Af Jung Heidi Moeslund, 9. marts 2017
Lykke Friis ved i den grad, hvad hun taler om. Med to forældre, først moren så faren, ramt af demens har hun oplevet og gennemlevet to demensforløb. Behovet for støtte er stort, og hjælpen er uvurderlig, når man som familie skal kæmpe sig igennem en hverdag med demens.
- Verden braser sammen, når ens kære rammes af demens. Afmagtsfølelsen er kolossal i forbindelse med demenssygdom, og det er præcis derfor, man har så meget behov for at tale om det og søge hjælp, siger Lykke.
At se begge forældre gå til grunde gennem det, Lykke kalder glasvæggen – uden mulighed for at nå dem undtagen i små glimt – har været utrolig hårdt. Det er Lykkes håb, at vi alle i stigende grad vil prøve at hjælpe dem, der har demens i familien, så de fortsat kan leve et socialt liv og komme igennem forløbet uden at miste kontakten til omverden.
- Vi ser så utrolig tit, at familier ramt af demens isolerer sig. Man tør ikke rigtig gå ud, for det er også lidt pinligt, hvis nu far begynder at lade vandet, fortæller Lykke.
Og fortsætter:
- Vi skal simpelthen acceptere, at demens i den grad er blevet en folkesygdom. Det kan vi altså ikke gemme væk. Vi skal sørge for at hjælpe hinanden og på den måde gøre hinanden klogere.
Lykke kan nu gøre brug af egne erfaringer og hjælpe kolleger, som har fået demens ind på livet. Vi skal ifølge Lykke begynde at tale om demens og nedbryde de myter, der knytter sig til sygdommen.
Man bliver nødt til at leve livet. Være mere i nuet og få så meget ud af livet, som man overhovedet kan.
Tænk på de pårørende
Når demenssygdommen rammer, retter fokus sig naturligt mod den, der har fået diagnosen. Men Lykke mener, at det også er vigtigt at tænke på de pårørende – også inden for behandlingssystemet, hvis man skal forhindre, at de pårørende bukker under af det store pres, de er udsat for.
Selv har Lykke oplevet, at morens læge har været en god hjælp og støtte for hende som pårørende. Med to forældre ramt af den samme sjældne demenstype dukkede spørgsmålet om arvelighed ikke overraskende op. Med lægens hjælp har Lykke lært og erkendt, hvor vigtigt det er at leve sit liv fuldt ud.
- Man bliver nødt til at leve livet. Være mere i nuet og få så meget ud af livet, som man overhovedet kan, siger Lykke.
SE DEMENSVEN-FILMEN, HVOR LYKKE FRIIS BLANDT ANDRE MEDVIRKER:
Vis din støtte til mennesker med demens og deres pårørende. Bliv Demensven. Læs mere her.