Menu

Pensioneret ildsjæl med fuld fart på

Et langt arbejdsliv, blandt andet tæt på mennesker med demens, har ikke været nok for den nu pensionerede sygeplejerske og sociolog Edith Hansen. Som medstifter og forkvinde for Alzheimerforeningen i Hillerød bruger hun 15-20 timer om ugen på at hjælpe mennesker med demens og deres pårørende.

 

Af Mikkel Bækgaard

At man ikke får mindre travlt, bare fordi man er pensionist, er en gammelkendt myte. Og for 69-årige Edith Hansen er det i hvert fald en forestilling, der passer.

For selvom hun efter et langt arbejdsliv kunne sidde derhjemme, lægge fødderne op på sofaen og nyde kaffen, er der fuld fart på hende. Og det kommer mange med demens, deres pårørende og efterlevende i Hillerød til gode. Her er Edith nemlig forkvinde for den lokale afdeling af Alzheimerforeningen, hvor hun gerne bruger sin tid på at gøre en forskel og arrangere et væld af aktiviteter.

- Alzheimerforeningen i Hillerød har gang i rigtigt mange ting. Vi arrangerer blandt andet Torsdagcafé i Slotsbio en gang om måneden og søndagstræf hver fjerde søndag. Og en frivillig lærer tilbyder gymnastik en gang om ugen, særligt rettet mod de pårørende, fortæller Edith Hansen, der også tidligere har arbejdet professionelt med demens, blandt andet som demenskoordinator i Herlev Kommune.

Edith Hansen finder som frivillig stadig stor tilfredshed i at kunne bruge sin faglige viden. Det gør hun blandt andet også ved at rådgive og støtte mennesker med demens og deres pårørende. Her hjælper hun og de andre frivillige med kendskabet til den hjælp, man kan få fra det offentlige. Samtidig samarbejder hun med kommunen og andre frivillige organisationer om eksempelvis temaarrangementer og såkaldte aktivitetsvenner. 

 

Læs også: "At jeg kan være med til at gøre tingende bedre er det, som driver mig"

 

Nabopris og supplement til offentlige tilbud

For nylig har Edith Hansen været med til indstifte ‘Årets nabopris’, som gives for at hædre den særlige indsats, en nabo gør for en demenssyg og dennes familie. Det betyder blandt andet, at den syge kan holde fast i sit hidtidige hverdagsliv i længere tid. 

- Gode naboer er noget af det vigtigste. De kan gøre en meget stor forskel, især hvis man bor alene, forklarer Edith Hansen.

Og det er nødvendigt med gode engagerede kræfter - både i form af naboer og i form af ildsjæle. Ressourcerne er knappe i det offentlige, for flere og flere bliver diagnosticeret med demens og får brug for hjælp og støtte. Og her supplerer Edith Hansen og den lokale afdeling af Alzheimerforeningen de offentlige tilbud rigtigt fint.

- Vi gør helt klart en forskel, oplever jeg - og vi erstatter ikke de offentlige tilbud, men supplerer dem. Og det er vigtigt, at vi hjælpes ad, siger Edith Hansen, der dog gerne så, at der var flere frivillige til at løse de mangeartede opgaver.

- Det er svært at skaffe frivillige, så ofte er det Tordenskjolds soldater, som igen og igen træder til i det frivillige arbejde. Vores stadigt større synlighed giver heldigvis nye deltagere til at være med i foreningens arrangementer.

 

Læs også: En lille indsats med en stor forskel

Senest opdateret d. 16. oktober 2020
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Nyt partnerskab skal styrke demensindsatsen i Danmark
27. juni 2025
Nyt partnerskab skal styrke demensindsatsen i Danmark
Alzheimerforeningen er medstifter af nyt partnerskab.
Klædt på til ældreloven
25. juni 2025
Klædt på til ældreloven
Fra 1. juli 2025 træder en ny ældrelov i kraft med store ændringer for ældreplejen i Danmark.
Nye vedtægter baner vej for større indflydelse og mere fællesskab i Alzheimerforeningen
12. juni 2025
Nye vedtægter baner vej for større indflydelse og mere fællesskab i Alzheimerforeningen
Alzheimerforeningen har fået nye vedtægter.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Tirsdag d. 17. juni
Kl. 16:30
Pårørendegruppe for Mænd - Mandfolk
2450 Købehavn SV
Mandfolk Er du mand og er du tæt på én med demens? Har du lyst til at mødes i det fri i fællesskab med andre mænd – hvor der altid er højt til himlen. Et tilbud til københavnske mænd, der er pårørende og har demens tæt inde på livet. Vi tilbyder et afbræk i hverdagen. Her mødes du med andre mænd, der kender til en hverdag med demens. Vi mødes om friluftsliv, aktivitet og fællesskab.
Tirsdag d. 24. juni
Kl. 10:30
Kulturklubben for mennesker med demens
I Kulturklubben bliver du del af en gruppe, som samles til klubmøde hver tredje uge og får en fælles kulturoplevelse. I bliver modtaget i døren, og efter ca. en time med en rolig kulturoplevelse samles vi om en kop kaffe og en snak om det, vi har oplevet. Kulturklubben samarbejder med kulturinstitutioner i København, som alle har erfaringer med demensvenlige kulturoplevelser, og det er hos dem, klubmøderne finder sted. Hvem kan deltage? Du skal være bosiddende i Københavns Kommune for at deltage. Ledsagere må dog gerne komme fra andre kommuner. En demensdiagnose er ikke et krav for at deltage. Er du 65+ og oplever kognitive udfordringer, er du velkommen. Let, moderat eller svær demens? Det går vi ikke så meget op i. Det afgørende er, om du kan have glæde af at komme ud på museer og få en kulturoplevelse sammen med andre. Ledsager Alle deltagere skal have en ledsager med. Det behøver ikke at være den samme ledsager hver gang. Det kan være en ægtefælle, et voksent barn, en ven, en nabo eller en gammel kollega. Det kan også være en frivillig kulturven, som vi gerne vil hjælpe med at finde. Ledsageren skal kunne stå for jeres fælles transport til kulturinstitutionen. Vil du være frivillig kulturven? Vil du gerne påtage dig at ledsage et menneske med demens til kulturoplevelse og kaffe hver tredje uge? Vi kan hjælpe med at klæde dig på til opgaven og støtte dig undervejs, hvis noget er svært. Ring eller skriv og hør nærmere.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt