Af Louise Bangslund
Det var under en samtale med en ven, hvis far havde demens, at Bettina Palle første gang tænkte, det var dét, hendes mor havde.
- Hun gjorde nogle små, besynderlige ting, og da jeg stod og talte med ham og hørte det, han fortalte, tænkte jeg ’Shit. Det er det, mor også har,’ fortæller hun.
Det var tilbage i december 2008.
I dag er Bettina Palles mor på plejehjem. Og det har været 11 hårde år for familien Palle, som i deres professionelle virke har skabt nogle af de største danske boksenavne og arrangeret et utal af boksekampe.
Men den hidtil sværeste kamp har været uden for bokseringen – mod en sygdom, der ikke kan knockoutes.
- Man føler, at man er havnet i… ja, det har faktisk været ret meget et helvede, synes jeg. Og det er svært at håndtere, fordi hun ikke selv er klar over sin sygdom og bliver aggressiv, fortæller Bettina Palle.
Det kom som lidt af et chok, da hendes mor fik Alzheimers sygdom.
- Min mor har altid været den sunde. Det var hende, der spiste flest grøntsager, og hun gik ture hver dag for at holde sig frisk. Det har også altid været min mor, der har kunnet huske og finde ting. Så det kom bag på mig, at det var hende, der blev ramt.
Meget mere end hukommelsestab
Fordi familien Palle har levet et offentligt liv i sportens verden, og moren ikke selv har vidst, at hun var syg, har de i mange år tøvet med at stå frem med deres historie.
- Min far var bange for, at hun skulle læse det i avisen. Men til sidst var han godt klar over, at hun ikke kunne læse en avis. Så vi fortæller vores historie for at få udbredt kendskabet til sygdommen, siger Bettina Palle.
- Der er ikke nogen, der ikke har hørt om brystkræft, men der er mange, der ikke kender til demens, andet end at man ikke kan huske. Men det er næsten det mindste af det – i hvert fald i vores tilfælde.
For Bettina Palle har det sværeste ved morens sygdom nemlig ikke været hukommelsestabet.
Det har været ændringen i morens personlighed og de mange hallucinationer.
- Det har været meget ubehageligt. Hun kunne ringe på alle mulige tidspunkter, både til mig og min søn, og fortælle mærkelige ting, som: ’Der står fire mænd inde på morfars kontor. Hvad skal jeg gøre ved dem?’ Eller ringe og spørge, hvorfor jeg var kørt uden børnene, selvom jeg ikke havde været der, fortæller Bettina Palle.
- Hallucinationerne er næsten det værste. For tænk nu, hvis der var noget, der var rigtigt på et tidspunkt.
Indsamling for mere oplysning og forskning
Bettina Palle ville selv ønske, hun havde vidst mere om demens.
Derfor valgte hun at oprette en indsamling til fordel for Alzheimerforeningen i forbindelse med sin fars 84-års fødselsdag.
- Jeg synes, der skal være mere oplysning om demens, så man ved, hvordan man kan få hjælp, og hvad man skal gøre. Og hvis man kan forske sig frem til noget, der kan hjælpe, vil det være fantastisk, siger Bettina Palle.
- For mig er det en måde at prøve at gøre en forskel. Det kommer ikke til at hjælpe min mor nu, men det kan måske hjælpe nogle andre.
Og for Bettina Palle handler det om mange bække små:
- Jeg ved jo godt, at min lille indsamling ikke hjælper det store, men hvis der er flere, der samler ind, kan alt hjælpe, siger hun og tilføjer, at hun godt kunne forestille sig at lave en indsamling igen.
- Jeg håber, folk får øjnene op for denne her sygdom. At der bliver brugt nogle flere penge på området, så man kan opspore det noget før og få hjælp tidligere.