Menu

Jesper Buhl: Køreturen

Foto: Christian Stæhr

Af Jesper Buhl - Operasanger

En dag kørte en meget lykkelig familie en køretur ud i det fynske. Mor, far og to døtre. Hanne og Jesper, Anna-Clara og Katarina. På et tidspunkt kørte vi forbi en mark, og Hanne udbrød: ”Nej se, se, øh… mæh.”

Vi brød alle, inklusive Hanne, sammen af latter. Vi var kørt forbi en flok får, og Hanne havde lige glemt navneordet. Vi vidste ikke, at denne køretur var begyndelsen på en forfærdelig, meget længere rejse, der nu 10 år senere, og 30 år efter at jeg så denne vidunderlige kvinde første gang, betyder at Hanne nu bor på plejehjemmet Lykkevalg i Korinth med Alzheimers sygdom.

De næste mange års køreture blev mildest talt hårde. Hanne ændrede karakter. Hun, der altid var blid og kærlig - hvis elever altid kunne stole på hende (Hanne var lektor i klaver på det Fynske Musikkonservatorium i 25 år) blev pludselig sur og angst, ked af det og glemsom. Hun havde ikke længere styr på musikkens form, kunne ikke huske hvor i stykket man var, glemte at dukke op til eksamener osv. Hun blev til sidst bedt om at stoppe sin lærergerning, og blev i stedet organist i vores lokale Allested kirke. Men også her måtte hun til sidst stoppe, da hun ikke kunne huske salmerne eller korsvarene. Fingrene var holdt op med at lystre, som hun engang udtrykte det. Jeg måtte også lide den tort at fyre hende fra en forestilling, da hun ikke kunne huske, om vi skulle tre takter frem eller ti sider tilbage under prøvearbejdet. En uendelig trist og sort dag i mit liv.

Vi var igennem det hele. Har hun stress? Er hun deprimeret? Eller hvad? Det var vores ældste datter, som er psykolog, der foreslog, at vi fik en udredning for demens. Efter anden hjernescanning fik vi den grusomme sandhed, nemlig at Hanne led af Alzheimers sygdom.

At skulle ringe rundt til familien, var som at fortælle, at nogen var død. Alle drømme for fremtiden blev med et trylleslag taget fra os. Som Hanne sagde: ”Det var ikke sådan, det skulle være.” Og hun havde ret. Det var ikke sådan det skulle være, men det var sådan, det blev. Og det blev hårdt og op ad bakke med en stor kæmpemæssig sten foran os. Jeg husker, jeg sagde til pigerne: ”Mor har fået Alzheimers, nu håber jeg vi får ti år mere sammen, hvor de sidste to nok bliver vanskelige.” To år senere måtte jeg køre Hanne på Lykkevalg.

I det tidsrum så jeg min kone blive dårligere og dårligere. Hun kunne pludselig, uden en trevl på kroppen, men med en kaffekop i hånden, gå ned mod kirken. Hun skulle jo på arbejde. Så måtte man køre op på siden af hende og spørge, om hun ville med hjem. Hun var også selvmordstruet. Og når jeg kom hjem fra arbejde, vidste jeg ikke om min kone var død. Det endte med, at jeg måtte opgive mit arbejde som operachef. Jeg var blevet ligeglad med stedet og dets dårlige økonomi. Om jeg brugte en million mere end vi havde budgetteret med, var mig uendelig ligegyldigt – min kone kæmpede for livet.

At Hanne nu bor på Lykkevalg, er et lykkeligt valg. Hun er glad i sin egen verden, og kan både kende og glemme os fra minut til minut. Hun har næsten intet sprog tilbage, men hun elsker personalet, de skønneste mennesker i verden, og går nu nynnende rundt. Hun har haft en eller to kærester. Det har altid gjort mig lykkelig, at hun kunne glemme mig og få et ”andet” liv, for det har jeg. Jeg har nu en vidunderlig kæreste, Jette. Hun er mit nye livs store kærlighed, og vores sammenbragte familier har det skønt sammen.

Den store sten, vi som familie skubbede foran os, har vi nu samlet op og gemt i vores hjerter. Vi tager den med gennem bakker og over dale - ikke som en byrde men som den smukke sten man til tider finder på stranden. Og når man kigger på den, husker man dufte og blæst, lyde og kærtegn. Man husker det liv, i det øjeblik, hvor alt var stort og smukt, og bøjer sig i taknemmelighed.

Senest opdateret d. 11. december 2020
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
24. april 2025
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
Mette Raun Fjordside og Jesper Fisker er nye medlemmer af forretningsudvalget i DP
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 25. april
Kl. 10:00
Sansestund, gåture og aktivitet.
4230 Skælskør
Aktivitets medarbejder i Skælskør opretter et nyt hold for personer der vil træne hjernen. Indholdet er gåture, sanseaktiviteter, socialt samvær og musik.
Fredag d. 25. april
Kl. 12:00
Fredagsfrokost på Folkestedet
8000 Aarhus C
Vi spiser frokost sammen og hyggesnakker. Maden købes i Caféen - Café Gadeliv.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt