Fra matchleder til næstformand i ny lokalforening
For Bente Lambertsen står livet ikke stille. Siden hun startede som frivillig matchleder i Alzheimerforeningen har der været fart på. Nu står hun som medstifter bag ny lokalforening i Sønderjylland, og drivkraften er noget helt specielt for hende.
Af Karoline Fodgaard
Opskriften lyder på et kuld af herlige børnebørn, rollen som pårørende til en mor med demens og et engagement for at vil gøre en forskel. Det er 66-årige Bente Lambertsens drivkraft bag hendes frivillige engagement i Alzheimerforeningen. En annonce om at blive frivillig matchleder, var det, der fik hendes opmærksomhed.
- Jeg har i forvejen kendskab til demens, fordi min mor og morfar begge havde en demenssygdom. Jeg ved, hvor svært det er at være pårørende.
Bente brænder for at gøre noget godt for andre, som står i den situation, som hun en gang stod i. Derfor holdt hun sig ikke tilbage med at blive matchleder.
En førtidspensioneret sygeplejerske
Som matchleder er man med til at matche aktivitetsvenner og mennesker med demens sammen. Et frivilligt job, som man bl.a. kan arbejde med hjemmefra. Det var lige noget for Bente.
Bente har været sygeplejerske, men grundet en arbejdsulykke er hun i dag førtidspensionist. En travl førtidspensionist, som arbejder 37 timer om ugen som frivillig. Ved siden af matchlederrollen er hun også blevet demensveninstruktør.
- Der er ingen, som forventer, at jeg lægger så mange timer i det. Det er mit eget nørderi og enormt givende at kunne gøre en forskel. Drivkraften er jo, at jeg selv har stået i den situation som pårørende, og været helt alene med det, hvilket er uværdigt.
Men Bente gør det, og hun gør det med glæde. For som hun selv siger, så vil hun være på forkant med tingene, for så er der ikke nogen, der skal komme og rydde op efter hende, hvis hun nu ryger på sygehuset.
Der skete for lidt for pårørende
Bente brugte mange timer som matchleder, og hun talte med flere og flere pårørende. De sagde alle det samme:
- Der skete for lidt her nede i det sønderjyske. Der var for lidt opbakning, der var for lidt netværk. Der var ikke noget for de pårørende, og det var de meget fortvivlet over.
Med det samme tænkte hun, at der måtte gøres noget. Hun blev sat sammen med Per Lønborg via Alzheimerforeningen. En lige så aktiv ildsjæl, som brænder for at gøre en forskel for mennesker med demens og deres pårørende. Deres fælles engagement for en vigtig sag satte hurtigt gang i tingene, og den 14. november i 2023 landede der en bestyrelse i Sønderjyllands nye lokalforening.
- Per blev formand og jeg blev næstformand. Jeg skulle ikke være formand, for jeg skal også have tid til at tage ordentligt vare på mig selv.
Spørger man Bente, hvad hun håber, at lokalforeningen kan bidrage til, svarer hun:
- Demens er de pårørendes sygdom. De står helt alene, for der er ingen steder at få noget hjælp. Jeg håber, at lokalforeningen kan bidrage til, at de ikke står alene. Jeg håber også, vi kan blive så stærke, at vi kan få demens til at blive en del af Folketingets dagsorden.
Per Lønborg og Bente som i skrivende stund er for- og næstformand i den sønderjyske lokalforening.