Af Mikkel Bækgaard
At man ikke får mindre travlt, bare fordi man er pensionist, er en gammelkendt myte. Og for 69-årige Edith Hansen er det i hvert fald en forestilling, der passer.
For selvom hun efter et langt arbejdsliv kunne sidde derhjemme, lægge fødderne op på sofaen og nyde kaffen, er der fuld fart på hende. Og det kommer mange med demens, deres pårørende og efterlevende i Hillerød til gode. Her er Edith nemlig forkvinde for den lokale afdeling af Alzheimerforeningen, hvor hun gerne bruger sin tid på at gøre en forskel og arrangere et væld af aktiviteter.
- Alzheimerforeningen i Hillerød har gang i rigtigt mange ting. Vi arrangerer blandt andet Torsdagcafé i Slotsbio en gang om måneden og søndagstræf hver fjerde søndag. Og en frivillig lærer tilbyder gymnastik en gang om ugen, særligt rettet mod de pårørende, fortæller Edith Hansen, der også tidligere har arbejdet professionelt med demens, blandt andet som demenskoordinator i Herlev Kommune.
Edith Hansen finder som frivillig stadig stor tilfredshed i at kunne bruge sin faglige viden. Det gør hun blandt andet også ved at rådgive og støtte mennesker med demens og deres pårørende. Her hjælper hun og de andre frivillige med kendskabet til den hjælp, man kan få fra det offentlige. Samtidig samarbejder hun med kommunen og andre frivillige organisationer om eksempelvis temaarrangementer og såkaldte aktivitetsvenner.
Læs også: "At jeg kan være med til at gøre tingende bedre er det, som driver mig"
Nabopris og supplement til offentlige tilbud
For nylig har Edith Hansen været med til indstifte ‘Årets nabopris’, som gives for at hædre den særlige indsats, en nabo gør for en demenssyg og dennes familie. Det betyder blandt andet, at den syge kan holde fast i sit hidtidige hverdagsliv i længere tid.
- Gode naboer er noget af det vigtigste. De kan gøre en meget stor forskel, især hvis man bor alene, forklarer Edith Hansen.
Og det er nødvendigt med gode engagerede kræfter - både i form af naboer og i form af ildsjæle. Ressourcerne er knappe i det offentlige, for flere og flere bliver diagnosticeret med demens og får brug for hjælp og støtte. Og her supplerer Edith Hansen og den lokale afdeling af Alzheimerforeningen de offentlige tilbud rigtigt fint.
- Vi gør helt klart en forskel, oplever jeg - og vi erstatter ikke de offentlige tilbud, men supplerer dem. Og det er vigtigt, at vi hjælpes ad, siger Edith Hansen, der dog gerne så, at der var flere frivillige til at løse de mangeartede opgaver.
- Det er svært at skaffe frivillige, så ofte er det Tordenskjolds soldater, som igen og igen træder til i det frivillige arbejde. Vores stadigt større synlighed giver heldigvis nye deltagere til at være med i foreningens arrangementer.
Læs også: En lille indsats med en stor forskel