Aktivitetsvenner - For dig der ønsker en aktivitetsven eller vil være frivillig
Selvom man har en demenssygdom, forsvinder ens interesser, sociale behov og ønsker om et meningsfyldt og aktivt liv ikke. Men sygdommen sætter ofte en stopper for, at man selv kan dyrke det, man holder af. I Aktivitetsvenner, mødes frivillige og mennesker med demens over meningsfulde aktiviteter. Det kan være raske gåture, kreative aktiviteter, madlavning eller gode snakke over en kop kaffe.
"Jeg er med til, at min ven stadig kan komme ud i naturen og være aktiv"
Birgitte Jensen på 65 år er aktivitetsven gennem Alzheimerforeningen. Det betyder, at hun en gang om ugen besøger en mand med demens i Odense og er med til at sikre, at han stadig kan lave nogle af de ting, han godt kan lide, selvom han er blevet syg.
”Jeg gør det her, fordi det også er mit frirum”
Jona Ingolfsdottir er aktivitetsven for Ole, som har en demenssygdom. Det har hun været i halvandet år i en time om ugen. En time, som er blevet hendes frirum, lige så meget som det er Oles.
Jytte Larsen mødes med andre med demens på Zoom: ”Vi kom meget tæt på hinanden”
Jytte Larsen siger aldrig nej til at prøve noget nyt. Selv med en vis nervøsitet over, om det nu vil lykkedes hende at finde frem til de andre på Zoom, har hun ligesom mange andre kastet sig ud i at mødes online til fysiske aktiviteter, kognitionsøvelser og snakke om hverdagen. Og Jytte er ikke i tvivl - det er vigtigt at mødes med andre, som er i samme situation - også selvom det ikke er ansigt til ansigt.
”Vi må ikke glemme min mand, bare fordi han er ung med demens”
I de tre år Rikke Haunstrups 53-årige mand, Sten, har levet med en
frontotemporal demenssygdom, har de oplevet, at der mangler flere aktiviteter
og bredere viden om, at også yngre kan have demens. For demenssygdomme
kan være sværere at opdage for omverdenen, når man er ung med demens.
"Mennesker vokser, når de får anerkendelse og ansvar"
Demenssygdom kan gøre det sværere at deltage i aktiviteter og beslutninger på lige fod med andre. Men det betyder ikke, at vi skal stoppe med at inddrage mennesker med demens, lyder det fra Ulla Thomsen, der i årevis har arbejdet med netop det.
Dortes mors tilstand styrtdykkede under nedlukningerne: "Det er ubærligt at være vidne til"
Corona-pandemien har været en ekstremt hård tid for mennesker med demens og deres pårørende. På plejehjemmene har besøgsforbud og aflyste aktiviteter forhindret mennesker med en demenssygdom i at
få livsvigtig stimulering. Uden nærvær, aktiviteter og faste rutiner er mange blevet ensomme. Dorte Brandt er én af de pårørende, som intet har kunnet stille op, mens hendes mors fysiske og mentale helbred er blevet forværret. Her får du Dortes rørende fortælling om hendes mor, Gerda.
Alzheimerforeningen med i stor indsats mod ensomhed
Det nationale partnerskab mod ensomhed, som Alzheimerforeningen er en del af, præsenterede i går sin strategi og handlingsplan mod ensomhed til et stort event på Christiansborg. Her blev der også afsløret fire initiativer for i alt 20,8 millioner kroner, som skal være med til at aftabuisere ensomhed samt fremme lokale initiativer, der gavner mennesker, der oplever svær ensomhed - herunder mennesker med demens og deres pårørende.
Alzheimerforeningen opfordrer til indsats for hjemmeboende med demens
I dag mødes Alzheimerforeningens direktør, Nis Peter Nissen, sammen med en række andre organisationer til møde i Statsministeriet for at diskutere tiltag, der kan hjælpe sårbare og udsatte, der lider under coronakrisen.
Danmark spiser sammen!
Alzheimerforeningen deltager i ”Danmark spiser sammen”, der er et nyt initiativ og en landsdækkende kampagne, som vil fremme fællesskabet gennem måltider. Fra uge 17 dækker foreninger, frivillige, kommuner, skoler, virksomheder og private op i kampen mod ensomhed. Med 9,6 mio. kr. i støtte fra Nordea-fonden er det ambitionen at få tusindvis af danskere til at spise sammen.
TænkeTank med klar politiker-opfordring: Viderefør Demenshandlingsplanen
”Afsæt penge til at videreføre Demenshandlingsplanen, så vi får mulighed for at videreudvikle de rammer og vilkår, der skal til for, at vi oplever, vi kan leve et godt liv i hverdagen”. Sådan lød hovedbudskabet fra Alzheimerforeningens årlige TænkeTank for mennesker med demens, som blev præsenteret for en række centrale politikere på sundhedsområdet.
Det samler vi ind til
Til Alzheimerforeningens Landsindsamling, Huskedagen, samler vi ind til mennesker med demens og deres pårørende. Vi samler ind til Demensliniens professionelle og faglige rådgivere, så vi kan yde støtte til mennesker med demens og pårørende gratis. Vi samler ind til forskning i forebyggelse og behandling af demenssygdomme. Vi samler ind til aktiviteter for mennesker med demens og pårørende. Til at kunne afholde gratis kurser, højskoler, danseevent. Vi samler ind til at kunne sætte demens på dagsordenen og til at sprede viden om demens til alle i Danmark.
Corona-krisen tog livskvaliteten fra Pia og hendes demenssyge mand: ”Jeg har aldrig følt mig så magtesløs”
De første to måneder af Coronaepidemiens nedlukning af Danmark var de værste for Pia Kajgaard og hendes demenssyge mand, Anker. Der gik ikke længe efter nedlukningen før strukturen i hverdagen forsvandt, og Pia blev ensom og Anker deprimeret. Mange hjemmeboende personer med demens og pårørende er gået igennem det samme som Pia og Anker, viser en omfattende undersøgelse fra Alzheimerforeningen.
Billedstøttet samtale kan sætte ord på behov og ønsker hos svært demente
Det kan være svært at kommunikere med mennesker, der er langt henne i deres demensforløb, og finde ind til, hvilke ønsker og behov, de har. Ofte ender det med, at beslutninger bliver taget hen over hovedet på personen med demens, men det kan samtaleredskabet Talking Mats være med til at lave om på.
Jeg var jo nok blevet lidt halvtosset
Christian og Margit oplevede en form for berøringsangst, da Christian fik diagnosen Alzheimer. Lidt ligesom når nogen dør, hvor folk ikke går hen for at give hånd eller tale med de efterladte. Billedet ændrede sig først, da Christian selv begyndte at tage initiativ til at tale om sygdommen.
Digitale demensfællesskaber er i gået i luften
Efter en testperiode på et halvt år lancerer Alzheimerforeningen nu, med støtte fra VELUX FONDEN, 'Digitale demensfælleskaber’ for personer med demens og deres familier. Et initiativ, som skal gøre det lettere at tackle alle de omvæltninger, der følger med, når man får stillet en demensdiagnose.
Hvorfor er det vigtigt at inddrage mennesker med demens?
For 10 år siden havde mennesker med demens og deres pårørende ikke meget indflydelse på, hvad der blev besluttet på demensområdet – i dag er de centrale aktører, når der eksempelvis skal udarbejdes en national handlingsplan for demens. Der er sket et glædeligt paradigmeskift lyder det fra Steen Kabel, der er en pioner på området.
"Her taler vi sjældent om sygdommen"
Hver anden torsdag mødes personer med demens og deres pårørende til café i Plejecenter Guldkrog i Vejle. Her er der kaffe, hygge og musik, og selvom de fremmødte sjældent taler om sygdom her, betyder det meget at kunne mødes med ligesindede tæt på, hvor de bor.
Kognitiv stimulationsterapi (CST terapi) forbedrer hjernens funktioner
Kognitiv stimulationsterapi, også kaldet CST terapi, er en særlig metode, hvor man arbejder struktureret med at styrke de kognitive funktioner. Forskning har vist, at metoden blandt andet øger livskvaliteten. Nationalt Videnscenter for Demens mærker en stor interesse for konceptet, som man også kan bruge elementer af i hverdagen med demens.
Kaj Nielsen finder frirum som frivillig
Jeg begyndte som frivillig i lokalforening Østsjælland fra det øjeblik, hvor min kone, Ulla, begyndte i Netværkscaféen. Så var vi sammen der. Vi hjalp med at brygge kaffe og var med til at finde ud af, hvor vi skulle tage hen på ture. Hvis vi var for mange deltagere til at kunne være i minibussen, supplerede jeg med min bil.
Opråb til politikere: Lyt til mennesker med demens
Demensvenlige kommuner kan kun skabes ved at lytte til dem det handler om, lyder en opfordring, som Alzheimerforeningen, på baggrund af en ny undersøgelse, har sendt ud til samtlige kommunalpolitikere.
Nyt demenssymbol skal gøre demens synligt
I dag lancerer Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark, som
Alzheimerforeningen er en del af, et nyt nationalt demenssymbol, der skal
gøre demens mere synligt og derved gøre det lettere for Demensvenner og andre
at give en håndsrækning til mennesker med demens.
”Når jeg glemmer, så husk mit positive livssyn”
Når Torben Petersen en dag forsvinder ind i Alzheimers sygdommens dybe tåger, har han et klart budskab til alle de mennesker, der holder af ham og elsker ham - ikke mindst hans kone Susan. Han vil minde dem om, at han, på trods af sygdom og modgang i livet, altid har mødt verden med smil og et positivt livssyn.
Nyt digitalt tilbud giver førstehjælp til mennesker med demens
I samarbejde med Odder og Silkeborg Kommune har Alzheimerforeningen skabt initiativet 'Digitale demensfælleskaber’ for personer med demens og deres familier, som skal gøre det lettere at tackle alle de omvæltninger, der følger med, når man får stillet en demensdiagnose.
Bevar hverdagslivet på trods af demenssygdom
I dag indvier Alzheimerforeningens protektor, H.K.H. Prinsesse Benedikte, Den Demensvenlige Have og det indendørs demonstrationsmiljø i Nationalt Videnscenter for Demens, som er blevet til i samarbejde med Alzheimerforeningen. Både inde og ude er der konkrete ideer til, hvordan man med få greb kan fortsætte et trygt og meningsfuldt hverdagsliv trods demenssygdom.
Hvorfor skal vi lytte til mennesker med demens?
For 10 år siden havde mennesker med demens og deres pårørende ikke meget indflydelse på, hvad der blev besluttet på demensområdet – i dag er de centrale aktører, når der eksempelvis skal udarbejdes en national handlingsplan for demens. Der er sket et glædeligt paradigmeskift lyder det fra Steen Kabel, der er en pioner på området.
To ildsjæle modtager demens-pris
Den kendte professor, Bente Klarlund, modtager den ene af Alzheimer-forskningsfondens to priser, som hvert år uddeles til ildsjæle inden for forskning og klinisk arbejde, der har gjort en forskel på demensområdet. Den anden pris går til demenssygeplejerske Susanne Rishøj Olsen, der har skabt det succesfulde koncept Erindringsdans.
Ph.d.-forsker undersøger livet med demens set indefra: Når hukommelsen svigter, udfordres tilhørsforholdet
Hvordan ser livet med Alzheimers sygdom ud – set med personens egne øjne? Det har været målet at komme tættere på en forståelse af for Ida Marie Lind Glavind, som laver en erhvervs-ph.d. i samarbejde med Alzheimerforeningen og Københavns Universitet. Hun har blandt andet fokus på, hvordan følelsen af at høre til påvirkes, når man oplever at miste forskellige kognitive funktioner på grund af sygdommen.
Hanne og Knud flyttede til Spanien: - Vi er helt sikre på, at det er livsforlængende
Få år efter, at Knud fik konstateret demens, besluttede han og hans hustru Hanne at købe en lejlighed i Spanien, hvor de tilbringer seks måneder hvert år. Det bidrager til, at de kan have en god hverdag med en sygdom, som ellers ikke efterlader meget håb om bedring.
”Nogle venner trak sig”
Bente Nissen oplevede flere venner, der enten trak sig eller negligerede sygdommen,
da hendes mand Jørgen fik en demensdiagnose, fordi de ikke forstod sygdommen.
Hun mener, at hvis omverdenen for alvor skal forstå demens, bør man
være ærlige om, hvordan sygdommen er på godt og ondt.
Guide: 10 ting du skal huske, når én du holder af, skal flytte eget hjem til plejebolig
Hvordan får du vaner, sjæl og stemningen af hjem med, når du eller din partner skal flytte væk fra jeres fælles hjem og til et nyt hjem i en plejebolig? Det får du gode råd til her.
Alzheimerforeningen kæmper lokalt for lukningstruet tilbud
Et lukningstruet mødested for mennesker med demens var hovedtema ved et borgermøde i Helsingør 24. august. Både brugere og pårørende mener, det vil være ødelæggende for deres hverdag, hvis Mødestedet lukker. To politikere var mødt op for at høre deres beretninger om, hvorfor stedet skal bevares.
Ny undersøgelse: Pårørende frygter for deres kære på plejehjem
I september kunne Styrelsen for Patientsikkerhed præsentere nye tal, der afslørede kritiske eller større problemer ved hvert fjerde tilsyn på ældreområdet. Nu kan en række patientforeninger offentliggøre en ny undersøgelse, der bekræfter, hvor alvorlig situationen er på plejeområdet lige nu. Der er tale om en grad og et omfang af problemer i den basale pleje, som kalder på handling hurtigst muligt, lyder det fra Scleroseforeningen, Parkinsonforeningen og Alzheimerforeningen, der står bag undersøgelsen.
Træning mindsker psykiske symptomer ved Alzheimer
Ny dansk forskning viser, at moderat til hård konditionstræning kan mindske symptomer som irritabilitet, depression, uro, rastløshed og forstyrrelser i døgnrytmen hos patienter med Alzheimer i let grad. Også patienternes koncentrationsevne, kondition og fysiske funktion øges i takt med intensiteten og mængden af den fysiske træning
Det halter med demensvenligheden i Danmark
Omkring 2 millioner danskere mellem 18-90 år har demens inde på livet igennem deres private relationer, arbejde, uddannelse eller frivilligt arbejde. Det viser en ny undersøgelse og rapport baseret på 5.800 besvarelser, som Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark har udarbejdet. Undersøgelsen peger på, at det generelt halter med demensvenligheden i alle lokalområder i Danmark og 83 procent deltager i færre sociale- og/eller fritidsaktiviteter efter at have fået demens. Godt 90.000 danskere anslås at have demens. En oplysningsindsats og et nyt demens-symbol skal gøre det nemmere for udenforstående at hjælpe og mere trygt at færdes uden for eget hjem, hvis man selv har fået en demensdiagnose.
Rita Knudsen: Forståelse betyder alt
Rita Knudsen har på flere forskellige måder oplevet, hvordan livet med demens er blevet sværere, når omverdenen ikke har haft forståelse for hendes mands Alzheimers sygdom. Et positivt livssyn og et ønske om at forstå andre, har hjulpet hende igennem nogle svære år.
Demens – mere end hukommelsesbesvær
Mange forbinder demens med hukommelsesbesvær, men ofte vil andre symptomer også være tilstede. Hvis du kender symptomerne, vil du bedre være i stand til at hjælpe. Er du nær pårørende kan der i visse tilfælde tilbydes behandling, og derfor er det vigtigt at være opmærksom på disse symptomer.
Søskendepar vil starte en demensgruppe for tyrkere: ”Vi vil gerne gøre noget godt for nogle af dem, vi skylder en tak”
Esma Birdi og Elmiye Kolukisa vil starte en demensgruppe for tyrkiske borgere, der er ramt af demens, fordi gruppen kan stå over for nogle andre problemer end etniske danskere. Gruppen bliver den første af sin slags i Danmark. For søskendeparret handler det om at give noget tilbage til deres forældre, som har skabt et godt liv for dem.
Tre facetter af mistanke
Jan Pedersen havde været sygemeldt i seks måneder, da han på sin kones opfordring fik foretaget en test for demens. Hun var den eneste, der havde mistænkt, at ændringerne i hans adfærd ikke bare kunne tilskrives stress. Her fortæller Jan, som har Alzheimers sygdom og Lewy Body demens, hans kone Jonna og deres søn Kenni deres version af, hvordan de hver især opdagede, at der var noget galt.
Nytårshilsen fra Alzheimerforeningens direktør
Alzheimerforeningens direktør Mette Raun Fjordside ser tilbage på et 2024 med betydelige sejre for mennesker med demens og deres pårørende. Direktøren kigger også ind i 2025 og benytter nytåret til at takke alle de fonde, virksomheder, frivillige, medlemmer og alle de danskere, som har støttet Alzheimerforeningen.
Trekantområdet - Torsdagscafe i Gulkrog i Vejle
Kom og vær med
Deltagelse: Gratis. Tilmelding, hvor det er anført.
Kaffe med brød 30,00 kr.
Tidspunkt: Kl. 15.00-17.00 på torsdage i lige uger
Sted: Caféen i Gulkrog-Centret,
Gulkrog 9, 7100 Vejle
Parkering: Registrer din bil på IPad i Gulkrogs forhal
Alternativt: Trondur – 2 timers gratis parkering.