Menu

Hjernen husker musikken

Forskning viser, at musikterapi kan skabe tryghed og berolige mennesker med demens. Musikaliteten bliver ofte boende i hjernen langt henne i et sygdomsforløb - og for nogen giver korsang fornyet mening med livet.



Hanne Mette Ridder er professor i musikterapi på Aalborg Universitet og har mange års teoretisk og praktisk erfaring med, hvordan sang og musik påvirker mennesker.

- I min forskning har jeg fokus på de tre R’er: Ramme, Regulering og Relation. Musik har så mange forskellige funktioner i menneskelivet, så med de tre R’er kan vi belyse nogle af de vigtigste. Når jeg arbejder med mennesker med demens, betyder det, at jeg med musikken skaber en ramme, hvor personen føler sig mødt og tryg. Når rammen er på plads, kan jeg bruge musikken til at regulere personens sindsstemninger. Og endelig kan musikken skabe relationer og fællesskab mellem mennesker, fx når man synger sammen i et kor, siger Hanne Mette Ridder.

Forskning har vist, at mennesker med demens ofte bevarer deres musikalitet. Nogle af de hjerneområder, som man fra forskningen ved er en aktiv del af vores musikalitet, kan være relativt velbevarede langt henne i et sygdomsforløb. Derfor er sociale aktiviteter og samvær med musik utrolig velegnede til mennesker med demens.

- I samspillet med andre mennesker kan musikken styrke relationer, kommunikation og interaktion. Musik og sang er et let og fleksibelt sprog, som kan vække glæde og skabe kontakt i stort set alle stadier af demens, fortæller Hanne Mette Ridder.

Kor kan give livet mening

I forbindelse med serien om Demenskoret på DR, har Hanne Mette Ridder udført en række målinger på deltagerne, som belyser effekten af at synge i kor.

- I forskningen taler vi om Embodied Cognition. Begrebet understreger at kognition - altså vores tænkning - er tæt knyttet til kroppen. I projektet målte vi på denne kropslejrede tænkning med visuelle analoge skalaer (VAS), oplyser Hanne Mette Ridder.

I målingen indgår otte forskellige faktorer, som er defineret i tæt samarbejde med en gruppe mennesker med mild demens, som tidligere har deltaget i musikterapi.

- Den form for målinger er i høj grad subjektive, men der er brug for forskning, der indsamler viden fra demensramtes eget perspektiv. Forskningen giver også svar på, hvad demensramte selv lægger vægt på, og hvad deres oplevelse er. Resultaterne fra Demenskoret ser lovende ud og er godkendt til publicering i det internationale tidsskrift Dementia i løbet af sommeren, siger Hanne Mette Ridder.

Det sidste af de otte spørgsmål, som deltagerne bliver bedt om at forholde sig til er: Giver livet mening?

- Det er et stort spørgsmål, men vi kan se, at deltagerne med demens oplevede mening med livet, når de havde sunget sammen i koret. I min optik viser det, hvilken unik betydning sang og musik kan have for mennesker med demens. Og det gør det også meningsfyldt for mig at fortsætte med at udvikle og forske i musikterapi, afslutter professor Hanne Mette Ridder. 

Senest opdateret d. 08. august 2024
Fakta

Andre studier med fokus på musikken betydning for demens: 

Sang udløser lykkehormon
Forskere i bl.a. USA, Tyskland og Sverige har fundet ud at sang giver en lykkerus eller eufori. Og det kan der findes en helt konkret biokemisk årsag til. Følelsen kommer blandt andet fra endorfiner, som frigøres, når man synger. Endorfiner fungerer som kroppens morfin og indgyder velvære og lykke.

Fællessang mindsker stress
En forskergruppe har påpeget, at der ved aktiv deltagelse i sang, kan måles en positiv indvirkning på stresstilstanden i kroppen, da aktiv deltagelse i sang kan hjælpe med at sænke stresshormonet kortisol. Samtidig øges mængden af stoffet immunglobulin A (IgA), som er et antistof, der hjælper kroppen mod infektionssygdomme, og derfor kan virke afstressende. Det er i denne forbindelse bemærkelsesværdigt, at passiv lytning til musik tilsyneladende ikke har den samme virkning. Det er den aktive deltagelse – at man bruger sin krop til at synge med, som medfører en sænkning af kortisol og stigning i IgA-niveauet.

Sang booster Oxytocin
Når man synger stiger også oxytocin-niveauet. Oxytocin, der populært kaldes kærligheds- eller tilknytningshormonet, frigøres også i forbindelse med amning og sex. Det har betydning for menneskers tillid og følelse af tilknytning til hinanden. Stigningen i niveauet af oxytocin kan formentlig forklare, hvorfor netop sang har vist sig som en effektiv katalysator for fællesskab mellem mennesker.

Fællessang synkroniserer hjerterytme
I 2013 viste svenske forskere på Sahlgrenska Akademin ved Göteborgs Universitet at korsangere synkroniserer hjerterytmen. Sangen får sangernes puls til at stige eller falde på samme tid.

Kilde: videncenterforsang.dk

 

Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Nytårshilsen
1. januar 2025
Nytårshilsen fra Alzheimerforeningens direktør
Alzheimerforeningens direktør ser tilbage på et godt 2024 og takker for den store støtte.
Fællesskaber og træning skal styrke hjernen
19. december 2024
Fællesskaber og træning skal styrke hjernen
Nyt initiativ skal styrke hjernesundheden hos mennesker med demens igennem fælleskaber
Børnedemens – indslag i 21 Søndag på DR
15. december 2024
Børnedemens – indslag i 21 Søndag på DR
21-Søndag har netop bragt et indslag om børnedemens
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Mandag d. 06. januar
Kl. 15:30
Demenskor i Svendborg
5700 Svendborg
Fællessang/kor for mennesker ramt af demens og pårørende. Vi synger en god time, og får derefter kaffe/te og kage. Vi har korleder v. klaveret og frivillige, der sørger for kaffen og fine kager hver gang.
Onsdag d. 15. januar
Kl. 12:00
Motion for personer med demens
3600 Frederikssund
Træningen har til hensigt at vedligeholde funktionsniveauet og at bidrage til at fastholde kognitionsniveauet. Du er også i socialt fællesskab, og understøtter din trivsel.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt