Tænketank: Stop besparelserne på demensområdet
Den 6. og 7. oktober 2023 blev den 17. landsdækkende Tænketank for mennesker med tidlig demens og deres pårørende afholdt på Brogården ved Middelfart. I den forbindelse kom deltagerne med et klart budskab til politikerne om at sætte fokus på kommunale besparelser på demensområdet. Udtalelsen kom i kølvandet på, at Alzheimerforeningen tidligere på efteråret offentliggjorde en rundspørge, hvor ni ud af tretten af foreningens lokalforeninger kunne berette om nedskæringer i deres lokalområder fordelt ud over kommuner i hele landet. Rundringningen bakkes op af en analyse fra Ældre Sagen baseret på tal fra Danmarks Statistik der viser, at otte ud af ti kommuner i 2023 har budgetteret med lavere ældreudgifter pr. 80+-årig end i 2022, hvilket går stik imod den nationale målsætning om 98 demensvenlige kommuner.
Det er især fællesskaber og aktivitetstilbud, der står for skud for nedskæringerne, og det vækker bekymring blandt deltagerne på Alzheimerforeningens årlige Tænketank:
”Det er vigtigt for os at få politikerne til at forstå, hvor betydningsfuldt det er for os at have et sted, hvor vi føler os trygge, anerkendte og en del af et livgivende fællesskab. Derfor er det også helt afgørende for os, at vi bliver inddraget. At politikerne spørger os, hvad vi har brug for. At de lytter til os – for det er os, der er eksperterne på, hvordan man kan skabe et godt liv med demens.” skriver de blandt andet i en fælles udtalelse, som er sendt til relevante politikere.
Møder med politikere
Forskningsmæssigt er der dokumentation for, at fysiske aktiviteter, træning af hjernen og deltagelse i sociale fællesskaber har en positiv effekt på udviklingen af demenssygdommen og på forebyggelse af social isolation og ensomhed. Derfor giver nedskæringerne anledning til stor frustration.
- Vi får løbende henvendelser fra vores lokalforeninger, som kæmper for at imødekomme det store behov for hjælp og støtte, som vi oplever fra mennesker med demens og deres pårørende i de nedskæringsramte kommuner. Samtidig ringer telefonerne uafbrudt på vores Demenslinie med henvendelser fra frustrerede pårørende, der pludselig står alene med et urimeligt stort ansvar, fortæller direktør i Alzheimerforeningen, Mette Raun Fjordside.
Siden sommer har hun turneret rundt til sundheds- og ældreordførerne for at gøre opmærksom på de akutte udfordringer og det store behov for at opprioritere demensområdet på en række områder. Det arbejde fortsætter i den nærmeste fremtid, hvor der også er planlagt et møde med Ældreminister, Mette Kierkgaard.