Af Joachim Werner
Randers Naturcenter har en demensgruppe tilknyttet, som er et tilbud for pårørende til personer med demenssygdomme. Det fungerer som et fristed for mange af deltagerne, der har manglet et socialt udgangspunkt, som ikke er sygdommen.
- Flere af deltagerne mangler noget socialt samvær. Venner og familie har måske trukket sig lidt, fordi de ikke forstår den situation, man står i, når man er pårørende til en person med demens. Men her forstår de hinanden. De får nye relationer og kommer hjem med fornyet energi efter at have gået en tur sammen og grint lidt, fortæller Erla Buhl.
Erla Buhl er med i bestyrelsen i Alzheimerforeningens lokalforening Østjylland og har arbejdet sammen med naturcenterleder Helle Marie Taastrøm om at drive demensgruppen i Randers.
FÆLLESSKAB, RUMMELIGHED OG FORSTÅELSE
Det vigtigste for de pårørende, der møder op til aktiviteterne, er at være sammen om noget andet end sygdommen. Om det så er en gåtur, en fisketur eller bare en kop kaffe.
- Vi kan rumme hinanden, fordi vi har sygdommen til fælles. Men det betyder ikke, at alt går op i sygdom. Rummeligheden og forståelsen kommer meget hurtigt, når vi er sammen om de her forskellige aktiviteter, siger Erla.
Inden Erla blev pensioneret, arbejdede hun indenfor ældreområdet i Randers. Det har altid ligget hende nært at skabe grobund for gode fællesskaber for pårørende. Så der gik ikke længe efter en samtale med naturcenterlederen, Helle Marie, før at demensgruppen i Randers blev etableret.
- Det kræver ikke meget af mig at lede en demensgruppe, og jeg ved, at der er mange kommuner med naturcentre, som ville blive glade for sådan et samarbejde. Vi er i hvert fald meget glade for det her i Randers, fortæller Erla.
Inde på Randers Naturcenters hjemmeside kan man se programmet og tilmelde sig.