Menu

Michael Falch: Ole Michelsen var livsglad til det sidste

 

Af Michael Falch

 

En solrig lørdag eftermiddag blev Ole Michelsen bisat. Vi var kun 50 mennesker, der deltog på grund af myndighedernes anbefalinger. Vi sad med god afstand til hinanden og kiggede på den blomstersmykkede kiste med Oles Borsalino-hat for enden. Jeg havde ganske vist mistet en ven, der havde haft uvurderlig betydning for mit liv og min livskvalitet i de seneste 18 år, men jeg tillod mig på Oles vegne at opfatte det som en glædens dag. Ole havde fået fred, og måske var han slet ikke gået ind i det dybeste mørke, men ind i lyset til sin datter Trine. Vi var mange, der mistede en nær ven i Ole Michelsen. En brillant inspirationskilde og mit livs skarpeste og morsomste drillepind.

Min datter Soffi tog et billede af ham forrige sommer, fordi der var noget ved Ole, der undrede hende, da han som så ofte før passerede hende på Frederiksberg Allé, men denne gang uden tilsyneladende at genkende hende. Og så var der noget anderledes over hans gang, fornemmede hun. ‘Er Ole okay?’ skrev hun til mig.


Jeg havde også længe undret mig over ham og troet, at han bare ikke rigtigt gad mig længere. Han meldte afbud til min 60-års fødselsdag, selv om han i bordplanen var placeret et trygt sted blandt andre rolige, konsekvent ædru mennesker. Han undveg mine forsøg på kaffeaftaler og holdt efterhånden helt op med at svare på mine beskeder, og jeg begyndte at tro, at jeg måtte være kommet til at krænke ham. Jeg pressede på for at opklare sagen, men kommunikationen forblev helt ensidig.

Jeg fik forklaringen, da Oles nære veninde, Susanne, en dag kontaktede mig for at fortælle, at Ole var blevet diagnosticeret med Alzheimers sygdom og nu blev flyttet fra sin Frederiksberg-lejlighed til Betaniahjemmet.


Det sidste halvandet års tid besøgte jeg ham med jævne mellemrum dér, og selv om hans demenssygdom var taget til for hver gang, så han ikke kunne huske mit navn eller udtrykke, hvem jeg var, kunne han dog stadig med hjertelig glæde meddele det i øvrigt fænomenale personale, at her var en virkelig god ven kommet på visit. Trods hans medtagne tilstand lykkedes det os hver eneste gang - i hans strøm af tiltagende, stadig beleven, total sort snak - at finde ind i et fælles grineflip. Jeg ved ikke, hvordan det kunne lade sig gøre at komme igennem den port, men vi kunne altså få gode grin, præcis som førhen - langt mere pga. en stærk fælles følelse end i en oplevelse af mening. For al konkret mening var væk. Hvis jeg sprogligt fik trigget den altid markant frankofile, gamle filmmand, kunne han dog stadig slå over i et overdådigt og flydende fransk, som tilsyneladende lå et sted i hjernen, der var mere uberørt af sygdommen.


Ole var ikke særlig vild med rock - det var bare ikke hans genre - så han kom kun yderst sjældent til mine koncerter med bands, men til gengæld var han flink til at dukke op til mine akustiske solokoncerter. En gang kom han også og hørte mig på Kunstmuseet Arken sammen med sin elskede, hårdtprøvede datter, Trine, som han fulgte, først gennem hendes alkohol- og stofafhængighed og siden sygdommen til døden. Det var 11 år siden, han måtte begrave sin datter. Livet skånede ham ikke. Som dreng fandt han sin far død efter selvmord. Trines mor, Nina, blev dræbt i en ulykke, og Ole selv blev indfanget af alkoholisme. Og så var der alle Trines kampe.

Men den sprudlende humor og den intellektuelle skarphed overvandt alle forhindringer. Han fik os andre til at hulke af grin ved sin barokke, ironiske og også selvironiske fremstillinger af livssituationer. Det var hamrende hårdt for ham at være her uden sin datter. Det var, som om han efter hendes død måtte tage én dag ad gangen. Men al sorg til trods mistede han ikke livsglæden. Ingen kan jo vide, hvad efterlivet byder på, og måske er tanken bare til trøst, men hvor føles det godt og rigtigt at forestille sig, at Trine og Ole nu går tur sammen et smukt sted derude bag det evige mørke, indimellem højlydt grinende over det besynderlige liv på menneskenes jord.

 

Senest opdateret d. 29. marts 2022
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
24. april 2025
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
Mette Raun Fjordside og Jesper Fisker er nye medlemmer af forretningsudvalget i DP
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Onsdag d. 02. april
Kl. 00:00
SAMKLANG Online kursus - skab kontakt til mennesket med demens via musik
På online-kurset SAMKLANG, guides du i tre korte videoer til, hvordan du som pårørende eller fagperson kan opsætte nærende musikalske stunder med mennesker ramt af demens, således så mennesket bag demensen træder tydeligere frem, og I kan få øjeblikke sammen præget samhørighed og nærvær. Kurset kræver ingen musikalske forudsætninger, men et mod på at synge med den demensramte er klart en fordel.
Onsdag d. 02. april
Kl. 09:30
Demenskor
2970 Hørsholm
Korsang tilpasset mennesker med demens.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt