Menu

Demensgruppen i Randers er et fristed for pårørende

I demensgruppen i Randers kan pårørende til personer med demenssygdomme samle sig om fiskestænger, urter og gåture. Fra maj kan pårørende deltage i arrangementer og opleve det fællesskab, som Erla Buhl sammen med Helle Marie Taastrøm har stablet på benene ved Randers Naturcenter.

Af Joachim Werner

Randers Naturcenter har en demensgruppe tilknyttet, som er et tilbud for pårørende til personer med demenssygdomme. Det fungerer som et fristed for mange af deltagerne, der har manglet et socialt udgangspunkt, som ikke er sygdommen.

- Flere af deltagerne mangler noget socialt samvær. Venner og familie har måske trukket sig lidt, fordi de ikke forstår den situation, man står i, når man er pårørende til en person med demens. Men her forstår de hinanden. De får nye relationer og kommer hjem med fornyet energi efter at have gået en tur sammen og grint lidt, fortæller Erla Buhl.

Erla Buhl er med i bestyrelsen i Alzheimerforeningens lokalforening Østjylland og har arbejdet sammen med naturcenterleder Helle Marie Taastrøm om at drive demensgruppen i Randers.

 

FÆLLESSKAB, RUMMELIGHED OG FORSTÅELSE

Det vigtigste for de pårørende, der møder op til aktiviteterne, er at være sammen om noget andet end sygdommen. Om det så er en gåtur, en fisketur eller bare en kop kaffe.

- Vi kan rumme hinanden, fordi vi har sygdommen til fælles. Men det betyder ikke, at alt går op i sygdom. Rummeligheden og forståelsen kommer meget hurtigt, når vi er sammen om de her forskellige aktiviteter, siger Erla.

Inden Erla blev pensioneret, arbejdede hun indenfor ældreområdet i Randers. Det har altid ligget hende nært at skabe grobund for gode fællesskaber for pårørende. Så der gik ikke længe efter en samtale med naturcenterlederen, Helle Marie, før at demensgruppen i Randers blev etableret.

- Det kræver ikke meget af mig at lede en demensgruppe, og jeg ved, at der er mange kommuner med naturcentre, som ville blive glade for sådan et samarbejde. Vi er i hvert fald meget glade for det her i Randers, fortæller Erla.

Inde på Randers Naturcenters hjemmeside kan man se programmet og tilmelde sig.

Senest opdateret d. 22. februar 2023
Fakta
  • En demensgruppe er et fællesskab af personer, der vil gøre en aktiv forskel i hverdagen for mennesker med en demenssygdom.
  • I en demensgruppe kan I
    samles om lige præcis det, I gerne vil samles om. Fx. gåture, dans, socialt samvær i
    form af en demens-café eller
    en netværksgruppe.
  • Enhver der er medlem af Alzheimerforeningen kan starte
    en demensgruppe. Deltagerne
    i demensgruppen behøver dog ikke være medlemmer af foreningen.
  • I bestemmer selv hvordan, hvor og hvor ofte I mødes, og I kan få økonomisk tilskud fra Alzheimerforeningen til opstart og drift af gruppen.
  • Læs mere på alzheimer.dk/
    alle-demensgrupper
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Ny sundhedsreform er en sejr for mennesker med demens
15. november 2024
Ny sundhedsreform er en sejr for mennesker med demens
Den nye sundhedsreform prioriterer demens med både indsatser og øremærkede penge.
Godkendelse af Lecanemab er et gennembrud
14. november 2024
Godkendelse af Lecanemab er et gennembrud
Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) godkender banebrydende lægemiddel.
”Man kan mødes og tale om, hvad man oplever”
12. november 2024
”Man kan mødes og tale om, hvad man oplever”
I sidste uge startede Alzheimerforeningen 13 nye pårørendegrupper op, både fysisk og online. Initiativet er en del af en flerårig indsats, der skal være med til at styrke pårørendes trivsel i hverdagen.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Tirsdag d. 22. oktober
Kl. 08:30
"Få overskud i hverdagen med demens" 5 - dages kursus for pårørende og omsorgspersoner
4300 Holbæk
Du inviteres til et unikt 5-dages kursus, designet specielt til dig som er pårørende eller omsorgsperson. Du som ønsker at skabe en tryg og støttende hverdag for dig selv og din nære med demens. Hvad vil du få med dig hjem? En dybere forståelse af sygdommen demens og hvordan demensen påvirker både den demensramte og dig. Praktiske værktøjer til at håndtere dit hverdagsliv med demens. Evnen til at anvende O sense® metoden for at forbedre din og din næres overskud og livskvalitet. Øget emotionel støtte og overskud gennem O Sense® og hverdagsfaglig viden om demens. En personlig udviklingsplan som du kan bruge med det samme i dit liv med demensen. Kurset strækker sig over 6 uger på følgende datoer. tirsdag 22 oktober 2024 torsdag 31. oktober 2024 tirsdag 12. november 2024 mandag 18. november 2024 torsdag 28. november 2024
Mandag d. 18. november
Kl. 12:00
Ferieophold med indhold
6950 Ringkøbing
Ferieophold med indhold Fælles oplevelser med ligesindede kan give fornyet energi og inspiration. På ferieopholdet får I viden om at håndtere udfordringer i hverdagen gennem faglige input, aktiviteter, udflugter, samvær og fællesskab med andre i samme situation. Nærmere program eftersendes. Tid til forkælelse Opholdet afholdes på et hotel med fuld forplejning. Det er dermed en enestående mulighed for at koble af fra hverdagen og nyde service og god mad i hyggelige rammer. Trygge rammer Under opholdet vil der være fagpersoner med specialviden om demens til at hjælpe og støtte. Desuden vil rammerne og programmet være tilpasset til jer, så I får det bedste ud af opholdet. Det betyder, at programmets indhold er nøje tilrettelagt, ligesom der er indlagt pauser - og det er altid muligt at tage en pause, hvis man har brug for det. Hvem kan deltage? Der er plads til 14 par, hvoraf den ene har en demenssygdom og bor hjemme. Det er 'først til mølle' ift. besætning af pladserne. Ferieopholdene er målrettet jer, der har lyst til at deltage i aktiviteter sammen med andre. I skal sammen være selvhjulpne og kunne trives i nye omgivelser. Derudover skal I kunne færdes på trapper, da der er trapper på hotellet.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt