Af Christina Nejsig
Siden 1990’erne har man brugt milliarder af kroner på at finde et middel mod demens. Indtil videre uden succes. Men nu ser det ud til, at det danske medicinalselskab, Novo Nordisk, er kommet på sporet af en effektiv måde at modvirke Alzheimers sygdom med deres lægemiddel semaglutid.
Semaglutid efterligner det menneskelige hormon GLP-1, som bruges mod type 2-diabetes. På baggrund af tidligere forsøg, som har vist, at GLP-1lignende stoffer kan have en forebyggende virkning på Alzheimers sygdom hos diabetespatienter, har Novo Nordisk nu vurderet, at dokumentationen er tilstrækkelig til at investere i to omkostningstunge fase 3-forsøg med 3.700 personer med begyndende Alzheimers sygdom.
Det er meget positivt, at man nu afprøver denne behandlingsform mod Alzheimers sygdom, fortæller Jørgen Rungby, overlæge og professor i endokrinologi ved Bispebjerg Hospital. Han har større tiltro til denne undersøgelse end tidligere forsøg:
- Det har været svært at opnå gode resultater, når man forsker i præparater, der skal forebygge Alzheimers sygdom. Men dette er en ny måde at tænke det på. Har man Alzheimers sygdom, har man en betændelsestilstand i hjernen, og man kan ikke omsætte sukkeret i hjernen. Og det har vist sig, at hormonet GLP-1, som er i semaglutid, kan modvirke dette, siger Jørgen Rungby.
GRUND TIL AT VÆRE POSITIV
Præparatet har været testet på dyr og mennesker i andre sammenhænge, og stoffet har kun små bivirkninger. I fase 3-forsøget får halvdelen af deltagerne præparatet semaglutid og den anden halvdel får et snydepræparat, også kaldet placebo, i en periode på tre år. Vurderer man herefter, at semaglutid har en positiv effekt på Alzheimers sygdom, vil man gå efter at markedsføre det, men også udbygge viden om effekten af medicinen med flere studier.
- Hvis det viser sig, at det har en forebyggende eller behandlende effekt på Alzheimers sygdom og andre demenssygdomme, så går der et opklaringsarbejde i gang med nye forsøg for at lave et produkt, som er endnu bedre. Så jeg er meget positiv over, at man er i gang med denne spændende forskning, siger Jørgen Rungby.
Selvom Jørgen Rungby er lidt reserveret med optimismen, før fase 3-forsøget er slut, ser han dog alligevel en grund til at være positiv.
- Alle nye mulige behandlinger mod demens skal man hilse velkomne. Men jeg vil også sige, når man allerede har set tegn på en effekt hos både forsøgsdyr og i tidlige undersøgelser af patienter, kan man tillade sig en vis optimisme, siger Jørgen Rungby.