Hanne Mette Ridder er professor i musikterapi på Aalborg Universitet og har mange års teoretisk og praktisk erfaring med, hvordan sang og musik påvirker mennesker.
- I min forskning har jeg fokus på de tre R’er: Ramme, Regulering og Relation. Musik har så mange forskellige funktioner i menneskelivet, så med de tre R’er kan vi belyse nogle af de vigtigste. Når jeg arbejder med mennesker med demens, betyder det, at jeg med musikken skaber en ramme, hvor personen føler sig mødt og tryg. Når rammen er på plads, kan jeg bruge musikken til at regulere personens sindsstemninger. Og endelig kan musikken skabe relationer og fællesskab mellem mennesker, fx når man synger sammen i et kor, siger Hanne Mette Ridder.
Forskning har vist, at mennesker med demens ofte bevarer deres musikalitet. Nogle af de hjerneområder, som man fra forskningen ved er en aktiv del af vores musikalitet, kan være relativt velbevarede langt henne i et sygdomsforløb. Derfor er sociale aktiviteter og samvær med musik utrolig velegnede til mennesker med demens.
- I samspillet med andre mennesker kan musikken styrke relationer, kommunikation og interaktion. Musik og sang er et let og fleksibelt sprog, som kan vække glæde og skabe kontakt i stort set alle stadier af demens, fortæller Hanne Mette Ridder.
Kor kan give livet mening
I forbindelse med serien om Demenskoret på DR, har Hanne Mette Ridder udført en række målinger på deltagerne, som belyser effekten af at synge i kor.
- I forskningen taler vi om Embodied Cognition. Begrebet understreger at kognition - altså vores tænkning - er tæt knyttet til kroppen. I projektet målte vi på denne kropslejrede tænkning med visuelle analoge skalaer (VAS), oplyser Hanne Mette Ridder.
I målingen indgår otte forskellige faktorer, som er defineret i tæt samarbejde med en gruppe mennesker med mild demens, som tidligere har deltaget i musikterapi.
- Den form for målinger er i høj grad subjektive, men der er brug for forskning, der indsamler viden fra demensramtes eget perspektiv. Forskningen giver også svar på, hvad demensramte selv lægger vægt på, og hvad deres oplevelse er. Resultaterne fra Demenskoret ser lovende ud og er godkendt til publicering i det internationale tidsskrift Dementia i løbet af sommeren, siger Hanne Mette Ridder.
Det sidste af de otte spørgsmål, som deltagerne bliver bedt om at forholde sig til er: Giver livet mening?
- Det er et stort spørgsmål, men vi kan se, at deltagerne med demens oplevede mening med livet, når de havde sunget sammen i koret. I min optik viser det, hvilken unik betydning sang og musik kan have for mennesker med demens. Og det gør det også meningsfyldt for mig at fortsætte med at udvikle og forske i musikterapi, afslutter professor Hanne Mette Ridder.