Af Anne Kaehne
Snakken går typisk flittigt henover bordet og maden, når støttegruppen HAND (HIV-associeret neurokognitiv lidelse) mødes i den gamle villa på Frederiksberg sidste torsdag i hver måned.
Gruppen består primært af mennesker, der har en HIV-relateret demens. I gruppen er der mulighed for at møde andre i samme situation og mulighed for at dele det, der er svært, og udveksle erfaringer, følelser og handlemuligheder.
HAND er en af Alzheimerforeningens demensgrupper. En demensgruppe er et fællesskab af personer, der ønsker gøre en aktiv forskel i hverdagen for mennesker med en demenssygdom og deres pårørende.
Fællesskabet er i fokus
I en demensgruppe er fællesskabet i fokus, og man kan samles om det, man gerne vil samles om. Det kan for eksempel være en demenscafé, hvor man mødes og er sammen om foredrag, musik eller andet inspirerende, eller en pårørendegruppe, hvor man mødes over en kop kaffe og udveksler erfaringer om livet med demens.
Læs også: "Her taler vi sjældent om sygdommen"
Man kan også være sammen om en aktivitet, for eksempel en vandreklub eller dans. Eller fællesskabet kan handle om en fælles udfordring for personer med en specifik demenssygdom, for eksempel frontallapsdemens eller Lewy Body demens. Det vigtigste er, at det er demensgruppen selv, der bestemmer, hvad man mødes om, og hvor ofte man mødes.
Alle kan være med
Man behøver ikke være medlem af Alzheimerforeningen for at være med i en demensgruppe. Dog skal mindst én person i demensgruppen være medlem af Alzheimerforeningen og påtage sig at være kontaktperson for demensgruppen.
Læs mere: Lokalforeninger, demensgrupper og rådgivnings- og aktivitetscentre
Alzheimerforeningen giver et økonomisk tilskud til nye demensgrupper, så gruppen kan komme godt i gang, og hjælper også gerne med at gøre opmærksom på den nye gruppe via foreningens forskellige kommunikationskanaler.
Ønsker du at høre mere om demensgrupper eller starte din egen, kan du kontakte organisationskonsulent Anne Kaehne på anne@alzheimer.dk