Menu

Frivilligportrætter

Hvorfor være frivillig for Alzheimerforeningen? En række frivillige giver her deres begrundelse.

Mit liv er til for at blive delt med andre
Mit liv er til for at blive delt med andre
”Jeg vil bruge og bruges, ja, jeg vil give meget mere,” sang Tøsedrengene i 1984. Og det har været Claus Christensens mantra for at få flere danskere til at synge mere og skabe livskvalitet gennem sang, musik og fællesskab.
Lotte samler ind til landsindsamlingen:   “Jeg er jo nødt til at udbrede viden til alle, der spørger”
Lotte samler ind til landsindsamlingen: “Jeg er jo nødt til at udbrede viden til alle, der spørger”
Lotte Dalholm Sørensen er ramt af Alzheimer. Det holder hende dog ikke tilbage fra at leve et aktivt liv og hjælpe andre. Derfor har hun for tredje år i træk meldt sig som indsamler til årets landsindsamling – blandt andet for at udbrede kendskabet til demens, så folk opdager det tidligt, hvis de selv er ramt.
Pia Johnsen Nielsen er frivillig: ”Vi kan altid gøre mere”
Pia Johnsen Nielsen er frivillig: ”Vi kan altid gøre mere”
Igennem 33 år har Pia dedikeret sit liv til mennesker med demens. I dag er hun frivillig i Alzheimerforeningen og nyvalgt næstformand i Københavns lokalafdeling. Ifølge hende selv har det altid handlet om at skabe glæde for mennesker med demens og deres pårørende.
Fra matchleder til næstformand i ny lokalforening
Fra matchleder til stifter af ny lokalforening
For Bente Lambertsen står livet ikke stille. Siden hun startede som frivillig matchleder i Alzheimerforeningen har der været fart på. Nu står hun som medstifter bag ny lokalforening i Sønderjylland. Og for hende er drivkraften noget helt specielt.
”Jeg gør det her, fordi det  også er mit frirum”
”Jeg gør det her, fordi det også er mit frirum”
Jona Ingolfsdottir er aktivitetsven for Ole, som har en demenssygdom. Det har hun været i halvandet år en time om ugen. En time, som er blevet hendes frirum, lige så meget som det er Oles.
Demensramte John samler ind til  landsindsamlingen: “Jeg kan godt  love, at jeg går området tyndt”
Demensramte John samler ind til landsindsamlingen: “Jeg kan godt love, at jeg går området tyndt”
Selvom 69-årige John Larsen har haft en demensdiagnose i mere end ti år, holder det ham ikke tilbage fra at være indsamler til Landsindsamlingen d. 24. september.
Frivilligt arbejde som hjertesag:  ”Jeg drømmer om at skabe en  kunstudstilling for mennesker  med demens”
Frivilligt arbejde som hjertesag: ”Jeg drømmer om at skabe en kunstudstilling for mennesker med demens”
For Frederikke Lind Bjørn giver det mening midt i en meningsløs sygdom at skabe oplevelser, der giver glæde og en følelse af fællesskab.
Lokalforening Østsjælland
"Vi skal gentænke lokalforeningerne"
Efter 30 år som aktiv i Lokalforening Østsjælland – blandt andet som formand og næstformand – takker Birthe Rasmussen af. I løbet af årene har lokalforeningens funktion ændret sig markant, og man er derfor nødt til at se på det lokale arbejde med nye øjne, hvis foreningerne skal blive ved med at være relevante, mener hun.
Lokale ildsjæle
Lokale ildsjæle efter 25 år: "Vi kan mærke, vi gør en forskel"
Den snarrådige Hanne Christensen slog til og fik Hanne Knudsen og Åse Christensen med i den lokale bestyrelse i Alzheimerforeningen Sydvest. I dag er de tre stadig med i spidsen for lokalforeningen og kan fejre 25-års jubilæum.
Clara er aktivitetsven: Det er en afkobling fra min hverdag"
Clara er aktivitetsven: "Det er en afkobling fra min hverdag"
Når Clara Siesbye er sammen med Hanne, som har en demenssygdom, kobler hun af og hygger sig – og begge er enige om, at de har fundet en ven for livet i hinanden.
"Jeg er med til, at min ven stadig kan komme ud i naturen og være aktiv"
"Jeg er med til, at min ven stadig kan komme ud i naturen og være aktiv"
Birgitte Jensen på 65 år er aktivitetsven gennem Alzheimerforeningen. Det betyder, at hun en gang om ugen besøger en mand med demens i Odense og er med til at sikre, at han stadig kan lave nogle af de ting, han godt kan lide, selvom han er blevet syg.
Mikkel Iversholt - indsamler
”DER SKAL MERE FOKUS PÅ DEMENS I SAMFUNDET, DERFOR ER JEG MED TIL ALZHEIMERFORENINGENS LANDSINDSAMLING"
Demensområdet trænger til større opmærksomhed, derfor går Mikkel ud og samler ind.
LOKALFORMAND: ”NYE KRÆFTER ER MEGET VELKOMNE!”
LOKALFORMAND: ”NYE KRÆFTER ER MEGET VELKOMNE!”
Konstateringen af mandens demenssygdom satte gang i Birgit Parkdals mangeårige engagement som formand for lokalforeningen Storstrøm. Hun håber, at flere vil være med i det værdifulde arbejde for en bedre hverdag for mennesker med demens og deres pårørende.
Julie er frivillig aktivitetsven: "Man gør en forskel"
Julie er frivillig aktivitetsven: "Man gør en forskel"
25-årige Julie Herrgurh Sørensen mødes hver 14. dag med sin aktivitetsven. Sammen laver de alt fra at bage til at gå ture. Aktiviteter, som kan virke små, men som gør en stor forskel i dagligdagen for mennesker med demens og deres pårørende.
Aase har gjort 27 butikker i Løgstør Demensvenlige
Aase har gjort 27 butikker i Løgstør Demensvenlige
Aase Lund er en ildsjæl uden lige. Den tidligere folkeskolelærer har på ganske kort tid gjort hele 27 butikker i Løgstør demensvenlige. Men hun stopper ikke der. Hun vil blive ved, fordi hun synes, det er vigtigt, at folk får mere viden om demens.
Jessie vil udbrede viden om demens
JESSIE VIL UDBREDE VIDEN OM DEMENS
Jessie er Demensven og har demens tæt inde på livet. De redskaber, som Jessie har fået igennem Demensven, bruger hun i sit arbejde i REMA 1000, hvor hun sørger for at klæde sine kollegaer på til at møde mennesker med demens. Det er meget lidt der skal til, og det er guld værd, når man hjælper andre mennesker, siger Jessie.
24-årige Malik: “Demens er min dedikation”
24-årige Malik: “Demens er min dedikation”
Allerede som 24-årig har Malik Ahlqvist Kallio fundet sit faglige kald: Han vil arbejde med og hjælpe mennesker med demens. Og selv som helt nyuddannet social– og sundhedshjælper har han allerede erfaring med mennesker med demens, som han elsker at skabe trygge rammer for.
Demensgruppen i Randers er et fristed for pårørende
Demensgruppen i Randers er et fristed for pårørende
I demensgruppen i Randers kan pårørende til personer med demenssygdomme samle sig om fiskestænger, urter og gåture. Fra maj kan pårørende deltage i arrangementer og opleve det fællesskab, som Erla Buhl sammen med Helle Marie Taastrøm har stablet på benene ved Randers Naturcenter.
Lene hjalp ældre kvinde hjem: "Jeg kan slet ikke forestille mig, hvordan det ellers var gået"
Lene hjalp ældre kvinde hjem: "Jeg kan slet ikke forestille mig, hvordan det ellers var gået"
Januar 2021 var kold, mørk, og i det hele taget meget lukket. Men en søndag eftermiddag trængte 30-årige Lene Svinth fra Aarhus til luft, og hendes korte ærinde blev til et nyt bekendtskab og 45 minutters gåtur.
Lokalformand: Det er stort at give andre glæde
Lokalformand: Det er stort at give andre glæde
Et tilfældigt møde i en toiletkø førte for Kirsten Brøchner til et dybfølt engagement i demenssagen. Siden har hun brugt mange hundrede timer på at lave arrangementer for mennesker med demens og deres pårørende.
25-årig stifter velgørenhedsgalla
25-årig stifter velgørenhedsgalla
Da Frederikke var 20 år, fik hun beskeden om, at hendes mor havde fået Alzheimers sygdom. Efter at have undersøgt hvad Alzheimers var for noget, og hvad det betød for hendes mor, besluttede hun sig for at lave et velgørenhedsarrangement, Alzheimer Galla, hvor alt overskuddet går til Alzheimerforeningens arbejde.
Jens Peters historier bringer minderne frem
Jens Peters historier bringer minderne frem
En af de bedste gaver, du kan give Jens Peter Madsen, er en god historie. Selv giver han dem til ældre med demens, når han besøger plejehjem i sit lokalområde, for at fortælle om dengang …
“Jeg ser ikke mig selv som frivillig - jeg samler jo bare ind én gang om året”
“Jeg ser ikke mig selv som frivillig - jeg samler jo bare ind én gang om året”
Hvis der er kommet en eneste god ting ud af Louise Haslund-Christensens fars alzheimersygdom, så er det, at det har samlet familien, og at de sammen samler ind for at gøre en forskel.
Sammen om minderne
Sammen om minderne
I et lokalcenter i Aarhus Kommune er en stue og et køkken blevet tryllet om til en lille reminiscenslejlighed. Der er indrettet med gamle møbler og antikt stel, og når beboere fra plejehjem i kommunen kommer på besøg, er glæden stor.
20 maratonløb for far
20 maratonløb for far
Kim Gjetting brugte mange Eremitageløb på at tabe til sin far i deres egen, interne konkurrence. Nu løber Kim ikke længere mod sin far, men for ham.
Pensioneret ildsjæl med fuld fart på
Pensioneret ildsjæl med fuld fart på
Et langt arbejdsliv, blandt andet tæt på mennesker med demens, har ikke været nok for den nu pensionerede sygeplejerske og sociolog Edith Hansen. Som medstifter og forkvinde for Alzheimerforeningen i Hillerød bruger hun 15-20 timer om ugen på at hjælpe mennesker med demens og deres pårørende.
En lille indsats med en stor forskel
En lille indsats med en stor forskel
Siden Anna Nielsens far døde af demens for fem år siden, har hun været aktiv ved Alzheimerforeningens landsindsamling - både som indsamler og koordinator. Ved at lægge få timers arbejde i opgaverne er hun nemlig med til at gøre en stor forskel og møder tilmed mange med samme oplevelser, som hun selv har haft.
”For mig er det en måde at prøve at gøre en forskel”
”For mig er det en måde at prøve at gøre en forskel”
Bettina Palle ville gerne selv have vidst mere om demens, da hendes mor fik sygdommen. I forbindelse med, at hendes far, boksepromotoren Mogens Palle, fyldte 84 år, lavede hun derfor en indsamling til fordel for Alzheimerforeningen i håb om at der kan komme mere information og oplysning.
”Jeg synes bare, at man skal springe ud i det”
”Jeg synes bare, at man skal springe ud i det”
Ved Alzheimerforeningens landsindsamling sidste år formåede Annette Kjerside selv at etablere en succesfuld indsamling på Orø. Som indsamler var hendes håb, at hun kunne bidrage til, at der en dag kommer en kur mod demens.
Lars løber for hukommelsen - og for sin farmor
Lars løber for hukommelsen - og for sin farmor
Lars Bager er med i årets YOU RUN og løber for sin farmor og alle andre, der har demens.
Portræt af en frivillig: Charlotte hækler sprutter til demenspatienter
Charlotte hækler sprutter til demenspatienter
Sprutterne giver ro hos patienterne – og som Demensven giver det Charlotte en glæde at hjælpe.
"Det er fællesskabet, der motiverer mig"
"Det er fællesskabet, der motiverer mig"
Siden Grethe Skovlund blev engageret i Alzheimerforeningen for mere end 14 år siden, har det været fællesskabet omkring det at skabe et frirum for mennesker med demens og deres pårørende, der har drevet hende.
Lørdag formiddag er lig med træning
Lørdag formmiddag er lig med træning
Ergoterapeut-studerende Martin Emborg bruger hver lørdag formiddag på at arrangere træning for yngre demente og deres pårørende. Det gør en stor forskel, og Martin selv kommer gladere hjem, end da han tog afsted.
Portræt af en frivillig - Jonna Bøttern
"En nem måde at gøre en forskel på"
Da Jonna Bøttern meldte sig som koordinator for Alzheimerforeningens landsindsamling i Fredericia sidste år, var det først og fremmest med ønsket om at gøre en forskel. For som hun siger: ”Jeg ved ikke, om jeg bliver den næste, der bliver ramt”.
"At jeg kan være med til at gøre tingene bedre er det, som driver mig"
"At jeg kan være med til at gøre tingene bedre er det, som driver mig"
Selvom det er 17 år siden, Gunver Folmands mor døde af en demenssygdom, er den 72-årige nordjyde stadig aktiv frivillig.
Sammen mod demens - auktionsgruppe
Sammen mod demens - auktionsgruppe
Signerede bøger, malerier og cd’er med hilsner fra kunstnerne er under hammeren, når Thomas Dyrebjerg fra Fyn laver onlineauktion til støtte for mennesker med demens.
Gitte Klit
Gitte har gjort arbejdsdagen sjovere under indsamling
For Gitte var det at deltage som frivillig i Alzheimerforeningens landsindsamling en anledning til at skabe opmærksomhed om en sygdom, som hun selv har haft tæt inde på livet. Samtidig betød de initiativer hun fik sat i gang på sin arbejdsplads, Jensens Bøfhus HerningCentret, at det blev sjovere at gå på arbejde i den uge indsamlingen varede.
Trine Askløf
Trine Askløf finder venskaber og faglighed som frivillig
Det var ønsket om mere faglig viden, der fik Trine Askløf til at begynde som frivillig instruktør på et motionshold for demente. Men i dag er det også venskaber og den gode stemning, som driver hende.
Helle løber for Alzheimerforeningen
Helle løber for Alzheimerforeningen
For Helle er det en trøst at gøre en forskel for andre
Portræt af en frivillig - Kaj Nielsen
Kaj Nielsen finder frirum som frivillig
Jeg begyndte som frivillig i lokalforening Østsjælland fra det øjeblik, hvor min kone, Ulla, begyndte i Netværkscaféen. Så var vi sammen der. Vi hjalp med at brygge kaffe og var med til at finde ud af, hvor vi skulle tage hen på ture. Hvis vi var for mange deltagere til at kunne være i minibussen, supplerede jeg med min bil.
Portræt af en frivillig - Lena Baungård
Lena Baungård vil gøre en forskel
Lena Baungård begyndte sit frivillige engagement i Alzheimerforeningen i 2002 i en netværksgruppe, som kalder sig ”Tænketank for yngre med demens”. Gruppen startede på Kallerupvej i Odense og har blandt meget andet har lavet Seminar for yngre med demens i 11 år.
“Jeg vil gerne gøre noget”
Anders Skov: “Jeg vil gerne gøre noget”
Anders Skov har sammen med sine to søstre meldt sig som indsamler ved Alzheimer-foreningens landsindsamling. Som indsamler føler Anders Skov, at han kan gøre noget konkret for at hjælpe, efter at hans far sidste år blev diagnosticeret med Alzheimer som kun 54-årig.
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Nytårshilsen
1. januar 2025
Nytårshilsen fra Alzheimerforeningens direktør
Alzheimerforeningens direktør ser tilbage på et godt 2024 og takker for den store støtte.
Fællesskaber og træning skal styrke hjernen
19. december 2024
Fællesskaber og træning skal styrke hjernen
Nyt initiativ skal styrke hjernesundheden hos mennesker med demens igennem fælleskaber
Børnedemens – indslag i 21 Søndag på DR
15. december 2024
Børnedemens – indslag i 21 Søndag på DR
21-Søndag har netop bragt et indslag om børnedemens
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Mandag d. 06. januar
Kl. 15:30
Demenskor i Svendborg
5700 Svendborg
Fællessang/kor for mennesker ramt af demens og pårørende. Vi synger en god time, og får derefter kaffe/te og kage. Vi har korleder v. klaveret og frivillige, der sørger for kaffen og fine kager hver gang.
Onsdag d. 15. januar
Kl. 12:00
Motion for personer med demens
3600 Frederikssund
Træningen har til hensigt at vedligeholde funktionsniveauet og at bidrage til at fastholde kognitionsniveauet. Du er også i socialt fællesskab, og understøtter din trivsel.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt