Menu

 

Fokus på lighed i demensudredning 

I oktober modtog ph.d.-studerende Daniel Kjærgaard som en af tre forskere fra Nationalt Videnscenter for Demens en bevilling fra Alzheimer-forskningsfonden. Bevillingen på 200.000 kroner går til projektet ’Blodbaserede biomarkører og diversitet: BlooDiv’. 

Foto: Colourbox

Af Nationalt Videnscenter for Demens

Daniel Kjærgaard er neuropsykolog og har arbejdet med demensudredning og kognitiv genoptræning, inden han begyndte på sin ph.d. hos Nationalt Videnscenter for Demens. Han interesserer sig især for Alzheimers sygdom og lighed i sundhed. Med projektet ’Blodbaserede biomarkører og diversitet: BlooDiv’ kombinerer han denne interesse ved at undersøge mennesker med demenssygdomme, der har flere samtidige somatiske sygdomme, og hvor halvdelen af deltagerne er født uden for Danmark. 

- Ny teknologi gør det muligt at identificere proteiner relateret til Alzheimers sygdom i en simpel blodprøve. Desværre er teknologien baseret på studier, der ikke omfatter personer med minoritetsbaggrund og personer med multiple sygdomme. Der er derfor behov for at inkludere disse patienter i et nyt studie, som dels tager højde for eventuelle genetiske forskelle, alt efter hvor i verden man kommer fra, og dels tager højde for betydningen af somatiske sygdomme og deres indflydelse på fortolkningen af blodprøverne. Målet er at sikre lighed i demensudredningen, oplyser Daniel Kjærgaard.  

I projektet, som løber frem til sommeren 2026, skal der derfor laves nye analyser af blodprøver i en stor og alsidig patientgruppe. Alzheimers sygdom og andre demenssygdomme skyldes ophobning af proteiner i hjernen, der skader nervecellerne, og disse proteiner kan identificeres i blodet. I projektet undersøger Daniel Kjærgaard proteiner, der er specifikt relateret til Alzheimers sygdom, men også proteiner, som mere uspecifikt kan afdække, om der er nogen form for skade i hjernen. Ved at justere for relevante faktorer, fx etnicitet og nedsat nyrefunktion, kan risikoen for fejldiagnoser mindskes. Forskningsprojektet vil derfor gøre os klogere på, hvilken information der er nødvendig for fortolkningen af blodprøverne.  

- Alzheimers sygdom kan være svær at identificere, især hos patienter med sproglige og kulturelle barrierer. Blodprøverne kan forbedre tidlige og præcise diagnoser, hvis vi kender de faktorer, der kan spille ind, når vi fortolker blodprøverne. Håbet er, at vi i fremtiden kan kombinere disse blodprøver med en behandling for Alzheimers sygdom og andre demenssygdomme, inden patienterne får kognitive skader, fortæller Daniel Kjærgaard. 

 



Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
24. april 2025
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
Mette Raun Fjordside og Jesper Fisker er nye medlemmer af forretningsudvalget i DP
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Tirsdag d. 11. marts
Kl. 16:00
Kor for demensramte
8250 Egå
Vi præsenterer et nyt tilbud for sangglade mennesker med hukommelsessvækkelse og eventuelt en pårørende. Den eneste forudsætning for deltagelse er, at du har lyst til at synge og være sammen med andre mennesker. Ønsker du at komme sammen med en pårørende, er du velkommen til det. Korlederne er Laila og Andreas. Vi er begge musikere og antropologer, og vi har i fem år arbejdet sammen på fire plejehjem i Aarhus. Her har vi lavet fællessang og individuelle musikaktiviteter.
Mandag d. 28. april
Kl. 10:30
Demenskor
3600 Frederikssund
Fællessang for personer med demens og deres pårørende/ledsager. Inkl. kaffe og hygge bagefter.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Prev
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Next