Menu

Michael Haslund: Se mennesket, ikke demensen

I dokumentarfilmen Fædre & Sønner tager Michael Haslund og hans far, den tidligere hofmarskal Søren Haslund-Christensen på en rejse ind i deres fælles fortid. Sammen går de i fodsporene på Sørens far og Michaels farfar – Henning Haslund-Christensen, der var berømt opdagelsesrejsende blandt mongolske stammer, og de ender i den fjerne kinesiske Xinjiang-provins. Men uret tikker – Søren har Alzheimers sygdom, og rejsen er måske sidste chance for at få Sørens svar på mange af de spørgsmål, der gemmer sig i familiehistorien.

Af Michael Haslund

Denne her film var ikke blevet til noget uden min far. Alle de breve, billeder og minder som historien er stykket sammen af, ville ikke give mening uden hans forklaringer. For på trods af sin demenssygdom, er der en masse detaljer og historier, som han husker bedre end nogen anden. Man husker jo mindre og mindre, som sygdommen skrider frem. Min far huskede meget mere, da vi begyndte på arbejdet med filmen, end han gør i dag. Man siger ved Alzheimers sygdom, at det i snit tager syv år, før langtidshukommelsen er helt væk - så efter min far havde fået stillet sin diagnose, indså jeg, at det handlede om tid, hvis vi skulle nå at fortælle historien, inden det var for sent.

Samtidig gav det os mulighed for at have noget sammen – et projekt, som vi kunne se frem til og bruge hinanden i - i stedet for at alt gik op i diagnose og sygdomsforløb. Jeg var ved at kaste op over alle dem, der talte om, hvordan vi skulle forholde os til sygdommen og alt det den ville føre med sig. For mig handlede det om at forholde mig til min far og vores relation. Lige nu og her. Før det var for sent. Så det var det, jeg gjorde.

Må godt stille forventninger

Filmen handler ikke om demens, men den beviser, at man sagtens kan byde ind med noget, selvom man har en diagnose. I processen har nuet haft en stor betydning. Det har handlet om alt det, vi kunne gøre lige nu og her - om det så har været at kigge på billeder, pakke en kuffert eller møde nogle af de folk, der har hjulpet os med fortællingen. Og der har min far fint kunne være med. Og jeg har gjort det til min opgave at sætte rammen, så han kunne være med.

Min fars motto i projektet har været, at han ikke vil være til besvær. Og det har også været det, jeg har konfronteret ham med, når vi ind imellem er stødt på udfordringer. Så har jeg sagt: ”Vi har jo en aftale”. Og så har han rettet ryggen. Vi har været i gang med filmen i syv år, og jeg kan jo tydeligt se, at min fars sygdom har udviklet sig i den periode, så udfordringerne har forandret sig. Jeg synes godt, man må forvente noget af mennesker med demens, i stedet for bare at behandle dem som det tynde øl.

Fortiden blev nutid

I filmen har vi gjort meget ud af at gengive begivenheder fra fortiden bearbejdet gennem billeder og lyd, så oplevelsen kommer til udtryk som en form for nutid. Det har haft en enorm positiv effekt på min fars langtidshukommelse, og det har betydet, at han har kunne fortælle flere detaljer end nogensinde om hændelserne i sin familie. Det har været en fantastisk oplevelse, og har givet os rigtig meget at tale om.

Under optagelserne tog vi bl.a. tilbage til højsletterne i Xinjiang, hvor meget af historien om min farfar foregår. I Kina forholder man sig til ældre mennesker på en anden måde end i Danmark, og der var det som om, at min far mere var et symbol end en person. Der var rigtigt mange folk, der kom hen til ham, nærmest som om de skulle møde paven. Jeg sørgede for, at han kom til at sidde ved siden af nye mennesker ved hvert måltid (og han sad altid sammen med mig), så han ligesom kunne blive ved med at fortælle den samme historie – uden at det blev afsløret, at han gentog sig selv.

At være en del af noget

Med sin særlige status, gav han os adgang til centrale kilder og steder, og det lykkedes os faktisk at samle de ældre høvdinge i stammerne for første gang i mange år, for at diskutere fortiden. Det var aldrig lykkedes for mig alene uden at være understøttet af min far.

Før turen i 2016 havde min far været passiv og uden initiativ i lang tid. Men da vi skulle hjem fra den sidste rejse i Kina, var han fuld af energi og læste 145 sider i flyet hjem. Det viser mig, at det betyder uendeligt meget at blive set på lige der hvor man er og hvor vigtigt det er at være en del af noget - i stedet for at blive parkeret med en diagnose, der ikke tager udgangspunkt i, hvem man egentlig er.

Fædre & Sønner kan opleves i biografen fra d. 6. Juni gennem www.doxbio.dk.

 

Senest opdateret d. 15. oktober 2020
Fakta

FAKTA:

Fædre & Sønner kan opleves i biografen fra d. 6. Juni gennem www.doxbio.dk.

Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
24. april 2025
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
Mette Raun Fjordside og Jesper Fisker er nye medlemmer af forretningsudvalget i DP
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 25. april
Kl. 10:00
Sansestund, gåture og aktivitet.
4230 Skælskør
Aktivitets medarbejder i Skælskør opretter et nyt hold for personer der vil træne hjernen. Indholdet er gåture, sanseaktiviteter, socialt samvær og musik.
Fredag d. 25. april
Kl. 12:00
Fredagsfrokost på Folkestedet
8000 Aarhus C
Vi spiser frokost sammen og hyggesnakker. Maden købes i Caféen - Café Gadeliv.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt