Mit liv er til for at blive delt med andre
”Jeg vil bruge og bruges, ja, jeg vil give meget mere,” sang Tøsedrengene i 1984. Og det har været Claus Christensens mantra for at få flere danskere til at synge mere og skabe livskvalitet gennem sang, musik og fællesskab.
Af Christina Nejsig
Claus Christensen er korleder i DR-serien Demenskoret, som blev sendt i efteråret. Her guidede han med kærlighed, omsorg og sjov og ballade 17 fantastiske kordeltagere, som alle har en demenssygdom, gennem den danske sangskat frem mod en stor koncert i DR Koncerthuset.
- Jeg har set, hvordan sang og musik kan være som kærlighed og terapi for mennesker. Så da chancen bød sig for at være korleder for Demenskoret, sagde jeg straks ja, fortæller Claus med glæde i stemmen.
Allerede da DR var i gang med at optage program 2 til serien, tog Claus initiativet til at fortsætte frivilligt som korleder for de 17 kordeltagere. Og det er blevet taget mere end godt imod.
- Jeg kunne se, hvilken forskel sang og vores fællesskab gjorde for dem alle. Jørgen var gladere, og Anne Grethe, som har mistet sproget, rejste sig op og dansede, hver gang vi sang hendes sang. Livsglæden strålede ud af hende og de andre. Så jeg kunne jo ikke bare sige ”Hej hej” og stoppe koret, når DR var færdige med at optage.
Derfor hjalp Alzheimerforeningens lokalforening i København Claus med at finde et lokale, hvor koret hver tirsdag kan mødes og synge sammen.
- Kordeltagerne giver alt det, de har i sig. Og det synes jeg er inspirerende. De har sagt ja til at deltage i Demenskoret med et ønske om at vise Danmark, hvad det vil sige at have en demenssygdom. Og de stiller op og giver 100 procent af sig selv i programmerne. Det er inspirerende – og det var dem, der gav mig inspirationen til at give dét, som jeg er bedst til – musikken – videre til dem, siger Claus.
Koncerter, der giver livsglæde
Claus og kordeltagerne er begyndt at give koncerter. I oktober optrådte Demenskoret til Gentofte Gospel Choir’s årlige støttekoncert på Bellevue Teatret. Støtten gik i år til Alzheimerforeningen.
-Det gik super godt. Vi var lidt nervøse for, om det ville gå lige så godt som til koncerten i DR Koncerthuset. Men der var ingen grund til bekymring, så det gør vi gerne igen, oplyser Claus.
Sårbarhed og demensvenlighed
- Med Demenskoret har jeg oplevet, hvor livsændrende det er at synge og at være i et fællesskab. Tænk, at de lægger deres tillid i mine hænder og viser den sårbarhed, som er forbundet med at have en demenssygdom. Jeg tror på, at hvis vi går frem i livet og viser sårbarhed, så vil Danmark blive mere venligt og ikke mindst mere demensvenligt, afslutter Claus og fortæller, at han fortsætter som frivillig korleder og pianist for Demenskoret i hele 2025.