Menu

Rita Knudsen: Forståelse betyder alt

Rita Knudsen har på flere forskellige måder oplevet, hvordan livet med demens er blevet sværere, når omverdenen ikke har haft forståelse for hendes mands Alzheimers sygdom. Et positivt livssyn og et ønske om at forstå andre, har hjulpet hende igennem nogle svære år.

Af Jon Fiala Bjerre, 3. marts 2017

Rita og Aage. Foto: Kay Brase, Dokumentarkompagniet

Rita og Aage blev kendte for deres hudløst ærlige medvirken i dokumentaren ”Da Aage forsvandt” fra 2015. Anden del, ”Rita og Aages sidste dans”, kan opleves på TV2 9. marts kl. 20.00. Foto: Kay Brase, Dokumentarkompagniet.


Skyld, ensomhed, afmagt og vrede. Det er nogle af de følelser Rita Knudsen har oplevet, når venner, familie og offentligheden ikke har haft den nødvendige indsigt i den Alzheimers sygdom, som hendes mand, Aage Rasmussen, fik konstateret i 2010 og levede med frem til sin død i sommeren 2016 - kun 64 år gammel. Ofte har det været svært, men kærligheden til sin mand og et stålsat ønske om at være åben og gøre omverdenen klogere på demens, har fastholdt hende.

- Det betyder alt, at folk har forståelse for demens – både for den sygdomsramte og de pårørende, fortæller Rita.

Men desværre er det ikke altid, at forståelsen for demens er til stede. Det har Rita oplevet ved flere lejligheder.

Den usynlige sygdom

- Jeg husker engang, vi skulle på lossepladsen. Aage blev forvirret over, hvor affaldet skulle hen, og endte med at gå helt i stå. Så kom renovationsarbejderen og begyndte at råbe ad ham. Jeg blev simpelthen så vred, for situationen krævede jo blot, at manden var lidt tålmodig og forstående over for Aage.

Andre gange når vi har været ude, kigger folk skævt, når jeg har hjulpet Aage ind til bordet eller hjulpet ham med tøjet efter et toiletbesøg. Det er svært, for man kunne jo ikke se på ham, at han var syg. Konsekvensen bliver desværre bare, at man isolerer sig og tager mindre ud, og det er trist, fortæller Rita.

Hun oplevede også, hvordan venner og familie havde svært ved at tackle og forstå Aages demenssygdom.

- For nogle af dem, var det svært at give slip for den Aage, de altid havde kendt. Så de fastholdt ham i et billede af, hvem han havde været, og fortrængte lidt virkeligheden om hans sygdom. Det kom til udtryk på flere måder, fortæller Rita, og fortsætter:

- En gammel ven havde svært ved at acceptere, at Aage blev dårligere, og prøvede at få ham til at fastholde flere aktiviteter. Han foreslog blandt andet, at Aage kunne få en skrivemaskine, når nu han ikke kunne bruge computeren mere. Han tog også Aage med på lange ture, som han slet ikke kunne overkomme. Jeg ved, at han ville Aage det bedste, men i stedet gjorde det Aage forvirret og oprørt.

Andre dele af vennegruppen og familien trak sig mere og mere, og kom sjældnere på besøg. Jeg tror  det var for svært for dem at opleve Aage sådan, fortæller hun, og understreger, at reaktionen på ingen måde handlede om ond vilje.

For Rita har det været vigtigt at forstå, hvorfor forståelsen for Aages sygdom ind i mellem har manglet, og hun har prøvet at have en positiv og åben tilgang til tingene:

- Hver gang jeg har oplevet noget, jeg er blevet ked af i forhold til folks forståelse af Aages sygdom, har jeg prøvet at finde ind til, hvad det i virkeligheden handlede om. Der er jo ingen tvivl om, at alle har villet Aage og mig det godt, og jeg var slet ikke kommet igennem det her forløb, hvis ikke jeg havde kunnet se det positive i de oplevelser, jeg har haft. Jeg har virkelig fået en bedre forståelse for folk. Og når jeg ikke selv har kunnet finde svaret, har jeg bedt andre om hjælp, og jeg har fået en uvurderlig hjælp fra både plejepersonale, venner og familie, fortæller Rita.

Rita

Åbenhed og et ønske om at gøre omverdenen klogere på demens har i forløbet været drivkraften for Rita. Foto: Jon Fiala Bjerre

Demens kræver tid og tålmodighed

I nogle tilfælde har det krævet tid og nogle særlige omstændigheder, før omgivelserne i fuldt omfang har forstået, hvad Aages sygdom indebar:

- Aages døtre så ham jo typisk kun to-tre timer ad gangen, og så kunne han godt klare at holde facaden. Derfor havde de ikke samme opfattelse af udviklingen af Aages sygdom. Men da jeg skulle på ferie til Australien med min mor, og de havde foreslået at tage sig af Aage herhjemme, fik de pludselig en anden indsigt i Aages sygdom. Efter den tur havde de meget mere forståelse for både min og Aages situation, fortæller Rita, der råder andre i samme situation til at invitere venner og familie på besøg en hel weekend.

Ofte kan man nå langt ved at stoppe op og mærke efter – være tålmodig og lære noget af situationen, i stedet for bare at blive vred og frustreret, når tingene ikke går, som man forventer.

I dag er Rita ved at gøre status over en årrække med demens som et livsvilkår og tabet af en elsket. Hun har blandt andet skrevet en bog om sine oplevelser, der udkommer 10. marts, og hun kan også opleves på TV2 i en dokumentar 9. marts, der følger hende og Aage igennem hele sygdomsforløbet.

Når hun fortæller om sygdommen og holder foredrag om sin oplevelse med demens, er det altid med en opfordring til forståelse:

- Det er så vigtigt at have venner, der ikke bebrejder, men lytter. Venner der ikke tror, de kan løse ens problemer, men bare er der for én. Og så handler det om at acceptere situationen og sætte sig ind i, hvad demens er.

Ofte kan man nå langt ved at stoppe op og mærke efter – være tålmodig og lære noget af situationen, i stedet for bare at blive vred og frustreret, når tingene ikke går, som man forventer. Det var det, der fik mig igennem forløbet, og som gør, at jeg også kan tænke tilbage på mange gode stunder med nærvær, ømhed, humor og kærlighed med Aage – selv da sygdommen for alvor tog over.

Vis Rita og alle andre, der er berørt af demens din opbakning og bliv Demensven i dag

 

 

 

Senest opdateret d. 15. oktober 2020
Fakta

  Viden om demens

  • 8 ud af 10 mennesker med demens oplever stor uvidenhed om demens i samfundet.
  • Over halvdelen af befolkningen ved fx ikke, at demens skyldes sygdom i hjernen.
  • Og 81% af befolkningen ved ikke, at demens er dødeligt - selvom det er den femte hyppigste dødsårsag.
  • Hver femte med demens og hver fjerde pårørende føler sig ensomme. Blandt andet som følge af tabu og manglende viden.
  • 84% af dem, der lever med en demenssygdom mener, at det er vigtigt, at andre fokuserer på dem som mennesker og ikke på deres sygdom.
  • 73% af de pårørende vil ikke primært ses som omsorgsgiver, men som det menneske de er.
  • 86% af pårørende mener i øvrigt, at det er vigtigt, at der er nogen der lytter og spørger ind til dem, og at det ikke kun handler om personen med demens.
  • Og 71% af de pårørende ser gerne, at andre tager initiativ til at hjælpe dem, i stedet for, at de hele tiden selv behøver at række ud.

  Kilde: Alzheimerforeningen.

Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
24. april 2025
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
Mette Raun Fjordside og Jesper Fisker er nye medlemmer af forretningsudvalget i DP
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 25. april
Kl. 10:00
Sansestund, gåture og aktivitet.
4230 Skælskør
Aktivitets medarbejder i Skælskør opretter et nyt hold for personer der vil træne hjernen. Indholdet er gåture, sanseaktiviteter, socialt samvær og musik.
Fredag d. 25. april
Kl. 12:00
Fredagsfrokost på Folkestedet
8000 Aarhus C
Vi spiser frokost sammen og hyggesnakker. Maden købes i Caféen - Café Gadeliv.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt