Mange vælger at bruge lørdag formiddag på at sove længe, praktiske gøremål eller hygge med familien. Men det gør 36-årige Martin Emborg ikke. Han tager i stedet til Vanløse Sundhedshus, hvor han ene mand står for et hold med fysisk træning for yngre personer med demens og deres pårørende.
På holdet deltager alle på lige fod, hvor de er sammen om at få en god, aktiv oplevelse. Først træning med eksempelvis cykling og balance, herefter afslapning, kaffe og snak.
Og det har en stor effekt, vurderer Martin Emborg, som studerer til ergoterapeut, og derfra kan bruge sin viden.
- Jeg oplever, at det gør en stor forskel. De pårørende får her en mulighed for at møde andre i samme situation. Og dem med diagnosen oplever, at der er andre som dem. For dem betyder det alt at opleve, at det er andre, som har de samme udfordringer. De er ikke alene om det, siger han.
Kommer gladere hjem
Martin Emborg startede som træner, da han så et opslag på skolen om, at man søgte frivillige. Her blev han aktiv sammen med flere studiekammerater. Men selvom han nu er den eneste frivillige tilbage, afholder det ham ikke fra at fortsætte.
- Der er ikke så mange andre tilbud til den her gruppe af yngre mennesker med demens. Ofte er det på plejehjemmene, man har lignende tilbud. Men hvis man selv kun er i 50’erne, giver det altså ikke meget mening, siger Martin Emborg.
Og han selv får han også meget ud af det.
- Jeg har lært meget. Også rent personligt. Min kone siger altid, at jeg kommer gladere hjem, end jeg tog afsted.
Og det har også givet Martin Emborg blod på tanden til fortsat at arbejde denne gruppe. Han er netop startet i et seks ugers praktikforløb i Huset i De Gamles By på Nørrebro, hvor han også skal arbejde med mennesker med demens.