Menu

Demens – mere end hukommelsesbesvær

Mange forbinder demens med hukommelsesbesvær, men ofte vil andre symptomer også være tilstede. Hvis du kender symptomerne, vil du bedre være i stand til at hjælpe. Er du nær pårørende kan der i visse tilfælde tilbydes behandling, og derfor er det vigtigt at være opmærksom på disse symptomer.

af Kristian Steen Frederiksen, læge

demens andet end hukommelsesbesvær

Kognitive symptomer

Ved demens sker der en gradvis svækkelse af de kognitive funktioner, herunder hukommelsen. Det drejer sig blandt andet om koncentrations- og opmærksomhedsevnen (fx vanskeligheder ved at holde koncentrationen, når man læser), sproglige evner og rumlig fornemmelse (fx personen kan have vanskeligt ved at finde ud af, hvor i et rum personen selv eller andre objekter befinder sig). Alle kognitive funktioner kan rammes i varierende grader og kombinationer ved demens.

Demenssygdomme kan medføre ændringer i adfærd og personlighed

Ved en demenssygdom kan der ske ændringer i en persons adfærd og personlighed. En person, der tidligere var meget aktiv, kan blive stillestående og uden initiativ, andre bliver opfarende, mens andre igen bliver deprimerede, angste eller får hallucinationer og vrangforestillinger (følelse af at blive forfulgt, ikke tro på, at de pårørende er dem, de giver sig ud for at være osv.). Mange personer med en demenssygdom vil på et tidspunkt rammes af sådanne symptomer, i mildere eller sværere grad. Symptomerne kan skyldes selve demenssygdommen, men kan også udløses af andre årsager.. I en del tilfælde vil symptomerne udløses af fx blærebetændelse eller andre sygdomme, der kan behandles.  Det er derfor vigtigt at identificere udløsende årsager - med hjælp fra sundhedspersonale. Der kan også være forhold i personens omgivelser, der udløser symptomerne, fx flytning, udskiftning i plejepersonale eller uhensigtsmæssig indretning af personens bolig. Ved ændringer i disse kan symptomerne ofte mildnes. I andre tilfælde kan  fx antidepressiv medicin komme på tale. Det er vigtigt at erindre, at symptomerne også i mange tilfælde forsvinder uden yderligere behandling.

Andre symptomer

Demenssygdomme kan ramme mange forskellige områder af hjernen. Det kan give anledning til fx motoriske symptomer, søvnforstyrrelser og andre symptomer.

Symptomerne varierer fra demenssygdom til demenssygdom

Hyppigheden af de forskellige symptomer varierer fra demenssygdom til demenssygdomme, over tid og fra patient til patient. Nogle symptomer vil være meget fremtrædende i begyndelsen, men efterhånden forsvinde eller glide i baggrunden, måske fordi andre symptomer kommer til.

Alzheimers demens

Hukommelsesbesvær er oftest fremtrædende ved Alzheimers demens. Andre kognitive funktioner kan også rammes, så som sproglige evner. Depressive symptomer, angst, hallucinationer og vrangforestillinger kan også forekomme.

Vaskulær demens

Vaskulær demens skyldes åreforkalkning i blodkarrene i hjernen, der kan medføre blodpropper i hjernen. Ved vaskulær demens kan patienten have opmærksomhedsforstyrrelser og depressive symptomer. Nogle af de symptomer, der typisk forbindes med blodpropper i hjernen, såsom halvsidig lammelse, synsfeltsudfald, gangbesvær og talebesvær kan også være til stede. Ved blodprop i hjernen kan forebyggende behandling komme på tale.

Pandelapsdemens

Ved pandelapsdemens rammes pande- og tindingelapperne i hjernen, og patienten får tit opmærksomheds- og koncentrationsbesvær. Pandelapsdemenspatienter kan have ændringer i personligheden og adfærd, som betyder, at personen kan blive stillestående og uden initiativ, have upassende social adfærd, have impulsiv adfærd eller mangle hæmninger.

Lewy body demens / demens ved Parkinsons sygdom

Symptomerne ved de to sygdomme minder meget om hinanden. Der kan være opmærksomhedsforstyrrelser, og især ved Lewy body demens kan der være perioder, som varer fra få minutter til flere dage, hvor personen virker fraværende (fx stirrer ud i luften, går i stå).  Begge sygdomme er karakteriseret ved motoriske symptomer, der kan være ligeså fremtrædende som de kognitive symptomer. Det drejer sig om rysten på hænderne, og andre dele af kroppen  i hvile, langsommelige bevægelser og besvær med at sætte gang i en bevægelse fx af arme eller ved gang. Disse symptomer kan ofte bedres, i visse tilfælde markant, ved behandling med Parkinsonmedicin   Andre symptomer omfatter forstoppelse og vandladningsbesvær der også kan bedres ved behandling med medicin. Nogle personer har en meget urolig søvn, hvor de udlever deres drømme, og kan opleve at falde ud af sengen eller ligefrem komme til at skade deres sengepartner. Andre oplever livlige hallucinationer, ofte ved sengetid

Vær opmærksom og søg hjælp

Hukommelsesbesvær er et hyppigt symptom ved nogle demenssygdomme, men er sjældent det eneste symptom. Andre symptomer kan være ligeså fremtrædende og forbundet med nedsat livskvalitet for personen med demenssygdommen og de pårørende. Det er vigtigt, at der også tages hånd om disse symptomer - i samarbejde med sundhedsfaglig personale. I en del tilfælde vil der være medicinske behandlingsmuligheder og i andre tilfælde vil ikke-medicinsk behandling såsom ændringer i de fysiske omgivelser eller skræddersyede aktiviteter kunne mildne symptomerne.

Senest opdateret d. 15. oktober 2020
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Nytårshilsen
1. januar 2025
Nytårshilsen fra Alzheimerforeningens direktør
Alzheimerforeningens direktør ser tilbage på et godt 2024 og takker for den store støtte.
Fællesskaber og træning skal styrke hjernen
19. december 2024
Fællesskaber og træning skal styrke hjernen
Nyt initiativ skal styrke hjernesundheden hos mennesker med demens igennem fælleskaber
Børnedemens – indslag i 21 Søndag på DR
15. december 2024
Børnedemens – indslag i 21 Søndag på DR
21-Søndag har netop bragt et indslag om børnedemens
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Mandag d. 06. januar
Kl. 15:30
Demenskor i Svendborg
5700 Svendborg
Fællessang/kor for mennesker ramt af demens og pårørende. Vi synger en god time, og får derefter kaffe/te og kage. Vi har korleder v. klaveret og frivillige, der sørger for kaffen og fine kager hver gang.
Onsdag d. 15. januar
Kl. 12:00
Motion for personer med demens
3600 Frederikssund
Træningen har til hensigt at vedligeholde funktionsniveauet og at bidrage til at fastholde kognitionsniveauet. Du er også i socialt fællesskab, og understøtter din trivsel.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt