilles via REHPA (Videnscenter for rehabilitering og palliation). Læs mere her
Alzheimerforeningen har udarbejdet fem gode råd til dig, der står overfor livets sidste fase.
Læs de andre her: