Menu

Søgeresultater på alzheimer

Søgning på "aktivitetsvenner" gav 224 resultat(er)

Aktivitetsvenner
Frivillige aktivitetsvenner og mennesker med demenssygdom mødes over aktiviteter, som begge kan lide, og opbygger en social relation.
Aktivitetsvenner - For dig der ønsker en aktivitetsven eller vil være frivillig
Selvom man har en demenssygdom, forsvinder ens interesser, sociale behov og ønsker om et meningsfyldt og aktivt liv ikke. Men sygdommen sætter ofte en stopper for, at man selv kan dyrke det, man holder af. I Aktivitetsvenner, mødes frivillige og mennesker med demens over meningsfulde aktiviteter. Det kan være raske gåture, kreative aktiviteter, madlavning eller gode snakke over en kop kaffe.
Aktivitetsvenner skal give livskvalitet til mennesker med demens
Et korps af frivillige aktivitetsvenner skal hjælpe mennesker med demens med at fastholde de ting, der gør livet værd at leve. Det er essensen af et stort nyt projekt, som Alzheimerforeningen har fået midler af Den A.P. Møllerske Støttefond og Den Danske Forskningsfond til at søsætte.
Rådgivnings- og aktivitetscentre udfylder hul i demensindsatsen
Med udgangspunkt i brugerinddragelse og tanken om samarbejder på tværs er der siden 2018 åbnet 13 nye rådgivnings- og aktivitetscentre fordelt over hele landet. Centrene er for mennesker med demens og deres pårørende og er en del af de 23 initiativer i Demenshandlingsplanen 2025.
Julie er frivillig aktivitetsven: "Man gør en forskel"
25-årige Julie Herrgurh Sørensen mødes hver 14. dag med sin aktivitetsven. Sammen laver de alt fra at bage til at gå ture. Aktiviteter, som kan virke små, men som gør en stor forskel i dagligdagen for mennesker med demens og deres pårørende.
Clara er aktivitetsven: "Det er en afkobling fra min hverdag"
Når Clara Siesbye er sammen med Hanne, som har en demenssygdom, kobler hun af og hygger sig – og begge er enige om, at de har fundet en ven for livet i hinanden.
Aktivitetsstøtte op til kr. 3.000
Alzheimerforeningen FYN har mulighed for 1 X årligt at tildele demenscafeer eller grupper på Fyn og øer et engangsbeløb på op til kr. 3.000.
Lokalt
Lokalforeninger, demensgrupper og rådgivnings- og aktivitetscentre
Henriette er Aktivitetsven: "Det handler bare om at være sammen"
Alzheimerforeningen aflyser alle aktiviteter
Som følge af regeringens anbefalinger vedrørende COVID-19-viruset har Alzheimerforeningen besluttet at aflyse alle aktiviteter og arrangementer i hele landet, som vedrører mennesker med demens og deres pårørende. Demenslinien holder dog fortsat åben.
Demensfællesskabet Fyn
Demensfællesskabet Fyn er et rådgivnings- og aktivitetscenter for pårørende og demensramte på Fyn
Aktiviteter
Torsdagscafeen er en fast aktivitet alle måneder på året - undtaget juli måned. Den holdes den anden torsdag i hver måned kl. 14.30-16.30. To gange om året holdes et temaarrangement i samarbejde med Ældresagen, Grønnegadecentret og Hillerød Kommunes demenskoordinator. Vi er altid med når kommunen afholder forebyggende møde for + 70 og 75 år.
Aktiviteter holder Klavs og Monas livsmod oppe
Klavs og Mona fra Odder kæmper dagligt med Klavs’ Lewy Body demenssygdom, men aktiviteter og samvær er med til at forsinke den barske sygdoms angreb. Her får du deres fortælling om livet med demens tæt på.
Tips til aktiviteter og samvær under coronakrisen
Alzheimerforeningens rådgivere har samlet nogle tips til, hvordan man kan blive ved med at dyrke aktiviteter og have samvær med mennesker med demens – både hvis man bor sammen eller personen med demens bor alene eller på plejehjem.
Aktiviteter og tilbud
Alzheimerforeningen tilbyder en række forskellige aktiviteter for mennesker med demens og for pårørende. Både nationalt og lokalt. Alzheimerforeningen udvikler desuden projekter, som har til formål at forbedre livet med demens.
Lars går til hånde og arrangerer mandeklub: "Det er vældig lækkert, at man skal noget"
56-årige Lars Kudsk arrangerer mandeklub og hjælper til på Rådgivnings- og aktivitetscenter Viborg. Det gør, at han glemmer sin Alzheimers sygdom for en stund – og for centeret er det en stor hjælp.
"Jeg er med til, at min ven stadig kan komme ud i naturen og være aktiv"
Birgitte Jensen på 65 år er aktivitetsven gennem Alzheimerforeningen. Det betyder, at hun en gang om ugen besøger en mand med demens i Odense og er med til at sikre, at han stadig kan lave nogle af de ting, han godt kan lide, selvom han er blevet syg.
Frivillig aktivitetsven
Bestyrelsens aktiviteter
Her finder du aktiviteter hvor et eller flere af lokalforeningens bestyrelsesmedlemmer deltager.
”Jeg gør det her, fordi det også er mit frirum”
Jona Ingolfsdottir er aktivitetsven for Ole, som har en demenssygdom. Det har hun været i halvandet år i en time om ugen. En time, som er blevet hendes frirum, lige så meget som det er Oles.
Matchleder: "Alle kan blive aktivitetsven"
Ny rapport: Hjemmeboende personer med demens og pårørende er hårdt ramt af Corona-nedlukninger
Nedlukning af aktivitetstilbud til mennesker med demens og manglende aflastning til pårørende har haft alvorlige helbredsmæssige følger. Alzheimerforeningen anbefaler derfor, at behandlings- og aktivitetstilbud til mennesker med demens fortsat holdes i gang – ganske som kræftoperationer også fortsætter under Corona.
Kan fysisk og mental aktivitet virkelig mindske risikoen for demens?
Et amerikansk studie bekræfter danske undersøgelser i, at fysiske aktiviteter i kombination med et rigt socialt liv har en effekt i forhold til forebyggelsen af demens.
Demensfællesskabet Fyn
”Det, der betyder allermest for mig, er de oplevelser, han giver mig”
Ansøgning om tilskud til projekter/aktiviteter for mennesker med demens og deres pårørende
Demensfællesskabet Fyn
Demensfællesskabet Fyn overgår til Alzheimerforeningen
Overdragelsen sikrer, at Demensfællesskabet kan fortsætte med at skabe meningsfulde aktiviteter og rådgivning til familier berørt af demens - og med tiden udvide indsatsen til hele Fyn.
”Jeg gør det her, fordi det også er mit frirum”
Aktiviteter
Jytte Larsen mødes med andre med demens på Zoom: ”Vi kom meget tæt på hinanden”
Jytte Larsen siger aldrig nej til at prøve noget nyt. Selv med en vis nervøsitet over, om det nu vil lykkedes hende at finde frem til de andre på Zoom, har hun ligesom mange andre kastet sig ud i at mødes online til fysiske aktiviteter, kognitionsøvelser og snakke om hverdagen. Og Jytte er ikke i tvivl - det er vigtigt at mødes med andre, som er i samme situation - også selvom det ikke er ansigt til ansigt.
Kan bagning hjælpe mod demens?
Mulighed for økonomisk støtte
Alzheimerforeningen Lokalforening Fyn har forskellige muligheder for at yde økonomisk støtte til aktiviteter og projekter knyttet til Fyn.
Organisationer stiller skarpt på hjernen i uge 11
Vores hjerner har brug for opmærksomhed. Det er budskabet, når Alzheimerforeningen og en række andre hjerneorganisationer i Hjerneugen i uge 11 går sammen om at lave aktiviteter i hele landet.
Fyn
Det går pengene til
Hverdagen er så småt på vej tilbage
Genåbningen er i gang, og det betyder, at mennesker med demens og deres pårørende igen kan begynde at samles flere til Alzheimerforeningens lokale aktiviteter, som giver glæde i hverdagen – selvfølgelig under hensyntagen til de nuværende retningslinjer.
”Vi må ikke glemme min mand, bare fordi han er ung med demens”
I de tre år Rikke Haunstrups 53-årige mand, Sten, har levet med en frontotemporal demenssygdom, har de oplevet, at der mangler flere aktiviteter og bredere viden om, at også yngre kan have demens. For demenssygdomme kan være sværere at opdage for omverdenen, når man er ung med demens.
"Mennesker vokser, når de får anerkendelse og ansvar"
Demenssygdom kan gøre det sværere at deltage i aktiviteter og beslutninger på lige fod med andre. Men det betyder ikke, at vi skal stoppe med at inddrage mennesker med demens, lyder det fra Ulla Thomsen, der i årevis har arbejdet med netop det.
Fra broderi til kor og et nyt sprog: Kan aftenskole holde din hjerne sund?
At lære nye ting og indgå i sociale aktiviteter er noget af det, der ifølge forskningen har størst indflydelse på at holde hjernen sund - især når vi bliver ældre. Derfor har FOF København indgået et samarbejde med Alzheimerforeningen.
Dortes mors tilstand styrtdykkede under nedlukningerne: "Det er ubærligt at være vidne til"
Corona-pandemien har været en ekstremt hård tid for mennesker med demens og deres pårørende. På plejehjemmene har besøgsforbud og aflyste aktiviteter forhindret mennesker med en demenssygdom i at få livsvigtig stimulering. Uden nærvær, aktiviteter og faste rutiner er mange blevet ensomme. Dorte Brandt er én af de pårørende, som intet har kunnet stille op, mens hendes mors fysiske og mentale helbred er blevet forværret. Her får du Dortes rørende fortælling om hendes mor, Gerda.
Kommuner for sent ude med demensindsats
Kommunale tilbud om aktiviteter, støtte og rådgivning til mennesker med demens og deres pårørende skal helst ske inden for to uger efter diagnosen er stillet – ellers opleves de mindre relevante, viser ny undersøgelse fra Alzheimerforeningen.
Vis din kunst frem i Hjerneugen 2017
Denne uge er Demensuge
Over hele landet arbejder lokale kulturinstitutioner, idrætsklubber og frivillige foreninger i disse dage tæt sammen med fagpersoner og mennesker med demens om i højere grad at gøre det muligt for mennesker med demens at bevare et aktivt kultur- og fritidsliv. Bag kampagnen ”Ta’ med” står Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark, som Alzheimerforeningen er en del af.
Ny digital platform hjælper mennesker med demens og deres pårørende under COVID19
Aktivi.dk er en ny digital platform, der giver mennesker med demens og deres pårørende mulighed for at være sammen i digitale fællesskaber midt i en corona-tid. Fællesskaber er omdrejningspunktet i løsningen, der kan benyttes af alle.
Lokale fællesskaber og aktiviteter
Alzheimerforeningen har lokalforeninger og netværk rundt om i landet, hvor du kan få hjælp og rådgivning og møde andre, der er i samme situation som dig.
Lokalforeningerne er Alzheimerforeningens rygrad
Alzheimerforeningens 13 frivillige lokalforeninger bobler af aktiviteter og nærvær. Det er dér, man som medlem bliver mødt med forståelse, og hvor hovedsekretariatet henter inspiration til den overordnede demensindsats.
Sundheds- og ældreminister besøger demenscenter i Odense
Referat af Generalforsamling 2023
Generalforsamling for Alzheimerforeningens lokalforening for København, Frederiksberg og omegnskommunerne.
Aalborg er Demensvennernes by
En demensvenlig kommune. Det er, hvad Aalborg Kommune ønsker at være, og de er godt på vej. En fokuseret indsats har resulteret i cirka 4000 opmærksomme Demensvenner i byen. De er med til at gøre livet lettere for aalborgensere med demens.
Demensgrupper
En demensgruppe er et fællesskab af personer, der vil gøre en aktiv forskel i hverdagen for mennesker med en demenssygdom.
Pårørende efterladt med ansvaret da effektivt demenstilbud lukkede
Augusta Baba oplevede, hvordan hendes mors livskvalitet blev forringet, da et specialiseret demenstilbud lukkede. Historien viser behovet for specifikke demenstilbud og belyser uligheden i behandlingen af demens på tværs af kommuner.
Styrk hjerne og velvære med socialt samvær
Forskning peger på, at det mest effektive, man kan gøre for at styrke sin hjerne, er at lave mange forskellige aktiviteter og gerne i selskab med andre mennesker.
Fællesskaber og træning skal styrke hjernen
Alzheimerforeningens nye initiativ, Hjernesund i lokale fællesskaber, skal styrke hjernesundheden hos mennesker med demens. Det sker gennem holdtræning med fysiske og kognitive aktiviteter.
Pensioneret ildsjæl med fuld fart på
Et langt arbejdsliv, blandt andet tæt på mennesker med demens, har ikke været nok for den nu pensionerede sygeplejerske og sociolog Edith Hansen. Som medstifter og forkvinde for Alzheimerforeningen i Hillerød bruger hun 15-20 timer om ugen på at hjælpe mennesker med demens og deres pårørende.
Demenskoret gør os klogere på forebyggelse
Alzheimerforeningen, Sangens Hus, Aalborg Universitet og DR sætter fokus på demens. Målet er at gøre danskerne klogere på demens, motivere til forebyggelse og inspirere til et mere demensvenligt samfund.
Oplys om jeres aktiviteter
Inspiration til frivillige
Demensgrupper
I en demensgruppe samles man om konkrete aktiviteter, fx. gåture, dans, socialt samvær i form at en demens-café eller en pårørendegruppe.
Ny rundspørge vidner om besparelser på demensområdet
BEHOV FOR STØTTE: I en rundringning foretaget af Alzheimerforeningen melder flere lokalformænd lige nu om kommunale besparelser i deres lokalområder. Mange mennesker med demens og pårørende vender sig derfor akut mod Alzheimerforeningen for hjælp, men det kræver ressourcer, og derfor kommer foreningen med en bøn.
Gaveideer til mennesker med demens
Som pårørende til et menneske med demens, vil man gerne gøre noget, der kan være til gavn og glæde for sin kære. Og her i december skal der måske købes en julegave. Derfor har vi forsøgt at samle en liste over mulige gaveideer til mennesker med demens.
Nyt samarbejde bringer elever i nærkontakt med demens
Et nystartet samarbejde mellem SOSU H og Alzheimerforeningen skal engagere og ruste SOSU-elever til en krævende fremtid på demensområdet. Behovet er rekordstort i en tid, hvor demens er i vækst, og en underbemandet plejesektor mangler på mere fagligt dygtigt personale.
"Det sværeste er ikke at huske, men andres reaktioner på ikke at kunne huske"
Livet med demens er fyldt med vanskelige situationer. Svære situationer, som ikke altid har en løsning, men som skal håndteres. Men hvilke situationer er det tale om og hvordan bliver vi bedre til at håndtere dem?
Aktiviteter I DFF uge 19
Ledige stillinger
Aage og Rita vender tilbage
I samarbejde med Dokumentarkompagniet og DOXBIO arrangerer Alzheimerforeningens lokalforeninger en række fremvisninger af en helt ny biograffilm om Aage og Rita, der er kendt fra TV2.
Daghøjskole spreder glæde for mennesker med demens og deres ægtefæller
De sidste fire år har Alzheimerforeningens Lokalforening Østsjælland afholdt en sommerdaghøjskole for personer med en demenssygdom og deres ægtefæller. På højskolen bliver man udfordret og underholdt og får lov at grine af det svære.
Nyt fællesskab skal hjælpe demensramte familier i Østjylland
30. januar markeres åbningen af Demensfællesskabet Østjylland – et åbent tilbud, der bryder kommunegrænserne, og som deltagerne i høj grad selv er med til at forme.
Ny oversigt skal gøre det lettere at vælge plejehjem
Nu er det nemmere for mennesker med demens og deres pårørende at få overblik over alle plejehjem, plejecentre og friplejehjem i Danmark. På hjemmesiden Plejehjemsoversigten.dk kan man klikke ind på hvert enkelt plejehjem og få et overblik over blandt andet dets værdier, aktiviteter og faciliteter.
Ny skandinavisk deklaration skal vise vej på demensområdet
Mennesker med demens og deres pårørende fra Norge, Sverige og Danmark står bag en række stærke budskaber om det demensvenlige samfund, der blev præsenteret som The Copenhagen Declaration på Alzheimer Europe konferencen i København 2. november.
Alzheimerforeningen med i stor indsats mod ensomhed
Det nationale partnerskab mod ensomhed, som Alzheimerforeningen er en del af, præsenterede i går sin strategi og handlingsplan mod ensomhed til et stort event på Christiansborg. Her blev der også afsløret fire initiativer for i alt 20,8 millioner kroner, som skal være med til at aftabuisere ensomhed samt fremme lokale initiativer, der gavner mennesker, der oplever svær ensomhed - herunder mennesker med demens og deres pårørende.
Tænketank: Stop besparelserne på demensområdet
Den 6. og 7. oktober 2023 blev den 17. landsdækkende TænkeTank for mennesker med tidlig demens og deres pårørende afholdt på Brogården ved Middelfart. I den forbindelse har deltagerne udformet følgende udtalelse:
Ensomhed og isolation i livet med demens
Livet med en demenssygdom leder desværre ofte til ensomhed. Har man demens eller er man pårørende til én med demens, så har man fem til seks gange så stor risiko for at blive ensom sammenlignet med resten af befolkningen.
Alzheimerforeningen opfordrer til indsats for hjemmeboende med demens
I dag mødes Alzheimerforeningens direktør, Nis Peter Nissen, sammen med en række andre organisationer til møde i Statsministeriet for at diskutere tiltag, der kan hjælpe sårbare og udsatte, der lider under coronakrisen.
Alzheimerforeningens lokalforening i Østsjælland har modtaget Solrød Kommunes Frivillighedspris
Som en hyldest til de frivillige ildsjæle i Solrød Kommune overækkes der hvert år en frivillighedspris af Solrøds borgmester for en særlig frivillig indsats i kommunen. I år gik prisen til Alzheimerforeningens lokalforening i Østsjælland. Formand for lokalforeningen Østsjælland Else Berg Hansen er stolt over lokalforeningens samarbejde med Solrød Kommune.
Tilmelding til aktiviteter i Østjylland
Folketinget afsætter midler til mennesker med demens
Alzheimerforeningen roser Folketingets partier for at afsætte 165 mio. kr., der bl.a. skal forbedre mulighederne for støtte, rådgivning og social kontakt til mennesker med demens og svækkede ældre under coronakrisen.
Demensgrupper gør det let at gøre en forskel
Alzheimerforeningen har skabt et støttekoncept, der gør det nemt og fleksibelt at række en hjælpende hånd til mennesker med demens og deres familier.
Ny rapport vidner om forsømt forår for mennesker med demens og deres pårørende
Både mennesker med demens og deres pårørende har været hårdt ramt på deres fysiske såvel som deres mentale helbred som følge af Coronakrisen. Det viser den endelige rapport fra en større spørgeskema-undersøgelse, som Alzheimerforeningen foretog tre måneder inde i krisen. Nu venter der et stort genopretningsarbejde, lyder det fra patientforeningen.
Præster og plejepersonale skal lære om demens
Et nyt e-læringsværktøj fra Diakonissestiftelsen skal lære plejehjemspersonale at tage medejerskab for kirkens aktiviteter og gøre præster klogere på, hvad demens er, og hvordan man møder mennesker med demens på en værdig måde.
Tiger er årets Demensven
Tiger Sennenwald får prisen som Årets Demensven 2021 på grund af sit store hjerte for mennesker med demens og sit naturtalent for at møde dem, hvor de er.
Demensfællesskabet Fyn officielt overgået til Alzheimerforeningen
Fredag den 20. august blev Demensfællesskabet Fyn officielt en integreret del af Alzheimerforeningens indsats. Det blev fejret med en åbningsreception i de nye lokaler på Skibhusvej i Odense, hvor omkring 80 mennesker dukkede op for at fejre indvielsen af de nye lokaler.
Demenshandlingsplan reddet
Ny bred politisk aftale afsætter knap 245 millioner kroner til at sikre flere af demenshandlingsplanens initiativer de næste fire år – planen stod ellers til at miste finansieringen fra årsskiftet.
Mulig redningsplanke til Demenshandlingsplan
Demenshandlingsplanen fra 2017 har været truet af manglende finansiering fra det kommende årsskifte. Nu vil Venstre årligt afsætte 140 millioner kroner til handlingsplanen på finansloven.
Forstander på Sct. Kjeldsgården: ”Det her er beboernes hjem, som personale er vi blot på besøg”
Appel til Folketinget: ”Sluk ikke vores håb”
En række kendte demenspatienter og pårørende kommer med en appel til de politikere, der fra årsskiftet står til at stoppe finansieringen af den fremsigtede handlingsplan, der ellers skulle sikre et bedre liv med demens.
Fodbold giver livskvalitet til mennesker med demens
I samarbejde med Alzheimerforeningen, TrygFonden og Sygeforsikringen ”danmark” søsætter DBU Bredde nu et projekt med titlen ”FC Demens”, som er en skræddersyet model for motionsfodbold til personer med demens. Modellen skal implementeres i 15 kommuner og fodboldklubber landet over.
Velkommen til lokalforeningen i Østjylland!
Ny handlingsplan vækker glæde i Alzheimerforeningen
Alzheimerforeningen er glade for fokus på udredning, behandling og pleje i den ny national demenshandlingsplan til 470 mio. kr., som regeringen og satspuljepartierne har forhandlet på plads i dag.
At være til stede i nuet er en stor gave
For Charlotte Megyessi har hendes venindes demenssygdom været en øjenåbner. Sygdommen har ført til et tættere venskab og nye erkendelser. De to kvinder er sammen i nuet og deler alt fra sjove oplevelser til praktiske gøremål. Og de kan også være sammen om det svære og det, der gør ondt.
Landsindsamling2
Vær med når vi går på gaden d. 22. september. Frivillige i hele landet går på gaden og samler ind til et godt formål. Vi samler ind til Demenslinien, forskning, aktiviteter og til at sprede viden og påvirke politiske beslutninger. Du vil ikke kun gøre en forskel for mennesker med demens og deres pårørende, men samtidig få en rigtig god dag. Vi samler også ind for at vi kan sprede vigtig viden om demens i vores samfund. Noget som vi ved mennesker med demens og deres pårørende gerne vil prioritere for at kunne leve et bedre liv med demens.
Landsindsamling
Vær med når vi går på gaden d. 22. september. Frivillige i hele landet går på gaden og samler ind til et godt formål. Vi samler ind til Demenslinien, forskning, aktiviteter og til at sprede viden og påvirke politiske beslutninger. Du vil ikke kun gøre en forskel for mennesker med demens og deres pårørende, men samtidig få en rigtig god dag. Vi samler også ind for at vi kan sprede vigtig viden om demens i vores samfund. Noget som vi ved mennesker med demens og deres pårørende gerne vil prioritere for at kunne leve et bedre liv med demens.
Danmark bliver snart klogere på demens
Alzheimerforeningen, Sangens Hus, Aalborg Universitet og DR sætter i fællesskab fokus på demens fra sensommeren – og et år frem. Et af målene er at lære danskerne, at de kan forebygge og forsinke demens.
Danmark spiser sammen!
Alzheimerforeningen deltager i ”Danmark spiser sammen”, der er et nyt initiativ og en landsdækkende kampagne, som vil fremme fællesskabet gennem måltider. Fra uge 17 dækker foreninger, frivillige, kommuner, skoler, virksomheder og private op i kampen mod ensomhed. Med 9,6 mio. kr. i støtte fra Nordea-fonden er det ambitionen at få tusindvis af danskere til at spise sammen.
Demensgruppen i Randers er et fristed for pårørende
I demensgruppen i Randers kan pårørende til personer med demenssygdomme samle sig om fiskestænger, urter og gåture. Fra maj kan pårørende deltage i arrangementer og opleve det fællesskab, som Erla Buhl sammen med Helle Marie Taastrøm har stablet på benene ved Randers Naturcenter.
Lena Baungård vil gøre en forskel
Lena Baungård begyndte sit frivillige engagement i Alzheimerforeningen i 2002 i en netværksgruppe, som kalder sig ”Tænketank for yngre med demens”. Gruppen startede på Kallerupvej i Odense og har blandt meget andet har lavet Seminar for yngre med demens i 11 år.
Region Hovedstaden
Alzheimerforeningen er bredt repræsenteret i hele landet gennem lokalforeninger og demensgrupper.
Region Nordjylland
Alzheimerforeningen er bredt repræsenteret i hele landet gennem lokalforeninger og demensgrupper.
Region Midtjylland
Alzheimerforeningen er bredt repræsenteret i hele landet gennem lokalforeninger og demensgrupper.
Region Sjælland
Alzheimerforeningen er bredt repræsenteret i hele landet gennem lokalforeninger og demensgrupper.
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Nency Maria Joensen er af Alzheimerforeningen blevet kåret til Årets Demensven 2025. Selv ser hun sin frivillige indsats som helt naturlig: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”.
Region Syddanmark
Alzheimerforeningen er bredt repræsenteret i hele landet gennem lokalforeninger og demensgrupper.
TænkeTank med klar politiker-opfordring: Viderefør Demenshandlingsplanen
”Afsæt penge til at videreføre Demenshandlingsplanen, så vi får mulighed for at videreudvikle de rammer og vilkår, der skal til for, at vi oplever, vi kan leve et godt liv i hverdagen”. Sådan lød hovedbudskabet fra Alzheimerforeningens årlige TænkeTank for mennesker med demens, som blev præsenteret for en række centrale politikere på sundhedsområdet.
Børnefamilier med demens får nu hjælp fra VELUX FONDEN og Alzheimerforeningen
Alzheimerforeningen har fået bevilliget lidt over 4 mio. kr. til et nyt projekt målrettet børnefamilier, hvor den ene forælder har en demenssygdom. Samtidig giver projektet mulighed for, at Alzheimerforeningen kan fortsætte sit arbejde med unge pårørende til mennesker med demens.
Om os
Om at støtte
Sådan bruger vi dit bidrag
Privatlivspolitik
Alzheimerforeningens Privatlivspolitik - om beskyttelse af personlige oplysninger
Amerikansk metode med nærvær og mening giver gode resultater
Brems og forebyg demens: Brug hjernen på nye måder
At holde hjernen i gang og at have sig et socialt liv er to faktorer, som kan være med til at forebygge demens. Også når sygdommen er aktiv, hjælper det at bruge hjernen - fx gennem musik, som styrker forbindelserne mellem hjernens dele.
Mennesker med demens: Vi ønsker en demenspakke
Mennesker med demens skal tilbydes en demenspakke på lige fod med at kræftramte får tilbudt en kræftpakke, og så skal demens ud af ældreområdet. Sådan lyder nogle af de ønsker, som blev præsenteret for en række centrale politikere på sundhedsområdet på Alzheimerforeningens årlige TænkeTank for mennesker med demens.
Væk med usikkerheden
Den 6. – 7. oktober 2017 var omkring 60 yngre mennesker med tidlig demens, ægtefæller og andre nære pårørende samt frivillige samlet til den 12. landsdækkende TænkeTank for tidligt diagnosticerede og yngre med demens på Brogården i Strib.
Livshistorie fik Kai på den grønne gren
Kai Pind kedede sig og følte sig først ikke hjemme på Aalholmhjemmet i Valby, men så dykkede personalet ned i hans livshistorie og fandt ind til en ganske særlig passion, der vendte op og ned på hverdagen for både Kai og resten af plejehjemmet
Demensgrupper
I en demensgruppe samles man om konkrete aktiviteter, fx. gåture, dans, socialt samvær i form at en demens-café eller en pårørendegruppe.
Demensgrupper
I en demensgruppe samles man om konkrete aktiviteter, fx. gåture, dans, socialt samvær i form at en demens-café eller en pårørendegruppe.
Demensgrupper
I en demensgruppe samles man om konkrete aktiviteter, fx. gåture, dans, socialt samvær i form at en demens-café eller en pårørendegruppe.
Fem ting der kan lette overgangen fra let til svær demens
En nydiagnosticeret demenssygdom er i sig selv rigeligt at forholde sig til – men efterhånden som sygdommen udvikler sig, kommer der nye ting til, man skal overveje.
Få styr på økonomien i demensforløbet
Det er vigtigt på et tidligt tidspunkt at gennemgå sine økonomiske forhold for blandt andet at sikre en fast betaling af regningerne, så man ikke pludselig får problemer. Se her, hvilke andre ting, der også er vigtige at gennemgå og få overblik over.
Det samler vi ind til
Til Alzheimerforeningens Landsindsamling, Huskedagen, samler vi ind til mennesker med demens og deres pårørende. Vi samler ind til Demensliniens professionelle og faglige rådgivere, så vi kan yde støtte til mennesker med demens og pårørende gratis. Vi samler ind til forskning i forebyggelse og behandling af demenssygdomme. Vi samler ind til aktiviteter for mennesker med demens og pårørende. Til at kunne afholde gratis kurser, højskoler, danseevent. Vi samler ind til at kunne sætte demens på dagsordenen og til at sprede viden om demens til alle i Danmark.
Corona-krisen tog livskvaliteten fra Pia og hendes demenssyge mand: ”Jeg har aldrig følt mig så magtesløs”
De første to måneder af Coronaepidemiens nedlukning af Danmark var de værste for Pia Kajgaard og hendes demenssyge mand, Anker. Der gik ikke længe efter nedlukningen før strukturen i hverdagen forsvandt, og Pia blev ensom og Anker deprimeret. Mange hjemmeboende personer med demens og pårørende er gået igennem det samme som Pia og Anker, viser en omfattende undersøgelse fra Alzheimerforeningen.
Billedstøttet samtale kan sætte ord på behov og ønsker hos svært demente
Det kan være svært at kommunikere med mennesker, der er langt henne i deres demensforløb, og finde ind til, hvilke ønsker og behov, de har. Ofte ender det med, at beslutninger bliver taget hen over hovedet på personen med demens, men det kan samtaleredskabet Talking Mats være med til at lave om på.
Er du et godt demens-match?
Alzheimerforeningen vil med et nyt initiativ i samarbejde med otte kommuner gøre livet sjovere for mennesker med demens og lette hverdagen for deres pressede pårørende. Omdrejningspunktet er et møde og en fælles interesse.
Den svære beslutning om plejehjem
At træffe en beslutning om at den man elsker skal flytte på plejehjem, er ofte ikke nem. Men det kan være nødvendigt for ikke at slide sig selv op. Det måtte Stig Winther erkende efter at have levet med sin kones demenssygdom i 10 år.
Dans til 100 'nye' plejecentre
Vild med Erindringsdans
Beboere med demens dansede sig ud af glemslen til afdansningsbal på Plejehjemmet Strandmarkshave, der i dagens anledning havde fået fint besøg.
Foreningen for pårørende til demensramte i Lyngy-Taarbæk Kommune
Byd livet op til dans med jive
Find danseglæden frem med en frisk jive sammen med danseinstruktør Elisabeth Dalsgaard
Byd livet op til dans til halbal
Med god musik guider danseinstruktør Elisabeth Dalsgaard dig igennem dansene, du kender fra halballet.
Byd livet op til dans med en vals
Danseinstruktør Elisabeth Dalsgaard guider dig igennem den elegante dans vals til god musik.
Stor opmærksomhed til åbning af Demensfællesskab
Der var både taler, filmpremiere og mediebesøg, da Demensfællesskabet Østjylland fejrede sin åbning i Aarhus.
Tidligere deltager donerer penge til Aktiv Højskole: Det er en kæmpe tak
Alzheimerforeningens tilbud Aktiv Højskole for mennesker med demens har modtaget en donation fra en tidligere deltager på højskolen. Det er et kæmpe skulderklap og understreger vigtigheden af vores indsats, siger medarrangør af højskolen, Lone Rehder.
Det skal være tryggere for mennesker med demens at komme fra A til B
Mennesker med demens bliver i høj grad isoleret i eget hjem, når de har fået demensdiagnosen. I den nationale demensuge i uge 19 sætter Alzheimerforeningen sammen med Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark fokus på, at det skal være tryggere for mennesker med demens at komme ud fra hjemmet.
Demenskoret synger på DR i aften
I Alzheimerforeningen følger vi spændt dokumentarserien Demenskoret med 17 korsangere, som alle har en demenssygdom. Serien vises hver tirsdag 20.30 på DR eller kan ses på DRTV.
Nyt tilbud skal styrke pårørendes trivsel
Alzheimerforeningen er gået sammen med en række kommuner om en fælles indsats, der gennem samtalegrupper, sparring og fællesskab skal styrke trivslen for pårørende til mennesker med demens.
John siger sin mening - og bliver hørt
En demensdiagnose er ikke det samme som at blive meldt ud af samfundet. Trods sin Alzheimers sygdom giver John Larsen sine holdninger til kende, og giver gode råd til både politikere og fagfolk. For det er vigtigt at få folk med demens på banen selv, mener han.
Jeg var jo nok blevet lidt halvtosset
Christian og Margit oplevede en form for berøringsangst, da Christian fik diagnosen Alzheimer. Lidt ligesom når nogen dør, hvor folk ikke går hen for at give hånd eller tale med de efterladte. Billedet ændrede sig først, da Christian selv begyndte at tage initiativ til at tale om sygdommen.
Digitale demensfællesskaber er i gået i luften
Efter en testperiode på et halvt år lancerer Alzheimerforeningen nu, med støtte fra VELUX FONDEN, 'Digitale demensfælleskaber’ for personer med demens og deres familier. Et initiativ, som skal gøre det lettere at tackle alle de omvæltninger, der følger med, når man får stillet en demensdiagnose.
Nyt læsesamarbejde skal holde danske hjerner sunde
Forskning viser, at fordybelse i bøger kan være med til at holde hjernen sund og potentielt nedsætte risikoen for demens. Derfor er Saxo.com gået i partnerskab med Alzheimerforeningens Hjernesund-kampagne.
Hver femte med demens føler sig ensom
Politikerne skal også investere i yngre med demens
Kan du nedsætte risikoen for demens?
Ny forskning viser, at det er muligt at reducere risikoen for demens. Her er fem gode råd til, hvad du selv kan gøre for at nedsætte din risiko for at få en demenssygdom senere i livet.
Direktør løber for lukningstruet demenstilbud
Når årets DHL-stafet løber af stablen i Aarhus på torsdag, løber Alzheimerforeningens direktør alle runder sammen med et særligt løbehold fra Demensfællesskabet Østjylland, for at samle penge ind.
Hvorfor er det vigtigt at inddrage mennesker med demens?
For 10 år siden havde mennesker med demens og deres pårørende ikke meget indflydelse på, hvad der blev besluttet på demensområdet – i dag er de centrale aktører, når der eksempelvis skal udarbejdes en national handlingsplan for demens. Der er sket et glædeligt paradigmeskift lyder det fra Steen Kabel, der er en pioner på området.
Godt gang i demensvenlige fællesskaber
For mennesker med demens har fysisk aktivitet i samvær med andre stor betydning for hverdagen. Derfor er Alzheimerforeningen i samarbejde med DGI - med støtte fra Socialstyrelsen - gået sammen om at få flere mennesker med demens til at tage ud på guidede gåfællesskaber.
5 gode råd til at minimere risikoen for demens
Alzheimers er en af de mest frygtede sygdomme - og måske især hvis man selv har et familiemedlem med demens. Selvom ingen selv er skyld i demens, så viser forskning i dag, at op mod en tredjedel af alle demenstilfælde kan forebygges.
"Her taler vi sjældent om sygdommen"
Hver anden torsdag mødes personer med demens og deres pårørende til café i Plejecenter Guldkrog i Vejle. Her er der kaffe, hygge og musik, og selvom de fremmødte sjældent taler om sygdom her, betyder det meget at kunne mødes med ligesindede tæt på, hvor de bor.
Manglende transport-tilbud isolerer mennesker med demens
Kun 10 ud af 98 kommuner tilbyder mennesker med demens transport til fritidsaktiviteter og sociale formål, viser en ny undersøgelse, som Alzheimerforeningen har lavet. Konsekvensen er isolation og mindre livskvalitet hos både de demensramte og deres pårørende.
Kognitiv stimulationsterapi (CST terapi) forbedrer hjernens funktioner
Kognitiv stimulationsterapi, også kaldet CST terapi, er en særlig metode, hvor man arbejder struktureret med at styrke de kognitive funktioner. Forskning har vist, at metoden blandt andet øger livskvaliteten. Nationalt Videnscenter for Demens mærker en stor interesse for konceptet, som man også kan bruge elementer af i hverdagen med demens.
Mødte hinanden på Aktiv Højskole: "Jeg har fået en bror"
Anny Linnet og Jan Møller Jensen mødte hinanden på Alzheimerforeningens Aktiv Højskole, og herefter spirede deres venskab. I dag er de blevet en del af hinandens liv sammen med deres ægtefæller.
Satspuljeaftale opprioriterer viden om demens
Ny satspuljeaftale sikrer med permanentgørelse af Nationalt Videnscenter for Demens, at den fremtidige rådgivning om demens bliver baseret på viden og på et kvalificeret fagligt grundlag. Det glæder Alzheimerforeningen.
Grønt udeliv er godt for mennesker med demens
Adgang til en velindrettet have gavner fysikken, giver bedre søvn og trivsel, øger balanceevnen og medvirker til øget livskvalitet med lavere dødelighed til følge hos mennesker med demens. Det viser resultaterne af et nyt forskningssamarbejde mellem Social- og Sundhedsskolen Fyn og University College Lillebælt i Svendborg Demensby.
Demensven Match i internationalt white paper
Demensven Match er med i et nyt 'white paper' om demensområdet som en af de innovative løsninger, der bidrager til at forbedre livskvaliteten for mennesker med demens og deres pårørende.
Alzheimerforeningen indgår samarbejde med kommuner
Alzheimerforeningen har indgået samarbejde med 7 kommuner som i løbet af 2018 bliver en del af Alzheimerforeningens Demensvenner med det overordnet mål at øge danskernes viden om demens.
Prinsesse Benedikte sender hilsen til Alzheimerforeningens indsamlere
Foreningens protektor beder befolkningen om at tage godt imod de tusindvis af frivillige, der samler ind til demens lørdag den 23. september.
Alzheimerforeningen skal udvikle digitalt dagtilbud
Nyt digitalt tilbud skal skabe struktur og støtte til hjemmeboende med demens og deres pårørende. Projektet er støttet af Innovationsfonden og er et partnerskab mellem Alzheimerforeningen, Kommunernes Landsforening, rådgivningsvirksomheden Type2dialog og digitalbureauet GORM Agency.
LOKALFORMAND: ”NYE KRÆFTER ER MEGET VELKOMNE!”
Konstateringen af mandens demenssygdom satte gang i Birgit Parkdals mangeårige engagement som formand for lokalforeningen Storstrøm. Hun håber, at flere vil være med i det værdifulde arbejde for en bedre hverdag for mennesker med demens og deres pårørende.
Kaj Nielsen finder frirum som frivillig
Jeg begyndte som frivillig i lokalforening Østsjælland fra det øjeblik, hvor min kone, Ulla, begyndte i Netværkscaféen. Så var vi sammen der. Vi hjalp med at brygge kaffe og var med til at finde ud af, hvor vi skulle tage hen på ture. Hvis vi var for mange deltagere til at kunne være i minibussen, supplerede jeg med min bil.
Mennesker med demens med klart budskab til politikerne: "Vi ønsker en demenspakke - nu!"
Læs det vigtige budskab til politikerne fra mennesker med demens og deres pårørende, som de selv har formuleret på Alzheimerforeningens årlige TænkeTank.
Silas Holst og ny Folkebevægelse giver demens et twist
Som ambassadør for Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark vil Silas Holst sætte fokus på, hvordan dans kan nedbryde barrierer og skabe nye fortællinger om demens. ”Giv demens et twist” hedder kampagnen og søndag den 27. maj bydes hele Danmark op til dans.
De vigtige venskaber
Gode venner er værdifulde for alle – men venskaber får en særlig betydning, når man får en demenssygdom. For Ulla har det netværk, hun har opbygget i Odsherred igennem de sidste 30 år, været af uvurderlig betydning, efter hun blev syg.
Demensugen sætter fokus på demenssymbol og behovet for Demensvenner
Alzheimerforeningen og Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark retter i uge 19 opmærksomheden på demensvenlighed og behovet for Demensvenner med et særligt fokus på demensvenlighed i de danske butikker og det nationale demenssymbol.
Ny direktør i Alzheimerforeningen
Vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk, Mette Raun Fjordside, tiltræder pr. 1. juni i stillingen som ny direktør i Alzheimerforeningen.
Satspuljeforlig skal styrke sundhedsfaglig indsats for demente
Alzheimerforeningen kalder det et vink med en vognstang til socialminister og kommuner
Opråb til politikere: Lyt til mennesker med demens
Demensvenlige kommuner kan kun skabes ved at lytte til dem det handler om, lyder en opfordring, som Alzheimerforeningen, på baggrund af en ny undersøgelse, har sendt ud til samtlige kommunalpolitikere.
Hjernen længe leve
Med MR-scanning og helt konkrete øvelser vil ny professor ved AHH, Carl-Johan Boraxbekk, forske i, hvordan ældre kan gøre hjernen skarp til en lang alderdom - og måske forsinke demens.
Majbritt møder sin mor gennem en terrassedør
Majbritt Hansens mor har Alzheimers sygdom og bor på plejehjem. Plejehjemmet er under coronapandemien lukket for besøgende, men mor og datter nyder stadig hinandens selskab - nu bare på hver deres side af en terrassedør.
Bedsteforældre og børnebørn skal lave film om demens
Tre animationsfilmworkshops på Fyn for bedsteforældre med demens og deres børnebørn skal øge forståelsen for sygdommen blandt de mindste.
Kommunesamarbejde om mere demensvenlig turisme
Sammen med Aabenraa Kommune udfolder Alzheimerforeningen et nyt initiativ, der skal gøre det lettere for mennesker med demens og deres pårørende at holde ferie i trygge rammer.
”DER SKAL MERE FOKUS PÅ DEMENS I SAMFUNDET, DERFOR ER JEG MED TIL ALZHEIMERFORENINGENS LANDSINDSAMLING"
Lokalformand: Det er stort at give andre glæde
Et tilfældigt møde i en toiletkø førte for Kirsten Brøchner til et dybfølt engagement i demenssagen. Siden har hun brugt mange hundrede timer på at lave arrangementer for mennesker med demens og deres pårørende.
Hjernen husker musikken
Forskning viser, at musikterapi kan skabe tryghed og berolige mennesker med demens. Musikaliteten bliver ofte boende i hjernen langt henne i et sygdomsforløb - og for nogen giver korsang fornyet mening med livet.
En stemme til hverdagseksperterne
Brugerinvolvering er vigtigt, hvis vi vil skabe gode rammer og indsatser for mennesker og deres pårørende. Det skal der nu sættes særligt fokus på hos Nationalt Videnscenter for Demens.
Sådan forholder du dig som pårørende under coronapandemien
Der er særlige forholdsregler du skal tage, hvis du er pårørende til en person med demens. Det kan være en indgribende og svær situation, som giver anledning til frustrationer og sorg.
Skal din kommune have demensvenlige boligområder?
Sammen med kommuner og boligorganisationer landet over udruller Alzheimerforeningen nu projekt RUM’lighed – en indsats, der skal styrke demensvenligheden blandt beboere, frivillige og medarbejdere i almene boligområder.
Nyt demenssymbol skal gøre demens synligt
I dag lancerer Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark, som Alzheimerforeningen er en del af, et nyt nationalt demenssymbol, der skal gøre demens mere synligt og derved gøre det lettere for Demensvenner og andre at give en håndsrækning til mennesker med demens.
”Når jeg glemmer, så husk mit positive livssyn”
Når Torben Petersen en dag forsvinder ind i Alzheimers sygdommens dybe tåger, har han et klart budskab til alle de mennesker, der holder af ham og elsker ham - ikke mindst hans kone Susan. Han vil minde dem om, at han, på trods af sygdom og modgang i livet, altid har mødt verden med smil og et positivt livssyn.
Diagnosen: En ny virkelighed med demens
Demensfaglig rådgiver Else Hansen giver råd til, hvordan man forholder sig, når man lige har fået en demensdiagnose.
Demenspsykolog: Sådan tackler du de svære følelser, når din partner flytter på plejehjem
For mange par er det følelsesmæssigt hårdt at skulle gå fra at bo sammen til at leve hver for sig. For andre går det nemmere. Vi har spurgt en psykolog med speciale i demens om, hvordan vi bedst muligt klarer de følelsesmæssige udfordringer.
Nyt digitalt tilbud giver førstehjælp til mennesker med demens
I samarbejde med Odder og Silkeborg Kommune har Alzheimerforeningen skabt initiativet 'Digitale demensfælleskaber’ for personer med demens og deres familier, som skal gøre det lettere at tackle alle de omvæltninger, der følger med, når man får stillet en demensdiagnose.
Bevar hverdagslivet på trods af demenssygdom
I dag indvier Alzheimerforeningens protektor, H.K.H. Prinsesse Benedikte, Den Demensvenlige Have og det indendørs demonstrationsmiljø i Nationalt Videnscenter for Demens, som er blevet til i samarbejde med Alzheimerforeningen. Både inde og ude er der konkrete ideer til, hvordan man med få greb kan fortsætte et trygt og meningsfuldt hverdagsliv trods demenssygdom.
Modtagerne af årets Demensven-pris har gjort Fanø demensvenlig
Jo Madsen og Sven Buhrkall blev overrasket af Alzheimerforeningen direktør, da hun var taget til Fanø for at overrække dem årets Demensven-pris 2024. Til årets Demensråd blev de hyldet med klapsalver.
En rød tråd af hjerteblod
Direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen, har altid arbejdet med hjertesager, men kampen for at bevare hjernen er efter eget udsagn hans vigtigste og mest meningsfulde. Den 21. juli fylder han 60 år.
Hvorfor skal vi lytte til mennesker med demens?
For 10 år siden havde mennesker med demens og deres pårørende ikke meget indflydelse på, hvad der blev besluttet på demensområdet – i dag er de centrale aktører, når der eksempelvis skal udarbejdes en national handlingsplan for demens. Der er sket et glædeligt paradigmeskift lyder det fra Steen Kabel, der er en pioner på området.
To ildsjæle modtager demens-pris
Den kendte professor, Bente Klarlund, modtager den ene af Alzheimer-forskningsfondens to priser, som hvert år uddeles til ildsjæle inden for forskning og klinisk arbejde, der har gjort en forskel på demensområdet. Den anden pris går til demenssygeplejerske Susanne Rishøj Olsen, der har skabt det succesfulde koncept Erindringsdans.
Nordjysk demens-projekt skal inspirere
Det netop afsluttede projekt "Kommunikation og samvær for mennesker med demens" har givet nye redskaber til at tackle en svær hverdag med demens til en række nordjyske familier. Erfaringerne blev delt på et afslutningsseminar den 4. september i Aalborg.
Anne Sofie danser med sin mor på Facetime
En iPad med automatisk svarfunktion installeret på et lille staffeli gør, at Anne Sofie kan tale med sin mor flere gange om dagen. Under coronapandemien, hvor vi skal passe ekstra godt på hinanden, giver det tryghed.
Ældrelovens succes står og falder med bindende, nationale krav til demensindsatsen
Ældreloven har været længe undervejs og Alzheimerforeningen har netop afgivet høringssvar til regeringens udkast. Succesen står og falder med bindende, nationale krav til demensindsatsen.
Ph.d.-forsker undersøger livet med demens set indefra: Når hukommelsen svigter, udfordres tilhørsforholdet
Hvordan ser livet med Alzheimers sygdom ud – set med personens egne øjne? Det har været målet at komme tættere på en forståelse af for Ida Marie Lind Glavind, som laver en erhvervs-ph.d. i samarbejde med Alzheimerforeningen og Københavns Universitet. Hun har blandt andet fokus på, hvordan følelsen af at høre til påvirkes, når man oplever at miste forskellige kognitive funktioner på grund af sygdommen.
Hanne og Knud flyttede til Spanien: - Vi er helt sikre på, at det er livsforlængende
Få år efter, at Knud fik konstateret demens, besluttede han og hans hustru Hanne at købe en lejlighed i Spanien, hvor de tilbringer seks måneder hvert år. Det bidrager til, at de kan have en god hverdag med en sygdom, som ellers ikke efterlader meget håb om bedring.
”Nogle venner trak sig”
Bente Nissen oplevede flere venner, der enten trak sig eller negligerede sygdommen, da hendes mand Jørgen fik en demensdiagnose, fordi de ikke forstod sygdommen. Hun mener, at hvis omverdenen for alvor skal forstå demens, bør man være ærlige om, hvordan sygdommen er på godt og ondt.
Fra to til en
Efter mange års ægteskab opstod der en stor tomhed for Lis Therp, da hendes mand Steen Engel gik bort som 82-årig efter flere års demenssygdom. For Lis blev vejen videre et aktivt liv, hvor hun er noget for andre.
Hvordan planlægger man en fremtid med demens?
Hvordan sikrer man sig, at fremtiden bliver som man gerne vil have den, når man som dement langsomt mister sin stemme? Det gør man ved at stille krav til livet, skrive sine ønsker ned og tale med andre om det.
App giver struktur i hverdagen
En app giver støtte til hukommelse og struktur i hverdagen til personer med demens. Den er et af resultaterne af et forskningsprojekt, som har haft fokus på at udvikle metoder til at implementere teknologi som støtte til personer med demens.
Guide: 10 ting du skal huske, når én du holder af, skal flytte eget hjem til plejebolig
Hvordan får du vaner, sjæl og stemningen af hjem med, når du eller din partner skal flytte væk fra jeres fælles hjem og til et nyt hjem i en plejebolig? Det får du gode råd til her.
10 praktiske overvejelser du skal have styr på før det sidste farvel
Vi guider dig til de formelle og praktisk ting, du skal ordne i forbindelse med at gå fra at være pårørende til at være efterladt. Alle disse overvejelser bør man gøre sig så tidligt i demenssygdomsforløbet som muligt, imens den syge er i stand til selv at tage stilling.
Jul med plads til demens
I Danmark lever næsten 90.000 mennesker med en demenssygdom, og ved siden af står 400.000 nære pårørende. Fælles for dem er, at juleaften kan give anledning til mange spørgsmål og dilemmaer. Her kan du læse vores rådgiveres gode råd til en juleaften med plads til demens.
TænkeTank ønsker: Livskvalitet – også i livet med demens.
En demenspakke og en mere målrettet demensindsats. Det var blandt forslagene fra mennesker med demens, da Alzheimerforeningen afholdte sin årlige TænkeTank 1.-2. oktober. Budskaberne er efterfølgende blevet viderebragt på Christiansborg af en af deltagerne.
Alzheimerforeningen kæmper lokalt for lukningstruet tilbud
Et lukningstruet mødested for mennesker med demens var hovedtema ved et borgermøde i Helsingør 24. august. Både brugere og pårørende mener, det vil være ødelæggende for deres hverdag, hvis Mødestedet lukker. To politikere var mødt op for at høre deres beretninger om, hvorfor stedet skal bevares.
Ny undersøgelse: Pårørende frygter for deres kære på plejehjem
I september kunne Styrelsen for Patientsikkerhed præsentere nye tal, der afslørede kritiske eller større problemer ved hvert fjerde tilsyn på ældreområdet. Nu kan en række patientforeninger offentliggøre en ny undersøgelse, der bekræfter, hvor alvorlig situationen er på plejeområdet lige nu. Der er tale om en grad og et omfang af problemer i den basale pleje, som kalder på handling hurtigst muligt, lyder det fra Scleroseforeningen, Parkinsonforeningen og Alzheimerforeningen, der står bag undersøgelsen.
Fælles europæisk indsats mod demens
Træning mindsker psykiske symptomer ved Alzheimer
Ny dansk forskning viser, at moderat til hård konditionstræning kan mindske symptomer som irritabilitet, depression, uro, rastløshed og forstyrrelser i døgnrytmen hos patienter med Alzheimer i let grad. Også patienternes koncentrationsevne, kondition og fysiske funktion øges i takt med intensiteten og mængden af den fysiske træning
Motion som samlingspunkt
Unge med demensramte forældre bliver overset
Næsten 3000 børn har en forælder med demens, viser helt nye tal fra Danmarks Statistik. Gruppen er overset og for få år siden var der ingen støtte til dem – men det er Alzheimerforeningen i gang med at lave om på.
Under Corona-nedlukningen kræver angsten plads
Coronakrisen har ganske effektivt sat meget af det danske samfund på pause. For folk med demens og deres pårørende, kan det have store konsekvenser for samvær og ensomhed – og det kan skabe utryghed.
Det halter med demensvenligheden i Danmark
Omkring 2 millioner danskere mellem 18-90 år har demens inde på livet igennem deres private relationer, arbejde, uddannelse eller frivilligt arbejde. Det viser en ny undersøgelse og rapport baseret på 5.800 besvarelser, som Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark har udarbejdet. Undersøgelsen peger på, at det generelt halter med demensvenligheden i alle lokalområder i Danmark og 83 procent deltager i færre sociale- og/eller fritidsaktiviteter efter at have fået demens. Godt 90.000 danskere anslås at have demens. En oplysningsindsats og et nyt demens-symbol skal gøre det nemmere for udenforstående at hjælpe og mere trygt at færdes uden for eget hjem, hvis man selv har fået en demensdiagnose.
Lokale stemmer sætter ord på bekymringer om plejehjem
For få hænder, mangel på uddannet personale og for ringe prioritering og forståelse for demens i kommunerne. Det er nogle af de mest udbredte temaer i de mere end 100 input til lokalpolitikerne, som Alzheimerforeningen har modtaget fra bekymrede borgere med en relation til de kommunale plejehjem.
Silas Holst: "Vi må ikke blive fremmedgjorte"
Som pårørende og ambassadør for Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark vil Silas Holst være med til at bryde tabuet om demens.
Rita Knudsen: Forståelse betyder alt
Rita Knudsen har på flere forskellige måder oplevet, hvordan livet med demens er blevet sværere, når omverdenen ikke har haft forståelse for hendes mands Alzheimers sygdom. Et positivt livssyn og et ønske om at forstå andre, har hjulpet hende igennem nogle svære år.
Demens – mere end hukommelsesbesvær
Mange forbinder demens med hukommelsesbesvær, men ofte vil andre symptomer også være tilstede. Hvis du kender symptomerne, vil du bedre være i stand til at hjælpe. Er du nær pårørende kan der i visse tilfælde tilbydes behandling, og derfor er det vigtigt at være opmærksom på disse symptomer.
Søskendepar vil starte en demensgruppe for tyrkere: ”Vi vil gerne gøre noget godt for nogle af dem, vi skylder en tak”
Esma Birdi og Elmiye Kolukisa vil starte en demensgruppe for tyrkiske borgere, der er ramt af demens, fordi gruppen kan stå over for nogle andre problemer end etniske danskere. Gruppen bliver den første af sin slags i Danmark. For søskendeparret handler det om at give noget tilbage til deres forældre, som har skabt et godt liv for dem.
”Når jeg glemmer, så husk min taknemmelighed”
En tætpakket kalender og gode mennesker omkring sig er opskriften på ro og overskud for Lone Hartz. Hun mener, at det vigtigste i et demensforløb som hendes, er at have tætte relationer og være taknemmelig for dem.
Tre facetter af mistanke
Jan Pedersen havde været sygemeldt i seks måneder, da han på sin kones opfordring fik foretaget en test for demens. Hun var den eneste, der havde mistænkt, at ændringerne i hans adfærd ikke bare kunne tilskrives stress. Her fortæller Jan, som har Alzheimers sygdom og Lewy Body demens, hans kone Jonna og deres søn Kenni deres version af, hvordan de hver især opdagede, at der var noget galt.
Christian og Vibeke fokuserer på mulighederne
På trods af demens og Parkinsons sygdom lever 72-årige Christian Sonne et aktivt liv. Det skyldes i høj grad den støtte og hjælp, han får fra sin kone og lokalsamfundet.
Nytårshilsen fra Alzheimerforeningens direktør
Alzheimerforeningens direktør Mette Raun Fjordside ser tilbage på et 2024 med betydelige sejre for mennesker med demens og deres pårørende. Direktøren kigger også ind i 2025 og benytter nytåret til at takke alle de fonde, virksomheder, frivillige, medlemmer og alle de danskere, som har støttet Alzheimerforeningen.
Generalforsamling 6/3 2025 I Alzheimerforeningen Trekanten samt Årsmøde i Torsdagscafeen
Læs om Generalforsamling Alzheimerforeningen Trekanten samt Årsmøde i Torsdagscafeen
Midt-Vest
Østsjælland
Vestsjælland
Storstrøm
Sønderjylland
Velkommen til Lokalforeningen Sønderjylland
Trekantområdet - Torsdagscafe i Gulkrog i Vejle
Kom og vær med Deltagelse: Gratis. Tilmelding, hvor det er anført. Kaffe med brød 30,00 kr. Tidspunkt: Kl. 15.00-17.00 på torsdage i lige uger Sted: Caféen i Gulkrog-Centret, Gulkrog 9, 7100 Vejle Parkering: Registrer din bil på IPad i Gulkrogs forhal Alternativt: Trondur – 2 timers gratis parkering.
Hillerød
København, Frederiksberg og omegnskommunerne
Nordjylland
Lokalforeningen i Nordjylland arbejder for et bedre liv for mennesker med demens og deres pårørende og venner. Eks. ved foredrag, undervisning, samarbejde og socialt samvær: udflugter i natur, musik og kultur, og spis sammen.
Sydvest